Covid-19: Відповіді на ваші питання

Глобальна пандемія коронавирусу (Covid-19) продовжує створювати безпрецедентні і несподівані обставини, при цьому будучи серйозним випробуванням не тільки для світової економіки, а й для здоров'я і побуту мільйонів людей.

Світова спільнота високо оцінила роботу моряків, а саме їх самовідданість у забезпеченні поставок і доставці товарів першої необхідності, яких всі ми потребуємо. Крім того, міжнародне співтовариство відзначило низку питань про те, як забезпечити захист ключових працівників, зокрема моряків, від вірусу.

Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) були розроблені Рекомендації, які країни адаптували згодом відповідно до своїх національних умов, з метою розробки політики захисту працівників на робочому місці. Наявні дані свідчать про те, що існує два основних шляхи передачі вірусу Covid-19 - через краплі з дихальних шляхів і дотик. Крім того, передача може також відбуватися через фоміти при безпосередньому контакті із зараженою людиною. При певних обставинах також можлива передача через повітря. Проте, медична спільнота рекомендує бути обережними, бо знання про вірус все ще обмежені. Саме тому особлива увага звертається на Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я з профілактики та захисту.

Ми думаємо, що в першу чергу необхідно вирішити проблеми, якими моряки поділилися з нами щодо життя на борту суден. Компанії розробили превентивні і захисні заходи, яких слід дотримуватися, проте краще розуміння цих дій підвищить їх ефективність.


Рекомендації ВООЗ і питання по ним:


1. Носіння засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) відвідувачами судна.

Чи варто турбуватися про те, що відвідувачі судна не носять маски/рукавички та інші засоби індивідуального захисту або знімають їх, коли знаходяться всередині?

Не існує переконливих доказів, що маски дійсно запобігають зараженню, однак багатьма національними інструкціями рекомендується їх використання у закритих приміщеннях. Слід послатися на політику компанії і вимагати її поширення у всіх аспектах на відвідувачів.


2. Захист при покиданні судна і шляхи додому.

Які засоби захисту варто використовувати при висадці з судна і повернення додому (очікування в аеропорту або готелі, посадка на борт і політ)?

Залежно від національної політики, моряки повинні бути забезпечені достатньою кількістю ЗІЗ з боку компанії з моменту висадки з судна і аж до прибуття в аеропорт і/або додому.


3. Можливість передачі вірусу з камбуза.

Чи може вірус передаватися при приготуванні їжі із камбуза або від кухаря?

На сьогоднішній день немає підтвердженого випадку передачі Covid-19 через їжу або харчову упаковку. Перш ніж вживати фрукти і овочі, вимийте руки з милом і водою. Потім ретельно вимийте фрукти і овочі чистою водою, особливо якщо ви їсте їх у сирому вигляді.


4. Захист на судні з багатомісними каютами.

Які відповідні запобіжні заходи у загальних каютах?

Тут застосовується принцип дотримання дистанції - при розміщенні екіпажу у загальних каютах повинен враховуватися, як мінімум, один метр дистанції, і передбачені посилені заходи дезінфекції.


5. Використання загальних санвузлів.

Які запобіжні заходи і санітарії необхідні при використанні загальних санвузлів?

Очищення і дезінфекція поверхонь ванної та туалету, як мінімум, один раз в день. Для прибирання слід спочатку використовувати звичайне мило або миючий засіб, а потім після полоскання слід застосовувати дезінфікуючий засіб, що містить 0,1% гіпохлориту натрію.


6. Як забезпечити належне прання робочої і повсякденного одягу в загальних пральнях на судні?

Періть одяг пацієнтів з Covid-19 або людей з підозрою на хворобу окремо від решти. Одягайте рукавички, перш ніж торкатися до таких речей. Періть при температурі 60-90 °, і/або попередньо замочуйте речі. Завжди мийте руки після прання і дотику до чужого і свого брудного одягу.


7. Рекомендації із використання ЗІЗ під час надзвичайних ситуацій.

Які рекомендації щодо використання масок, рукавичок і інших ЗІЗ під час екстреної роботи на борту, коли соціальна дистанція неможлива, наприклад, робота на палубі або в машинному відділенні, яка вимагає, щоб велика кількість членів екіпажу перебували в одному місці/або проводили ремонтні роботи?

Намагайтеся дотримуватися дистанції не менше 1 метра (3 футів) між собою і оточуючими. Чому? Коли хтось кашляє, чхає чи говорить, він розпилює невеликі краплі рідини з носа або рота, які можуть містити вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько, ви можете вдихати ці краплі, відповідно, можливо і вірус Covid-19. В якості запобіжного заходу рекомендується використовувати як мінімум лицьову маску і рукавички для обмеження можливого зараження.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!