Відповіді ПРМТУ на типові запитання

Ми зібрали найпоширеніші питання, які ПРМТУ отримала останнім часом. Пропонуємо вам ознайомитися з відповідями на них.

Питання: Що буде з моряками і їх змінами? Я моряк, зараз вдома у відпустці, чекаю зміну в кінці березня, і попереду невідомість. чи є будь-які прогнози або інформація у вас?

Відповідь: Закриття кордонів і превентивні заходи, що впроваджуються по всьому світу, значно ускладнюють процес заміни членів екіпажу, тому заміна проводиться на розсуд судновласника з урахуванням району плавання судна, портів заходу і карантинних обмежень в них. ITF було випущено циркуляр, що допускає в разі необхідності продовження трудових договорів моряків на борту на термін до одного місяця в рамках періоду з 17 березня 2020 року по 16 квітня 2020 року, тому, найімовірніше, до закінчення карантину заміни будуть проводитися виключно у випадках гострої необхідності.


Питання: Я капітан далекого плавання, працюю на пасажирських суднах і в даний момент перебуваю в рейсі на переході з Індонезії у Середземне море. У зв'язку зі сформованими обставинами, частину навколосвітньої подорожі довелося відкласти, деяку частину пасажирів вдалося відправити додому з Індонезії, а решта 400 пасажирів на борту, плюс 317 осіб екіпажу. У мене таке питання: деякі члени екіпажу - українці. Зміна екіпажу не планується через обставини, а термін дії сертифікатів і підтвердження до робочого диплому закінчуються. І може так статися, що, по прибуттю додому, виникнуть проблеми з обміном і інспекцією. Можете прокоментувати цей момент?

Відповідь: Профспілкою було направлено лист на адресу Міністерства інфраструктури України та Морської адміністрації (з повним текстом листа можна ознайомитися тут:https://mtwtu.org.ua/news/obrasenie-prmtu) з настійним проханням вчинити за прикладом інших країн і прийняти необхідні нормативні акти для продовження дії сертифікатів і документів моряків.

Як ми вже повідомляли, 23 березня нам стало відомо, що після звернення ПРМТУ, МІУ направило в Міжнародну морську організацію (IMO) лист, що інформує, що Міністерство продовжує термін дії кваліфікаційних документів моряків, що знаходяться в рейсі, видані від імені України відповідно до положень Конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року з поправками, терміни дії яких закінчуються в березні, квітні і в травні 2020 року.

Такі документи вважаються продовженими на строк не більше 3-х місяців з дати закінчення терміну їх дії за умови погодження такого продовження країною прапора судна і обов'язкового продовження судновласником трудового контракту з моряком.

(Лист: https://mtwtu.org.ua/news/pismo-miu-v-imo)


Питання: Як громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть повернутися додому під час дії карантинних обмежень?

Відповідь: Сьогодні весь світ зіткнувся з серйозним викликом, до якого, як виявилося, ніхто не був готовий. Держави, де були зафіксовані випадки COVID-19, вжили заходів для запобігання поширенню вірусу. Україна не стала винятком. Проте, українці повертаються додому. Станом на 23 березня, кількість повернутих громадян склала близько 72,3 тисячі.

Для того, щоб громадянину України, якомога швидше, повернутися додому, незалежно від професії, необхідно зареєструватися у системі ДРУГ (https://friend.mfa.gov.ua/?fbclid=IwAR1oRnHN04qVFGclEtnh5CRhqa3oCyxb75qECnKbGMsaEsv1wZdJ94LuYhs#/). Це спеціальна система Міністерства закордонних справ України, до якої ви вносите свої дані і повідомляєте МЗС і закордонним дипломатичним установам України про своє перебування в цій країні. Обов'язково повідомте МЗС про країну, де ви знаходитеся, і надайте якомога більше інформації про суть вашої проблеми у розділі «Коментар до подорожі». Це істотно спрощує збір даних для формування списків громадян України, які мають нагальну потребу повернутися додому в період обмежень.

Уважно вказуйте адресу електронної пошти, бо у разі помилки у цій адресі, ви не зможете авторизуватися у системі. Чекайте подальші інструкції щодо можливих шляхів повернення до України.

Крім того, можна звернутися у посольство або консульство в країні вашого перебування по електронній пошті або по телефону гарячої лінії, які вказані на їх офіційній сторінці. Всі співробітники посольств і консульств України працюють цілодобово. В електронному листі на e-mail дипломатичної установи вам необхідно написати: ваші ім'я, прізвище та по батькові, контактний телефон, місце перебування, суть вашої проблеми, у вирішенні якої вам потрібна допомога.


Питання: Скажіть, будь ласка, чи будуть створені можливості для виїзду моряків на контракт під час карантину і закритого кордону?

Відповідь: Питання не входить в рамки компетенції Профспілки. Оскільки обмеження на пересування введені на урядовому рівні, питаннями повернення громадян України з-за кордону займається Міністерство закордонних справ України. Питання заміни окремих моряків вирішуються в індивідуальному порядку між моряком і судновласником.

Більше новин з тегом #Моряки

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Double Bookkeeping, або подвійна бухгалтерія

Ще один вид обману та обкрадання моряків

Дякуємо за звернення!