Статус біженця

Відповідно до норм міжнародного права та права ЄС, статус біженця можна отримати лише в тій країні, кордон з якою Ви законно перетнули.

Проте, відповідно до права ЄС, Ви маєте право подаватись на статус біженця лише в першій державі-члена ЄС, кордон якої Ви законно перетнули.

Звернутись щодо оформлення статусу біженця можна під час перетину кордону у відповідному прикордонному пункті. Також, в разі наявності черги, можна звернутись до інших відділень прикордонної служби, або до спеціальних служб з питань біженців.

Важливо знати, що отримання статусу біженця займає тривалий час, в середньому – 6 місяців. Під час процесу розгляду надання статусу біженця документи, що посвідчують особу, мають знаходитись у відповідних інституціях.

Статус біженця гарантує наступне:

- право на проживання у таборі для біженців;

- надання спеціального документа, який дозволяє пересуватись між країнами-членами ЄС;

- право на працю;

- право на освіту;

- право на визнання дипломів, виданих в Україні;

- право на соціальне забезпечення та медичне обслуговування;

- право на щомісячну допомогу.

Проте у період до моменту отримання статусу біженця (а це може тривати в середньому до 6 місяців) особа не може залишити приймаючу країну, не може працевлаштуватися до моменту отримання статусу біженця, а також у разі відмови у наданні такого статусу, перебуває у країні без документів, що посвідчують особу.

Статус біженця не перешкоджає поверненню людини в країну її громадянства після закінчення обставин, які були основою надання статусу біженця.

Більше новин з тегом #В світі

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Мобілізація по-новому. Що зміниться з травня

Зібрали найбільш актуальні запитання, що надходили від членів Профспілки, та підготували для вас відповіді на них.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Дякуємо за звернення!