Дайджест-COVID-19 4-12 травня 2020 року

Інформація за 4-12.05.2020

1. В Україні зафіксовано 16 023 випадки коронавирусной хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 12 травня в Україні 16 023 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 425 летальних, 3 373 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 375 нових випадків.

2. З 11 травня, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України, почався перший етап ослаблення карантину в країні.

При цьому рішення про пом'якшення місцеві влади приймають самостійно, грунтуючись на рекомендаціях Кабміну. Зокрема, в Києві обмеження почнуть знімати з 12 травня, а Львів пом'якшує їх лише частково.

Згідно з постановою уряду, 11 травня карантин ослаблений в наступних областях:

⁃ дозволена оптова торгівля непродовольчими товарами, в тому числі відкриються магазини в ТРЦ (крім розважальних і дитячих зон, фудкортів і кінотеатрів в ТРЦ);

⁃ дозволено працювати адвокатам, нотаріусам, аудиторам, а також психотерапевтам;

⁃ дозволені планові операції (їх дозволили робити ще 5 травня), а також відкриті можливості для надання паліативної допомоги у стаціонарах;

⁃ українці можуть гуляти в скверах і зонах відпочинку, парках, включаючи лісопаркові та прибережні зони;

⁃ будуть відкриті для відвідування вуличні дитячі та спортивні майданчики (не в ТРЦ);

⁃ відкриваються салони краси, перукарні, манікюрні салони;

⁃ відкриються літні майданчики кафе і ресторанів під відкритим небом;

⁃ дозволяється продаж на винос у закладах громадського харчування (тільки ті заклади, які зареєстровані у Державному реєстрі потужностей операторів ринку харчових продуктів);

⁃ роботу відновлюють історико-культурні заповідники і музеї, проте особливості їх відкриття і роботи будуть регулювати власники;

⁃ до звичайного режиму роботи зможуть повернутися ЗМІ, точки продажу преси, друкарні та інші підприємства медіагалузі;

⁃ дозволена робота клінік і кабінетів стоматології;

⁃ відновлюють роботу сервіси побутових послуг;

⁃ дозволено кіно- і відеозйомки, репетиції в театрах, цирках, концертних організаціях, творчих колективах (до 50 осіб і без глядачів).

Однак дані установи для відновлення роботи повинні дотримуватися всіх вимог Міністерства охорони здоров'я.

3. Циркуляр IMO: Рекомендації урядам і уповноваженим органам влади щодо сприяння пересуванню персоналу, зайнятого в секторі офшорної енергетики під час пандемії COVID-1

Офшорний сектор відіграє найважливішу роль в задоволенні світових енергетичних потреб. Надані послуги включають в себе видобуток і розподіл нафти і газу, а також електрики і поновлюваних джерел енергії в усьому світі; серед працівників даного сектору, зокрема, моряки, техніки, інженери і інший спеціалізований морський, допоміжний і промисловий персонал.

Подальше безперебійне постачання енергоресурсів залежить від можливості працівників глобальної морської енергетики продовжувати виконувати свої функції, не дивлячись на проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/cirkular-imo-otnositelno-offsornoj-energetiki


4. Іспанія дозволила зміну екіпажів

Іспанія закріпила в своєму законодавстві, що моряки є ключовими працівниками, чим забезпечила їх вільне пересування через іспанські порти.

В Іспанії було оголошено надзвичайний стан ще на початку цього року, потім він тричі подовжувався, і на даний момент буде діяти до 10 травня. Країна перебувала в ізоляції, але слідувала рекомендаціям Міжнародної морської організації (IMO) щодо забезпечення морських перевезень і портових операцій під час пандемії COVID-19. Так, Іспанія визначила моряків в якості ключових працівників, які надають одні з найважливіших послуг, і Міністерство розвитку Іспанії схвалило наказ TMA / 374/2020 від 28 квітня.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/ispania-razresila-smenu-ekipazej


5. 167 українських моряків повернулися на батьківщину

В Україну повернулися українські моряки, члени екіпажу судна MEIN SCHIFF 3 компанії TUI Cruises. У Києві в аеропорту «Бориспіль» їх зустріли представники Профспілки робітників морського транспорту України. Компанія організувала для моряків чартерний рейс до Києва, а, так як серед членів екіпажу 167 моряків - одесити, додому вони вирушили на автобусах.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/167-ukrainskih-morakov-vernulis-na-rodinu


6. Covid-19: Відповіді на ваші питання

Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) були розроблені Рекомендації, які країни адаптували згодом відповідно до своїх національних умов, з метою розробки політики захисту працівників на робочому місці. Ми думаємо, що в першу чергу необхідно вирішити проблеми, якими моряки поділилися з нами щодо життя на борту суден. Компанії розробили превентивні і захисні заходи, яких слід дотримуватися, проте краще розуміння цих дій підвищить їх ефективність.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/covid-19-otvety-na-vasi-voprosy


7. Звернення Голови Морський секції ITF Девіда Хейндела

Це звернення до кожної морської членської організації ITF, а також до всіх членів морських профспілок - морякам, які професійно і ретельно виконують свою роботу в цей непростий і невизначений час.

Ми дякуємо вам за те, що ви продовжуєте перевозити життєво важливі товари та підтримуєте рух світової торгівлі під час пандемії COVID-19. Без вашої самовідданості і самовідданості багатьох інших працівників транспорту світ був би в набагато гіршому стані і, можливо, життя б зупинилася повністю.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/obrasenie-predsedatela-morskoj-sekcii-itf-devida-hejndela

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!