Докласти всіх зусиль, щоб запобігти втраті робочих місць українськими моряками

Хорватські колеги підтримали українських моряків

Голова ПРМТУ Олег Григорюк виступив перед учасниками VII З'їзду Профспілки моряків Хорватії, що проходив у Дубровнику з 27 по 29 квітня 2022 року. Він розповів про проблеми, з якими наразі зіткнулися тисячі українських моряків, які застрягли на березі через обмеження на пересування. Викликані вони, як відомо, воєнним становищем в Україні через вторгнення російської федерації. Як і вся світова спільнота, учасники З'їзду висловили стурбованість через брак професійних кадрів на морському ринку праці, а також майбутню втрату робочих місць для українських моряків. Учасники З'їзду підписали Резолюцію, яка засуджує агресію, нав'язану війну та неповагу до міжнародного та гуманітарного права, які ми зараз спостерігаємо в Україні.


Основні положення Резолюції


Жорстока агресія російської федерації проти України від 24 лютого 2022 року є продовженням війни, що розпочалася у 2014 році з вторгнення та подальшої анексії Кримського півострова та спроби анексії Донецької та Луганської областей.

Шокуючі та нелюдські картини військових злочинів та руйнувань, десятки тисяч жертв, мільйони біженців та весь жах війни викликають спогади, які, як нам здавалося, залишилися у ХХ столітті.

На жаль, український народ став жертвою свого природного прагнення та права на незалежність, прогрес та прийняття рішень про свою долю, які були визнані та гарантовані міжнародним правом.

Хоч би як це не здавалося в момент великих страждань, через які проходять їхні сім'ї та їх народ, а екзистенційні проблеми зводяться до простого виживання, слід також вказати на проблему українських моряків та труднощі, з якими вони стикаються.

Справжнім Профспілка моряків Хорватії закликає світову громадськість, міжнародні організації, держави та національні адміністрації, включаючи українську владу, судноплавні компанії, роботодавців та крюїнгових агентів:

- забезпечити повагу міжнародного гуманітарного права, а також дотримання принципу суверенної рівності всіх держав та всіх інших прав та обов'язків, передбачених Статутом Організації Об'єднаних Націй;

- докласти всіх зусиль, щоб допомогти українським морякам та їхнім сім'ям у ці драматичні, нелюдські моменти, запобігти втраті роботи українськими моряками через накладені на них великі труднощі та обставини, що ускладнюють їхнє приєднання до своїх судів та/або повернення до своїх родин, дозволяти українським морякам, наскільки це можливо, безперешкодно в'їжджати та/або залишати країну, щоб вони могли продовжувати свою службу на борту та робити свій внесок у життя своїх людей та сімей;

- працювати разом, щоб терміново зупинити агресію, поважати кордони та незалежність усіх держав у Європі та світі, а також право кожного народу вирішувати свою долю демократичним шляхом;

- працювати разом для «повернення в 21 століття», яке буде відзначено миром та прогресом, а не жахами кровопролитної війни.


Вкотре ПРМТУ звертає увагу уряду України на те, якими темпами ми наближаємося до точки неповернення: незабаром робочі місця, які займають українські моряки, будуть безповоротно втрачені і, що ще гірше, зайняті громадянами країни-агресора.

Більше новин з тегом #ITF

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Команду ITF Інспекторату розширено: напоготові до роботи

Ще одинадцять інспекторів ITF пройшли вступну програму, яка відбулася в ITF House в Лондоні, Великобританія. Зараз вони вже цілком готові до виконання своїх нових обов'язків і боротьби за права моряків у всьому світі, сприяючи зміцненню солідарності з міжнародними профспілками та зацікавленими сторонами морської галузі.

Дякуємо за звернення!