«Дякую за те, що мені не довелося відмовитися від моря»

Інколи морякам доводиться боротися не тільки із стихією, але й з труднощами на березі. Постійні виклики в морі загартовують в моряків стійкість духу та завзяття. Втім, часом життя підносить неочікувані та неприємні сюрпризи. Правила ведення бою із хворобою, не зі слів знайомих, знає моряк-кухар V.Ships - Андрій. Про шлях від поставленого діагнозу до реабілітації читайте далі.

- Чому ви обрали професію моряка?

- Батько мені казав: «Сину, не ходи в рейси, не ходи в море. Ні сім'ї, ні життя не буде». Але хто ж його послухав! Я пішов в море. І на сьогодні я віддав йому 41 рік свого життя. І знаєте, я задоволений. Я був скрізь, не був тільки в Гренландії. Я можу розповідати дуже довго, що я бачив і де бував, але висновок зробив один: життя скрізь однакове. Так, різні умови і менталітет, але життя однакове і його потрібно цінувати.


- Чи хотіли б, щоб молоде покоління вашої родини також присвятили себе морю?

- Коли в мене запитують про роботу в морі, то я ніколи нікому нічого не раджу. Розповідаю все як є, а вже остаточне рішення нехай приймають самі. Ось особисто для мене: робота в морі - це як маятник: одне коливання відокремлює «добре» від «погано». Але водночас, робота на флоті залишає своєрідний відбиток на моряках, на всіх. Це як татуювання. От коли робиш тату, то тобі важливо знайти в ньому сенс. Ось так і моя професія залишила в моєму серці мітку і наповнила життя сенсом.


- Як ви дізналися про хворобу?

- Я готувався до нового рейсу, проходив медкомісію і тоді на УЗД мені сказали, що є підозра на пухлину в шлунку. Я зробив одні аналізи, другі, і все підтвердилося: у мене в шлунку пухлина, причому досить великого розміру. На щастя, не злоякісна, але все одно в Одесі не лікується.


- Як пройшла операція?

- Я знайшов поліклініку під Києвом, дуже хорошу. Звідки і почався мій шлях лікування. Операція пройшла нормально, без форс-мажорів. І слава богу, я зараз уже на реабілітації.


- Хто допомагав фінансово?

- Я без роботи 10 місяців. Лікування дуже дороге, але спасибі величезне Профспілці робітників морського транспорту України та ITF Seafarers' Trust за те, що вони допомагають усім своїм морякам. Без них я б зараз тут не сидів, а вже тим більше не почувався так добре. Я зараз проходжу 10-12 кілометрів за рекомендаціями лікаря. Я живу повноцінним життям. Спасибі вам величезне, що завжди відгукуєтеся і підтримуєте. І дякую за те, що мені не довелося відмовитися від моря.


- Які плани далі?

- Цього місяця після фінальних аналізів мені вже точно скажуть, коли я можу повернутися до роботи. Поки що лікар мені підписав дозвіл на рейси не більше 3-х місяців, але коли я прийшов на медкомісію, то мені сказали, що все-таки нікуди мене не пустять. Хоча я вже навіть через тиждень після операції почувався чудово. Завдяки ПРМТУ та ITF Seafarers' Trust я можу жити і скоро повернуся до своєї улюбленої професії.


Більше новин з тегом #Моряки

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!