Преференції для громадян України в Румунії

Є два основних способи в’їхати до Румунії: на короткий термін перебування або в якості шукача притулку.

Зокрема, громадяни України (за винятком чоловіків віком від 18 до 60 років), які мають можливість пред’явити дійсний закордонний паспорт громадянина України при перетині кордону, можуть в’їхати до Румунії як особи, які в’їжджають для короткострокового перебування, та можуть перебувати в Румунії до 90 днів.


Водночас замість в’їзду з правом короткочасного перебування громадянин України може отримати в Угорщині статус шукача притулку.


Притулок – це форма захисту, яка дозволяє іноземцю, який не може повернутися до країни походження, залишитися в Румунії. Особа вважається шукачем притулку з моменту, коли остання попросить про це. Із зазначеного моменту особу не можна вилучити (депортувати) до країни походження.


Подати заяву на притулок можна безпосередньо в пункті перетину кордону, або пізніше в будь-якому місці Румунії.


Як шукачу притулку громадянину України буде видано бланк заяви про притулок, який можна заповнити з допомогою посадової особи.


Особа повинна буде подати всі наявні у неї документи, які стосуються її особистої ситуації, а також документ для перетину державного кордону, після чого вона отримає тимчасовий документ, що посвідчує особу для шукачів притулку, виданий Генеральною інспекцією з питань імміграції.


Генеральна інспекція з питань імміграції призначить попередню співбесіду та додаткову співбесіду для визначення форми захисту. Важливо відвідати обидві співбесіди, представити всі наявні у вас докази та правдиво відповісти на всі запитання.

Усі клопотання про надання притулку в Румунії розглядаються та вирішуються Головною імміграційною інспекцією, і зазвичай вони розглядаються протягом одного-двох місяців.


Якщо ви подаєте заяву про надання притулку в Румунії, ви маєте право бути розміщеним в одному з регіональних центрів, які координуються Головним інспекторатом з питань імміграції.


Під час процедури надання притулку ви маєте право залишатися на території Румунії і бути захищеними від видворення, екстрадиції, примусового повернення.


Права шукачів притулку регулюються Законом 122/2006 та включають:

  • право на отримання допомоги адвоката під час процедури надання притулку;
  • право залишатися в Румунії протягом усієї процедури надання притулку;
  • право отримати тимчасовий документ, що посвідчує особу, дійсний під час процедури надання притулку;
  • право на проживання в центрах при Генеральній інспекції з питань імміграції;
  • право на безоплатну первинну медичну допомогу та відповідне лікування, невідкладну допомогу, а також безоплатну медичну допомогу та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують життю;
  • право на доступ до ринку праці на умовах, встановлених законом для громадян Румунії, після закінчення 3-місячного періоду з дати подання заяви про надання притулку.


Шукачі притулку отримують фінансову допомогу від Румунської держави у розмірі 20 RON (приблизно 4 євро) на особу на день.


Дітям громадян України гарантується безкоштовний доступ до освіти, незалежно від їх статусу в Румунії.


Всі діти та молоді люди з числа біженців з України мають можливість вступити, за бажання, до румунських навчальних закладів. У разі відсутності документів, що підтверджують здобуту освіту в Україні, румунські вищі навчальні заклади, грунтуючись на власних критеріях і відповідно до міжнародної практики, оцінять результати навчання, професійні якості та навички.


У 2021–2022 та 2022–2023 навчальних роках студенти, громадяни України, можуть скористатися фінансуванням з державного бюджету або інших джерел за допомогою Міністерства освіти та вищих навчальних закладів відповідно.


Громадяни України можуть безкоштовно відкривати та адмініструвати поточний рахунок у Румунії, здійснювати міжбанківські та внутрішньобанківські платежі.


Для отримання додаткової інформації:


Румунська національна рада у справах біженців: +40 730 073 170/+40 721 206 926

IOM Romania: 021 210 3050

Національна лінія боротьби з торгівлею людьми в Румунії: 0 800 800 678

Допомога у фінансово-банківських послугах: 0373514244 (електронна пошта: suport.linia1@bcr.ro)

Допомога українським громадянам, які потребують своєчасної та достовірної інформації: https://dopomoha.ro/uk?fbclid=IwAR3q1kla1W3Rb9yIhE...

Допомога українцям у Румунії: https://refugees.ro/.

Більше новин з тегом #В світі

Данська модель ринку праці – принципи повної поваги

Данія – це розвинена країна, де поєднуються традиційні скандинавські цінності та сучасні інновації. Вона відома своєю високою продуктивністю, інвестиційною активністю та впровадженням зелених технологій.

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!