Додому повертаються ще 9 українських моряків судна SEA SHARK

Як повідомили ПРМТУ в департаменті консульської служби МЗС України, 28 травня 2019 року в Посольстві України в Єгипті відбулася зустріч українського посла Євгена Микитенка з капітаном судна SEA SHARK - громадянином України Віталієм Нестеренко.

Капітан розповів окремі подробиці інциденту, що трапився з судном і його екіпажем, вказав на факти протиправних дій з боку представників ВМС та інших органів влади Єгипту по відношенню до екіпажу. Крім того, зазначив, які дії насамперед було зроблено ним особисто, а також представниками оператора і агента судна. Від імені всіх членів екіпажу Віталій Нестеренко подякував усім, хто допоміг морякам повернутися на батьківщину.

Нагадаємо, у грудні 2018 року єгипетський флот затримав навантажений 1,1 млн. барелів нафти танкер SEA SHARK, на борту якого перебували 17 українських моряків. За словами капітана, моряків попередили, що до них можуть застосувати силу.

Посольство України у Каїрі направило ноту міністерству закордонних справ Єгипту з вимогою надати роз'яснення з приводу ситуації. Українські дипломати також запросили дозвіл на відвідування судна.

21 травня стало відомо, що п'ятьом українцям дозволили зійти з танкера, і вже 26 травня вони повернулися в Україну.

У даний час всі українські моряки судна SEA SHARK покинули базу ВМС Єгипту. Найближчим часом додому повернуться ще 9 українців.

Протягом всього часу вирішення інциденту Профспілка робітників морського транспорту України підтримувала зв'язок з членами екіпажу і їх близькими, а також з департаментом консульської служби МЗС України.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!