Звернення Голови ПРМТУ

Щодо процедури перетину кордону для моряків

Сьогодні Кабінет Міністрів України нарешті ухвалив рішення, за яке ми боролися протягом усіх 6 місяців з початку повномасштабного вторгнення в Україну та запровадження військового стану – було визначено порядок виїзду українських моряків для роботи на судах.

Ми вже неодноразово дякували всім, кожному на своєму рівні, за підтримку України та українських моряків. Сьогодні, коли крига скресла, вважаємо важливим відзначити всіх, хто ні на хвилину не залишався байдужим до проблем моряків.

З початку березня ПРМТУ ініціював звернення Генерального секретаря МФТ до Президента України Володимира Зеленського щодо необхідності забезпечити виїзд українських моряків для роботи на іноземних судах. Також ми забезпечили направлення на адресу уряду України спільного звернення найбільших світових об'єднань судновласників та операторів суден: International Chamber of Shipping, InterManager, InterTanko, International Maritime Employment Council (IMEC), International Marine Contractors Association (IMCA) та International Federation of Shipmaster' Association (IFSMA). Отримали колосальну підтримку від Міжнародної організації праці та Міжнародної морської організації. Ініціювали звернення щодо українських моряків від Європейської федерації транспортників до Європейської комісії, а також отримали підтримку від Американських профспілок, які направили на адресу Держсекретаря США Ентоні Блінкена лист із закликом негайно скоординувати зусилля Державного департаменту США та країн ЄС для якнайшвидшого зняття обмежень .

Звісно не можна залишити поза увагою зусилля, прикладені Міністерством інфраструктури України та особисто Юрієм Васьковым, депутатським корпусом, зокрема Олексієм Леоновим, які почули голос моряків і, хоч і не повною мірою, але взяли до уваги пропозиції, розроблені нашою Профспілкою. Це перший крок на зустріч тому соціальному діалогу, якого ми прагнемо.

Але, безперечно, найважливішу роль у досягненні цього проміжного результату зіграли звичайно ж наші моряки та їхні сім'ї! І важливо відзначити, що моряки не просто згуртувалися і проявили активність, щоб домогтися виїзду з країни. Вони робили все, що могли. Для ЗСУ, тероборони, переселенців.

Ви наші герої, ми пишаємось вашим патріотизмом не менше, ніж вашими професійними якостями!

Сьогоднішнє рішення – спільна перемога. Звичайно, ми хочемо побачити, як процедура буде працювати на практиці, і вже очевидно, що вона не є досконалою, і ми вже працюємо з МІУ, щоб прибрати обмеження. Разом ми - сила.

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!