Політичний бій за боєприпаси, що перевозилися морем, вже 3 роки не дає українському капітану повернутися додому

Капітан судна AVANT GARDE (IMO 8107036, прапор Шрі-Ланки) громадянин України Геннадій Гаврилов утримується на території Шрі-Ланки протягом трьох років, позбавлений права не тільки покинути країну, але і заробляти собі на життя.

Його сім'я зазнає серйозних фінансових труднощів - дружина не може працювати, бо змушена доглядати за літніми і хворими матір'ю та свекрухою, молодший син навчається на стаціонарі, а заробляє тільки старший син. Крім іншого, критичний стан здоров'я капітана також вимагає його якнайшвидшого повернення додому для отримання необхідного лікування.

Глобальні морські профспілки на конференції ITF у Коломбо закликали шрі-ланкійський уряд зробити все можливе, щоб прискорити звільнення капітана Геннадія Гаврилова. Сотні профспілкових активістів з морських профспілок, членських організації ITF, висловили свою підтримку і солідарність українському капітану в його боротьбі за свою свободу.

Геннадій Гаврилов був капітаном судна AVANT GARDE (IMO 8107036, прапор Шрі-Ланки), яке знаходилося в управлінні шрі-ланкійської компанії і було задіяно в забезпеченні безпеки на морі і запобіганні нападів піратів. У зв'язку з призначенням судна на його борту знаходилося де яка кількість вогнепальної зброї та боєприпасів. У жовтні 2015 р. судно AVANT GARDE перебувало на якорі поза територіальними водами Шрі-Ланки відповідно до інструкцій компанії-оператора судна. Капітан Гаврилов очікував дозволу на захід у порт, коли AVANT GARDE було захоплено шрі-ланкійською владою і примусово заведено в територіальні води Шрі-Ланки. Судно було поставлено на стоянку в порту, а Геннадій Гаврилов залишився на його борту в якості капітана. Через кілька місяців 23 червня 2016 р. капітан Гаврилов був заарештований за незаконне ввезення зброї в країну. З тих пір йому не дозволено залишати територію держави внаслідок подальшого поліцейського розслідування.

Той факт, що капітан Гаврилов продовжує перебувати в Шрі-Ланці через три роки після арешту і майже чотири роки після першого прибуття в країну, є кричущим порушенням прав людини і наочним прикладом криміналізації.

У міжнародному праві чітко прописані права осіб, що підлягають затриманню державними органами; ці ж права містяться у Загальній декларації прав людини та Міжнародному пакті про громадянські і політичні права (МПГПП), Стаття 9 якого говорить, що кожна людина має право на свободу та що будь-яка особа, «заарештована або затримана за кримінальним звинуваченням ..., має право на судовий розгляд протягом розумного строку або на звільнення». Цей принцип і інші, що містяться в МПГПП, відображені в статті 13 Конституції Шрі-ланки.

17 вересня, в рамках Морського круглого столу, Перший заступник Голови Профспілки робітників морського транспорту України Олег Григорюк особисто зустрівся з Геннадієм і ініціював проведення робочої зустрічі. Її метою стало обговорення справи українського капітана, а також його якнайшвидшого звільнення і повернення на Батьківщину. У зустрічі взяли участь Президент ITF Педді Крамлін, Генеральний секретар ITF Стівен Коттон, Морський координатор ITF Жаклін Сміт, представники місцевої членської організації ITF - Національної профспілки моряків Шрі-Ланки (NUSSL), а також адвокат Геннадія Дан Маліка Гунасікера.

«ITF вибрала місцем проведення своєї конференції Шрі-Ланку, щоб висловити підтримку і співчуття народу Шрі-Ланки після трагічних подій у квітні цього року. І ми віримо, що шрі-ланкійський уряд відповість тим же співчуттям і капітану Гаврилову і прискорить його безпечне повернення додому», - Педді Крамлін, Президент ITF.

Нагадаємо, у квітні цього року на Шрі-Ланці прогриміли 9 вибухів, які забрали життя понад 250 осіб.

Незважаючи на відсутність правосуддя і тривалу розлуку з сім'єю, Геннадію Івановичу вдалося зберегти віру в справедливість і доброзичливий настрій.

ПРМТУ продовжує активно вивчати всі можливі дипломатичні шляхи вирішення справи капітана Гаврилова для його безпечного і негайного повернення в Україну, щоб він міг отримати необхідну йому медичну допомогу.

Публікації по темі на міжнародних новинних ресурсах:

http://www.handyshippingguide.com/shipping-news/po...

https://www.itfglobal.org/en/news/global-maritime-...

https://www.maritime-executive.com/article/itf-cal...

https://colombogazette.com/2019/09/19/global-marit...

Більше новин з тегом #ITF

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Команду ITF Інспекторату розширено: напоготові до роботи

Ще одинадцять інспекторів ITF пройшли вступну програму, яка відбулася в ITF House в Лондоні, Великобританія. Зараз вони вже цілком готові до виконання своїх нових обов'язків і боротьби за права моряків у всьому світі, сприяючи зміцненню солідарності з міжнародними профспілками та зацікавленими сторонами морської галузі.

Double Bookkeeping, або подвійна бухгалтерія

Ще один вид обману та обкрадання моряків

Дякуємо за звернення!