Незламна солідарність: єдині незважаючи на всі труднощі

Наступає холодна пора року, і ми пам'ятаємо, як важко було минулої зими. Внаслідок обстрілів країни-агресора були пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури, від яких залежать світло та тепло в наших домівках. На жаль, розраховувати, що зима буде легшою, не доводиться.

Тому Профспілка робітників морського транспорту України за сприяння заснованого Міжнародною федерацією транспортників (ITF) та Європейською федерацією транспортників (ETF) – UNION SOLIDARITY FUND, де Головою Наглядової ради є Голова ПРМТУ Олег Григорюк, докладає всі можливі зусилля, щоб підтримати членів Профспілки та допомогти підготуватися до зими.

В Морському юніон центрі ПРМТУ зібрала своїх активістів – портовиків, працівників морського транспорту, курсантів та співробітників морських навчальних закладів. Відповідно до їхніх запитів, Профспілка передала до первинних профспілкових організацій обігрівачі, ліхтарики, портативні зарядні пристрої, сонячні батареї, аптечки, світловідбиваючі жилети та іншу необхідну благодійну допомогу.

«Завдяки тому, що наша Профспілка вже багато років є членськоє організацією ITF та ETF, ми маємо вагоме слово в UNION SOLIDARITY FUND, щоб пріоритет в допомозі був відданий саме морському транспорту, - підкреслив Олег Григорюк. - Ми акумулювали усі ваші прохання та побажання та адресували їх до Фонду, щоб по можливості покрити потреби наших первинних профспілкових організацій при підготовці до зими, до можливих відключень світла та тепла».

Нагадаємо, у січні в Україні відбулося засідання Наглядової ради UNION SOLIDARITY FUND: що вже реалізовано в рамках допомоги від Фонду та пропозиції щодо проектів на 2023 рік. У заході взяли участь міжнародні партнери з ITF, ETF, Великобританії, Франції, Швеції, Польщі, Туреччини. Всі вони підтвердили, що підтримка членів ПРМТУ триватиме.

Реалізовані та майбутні проєкти на підтримку українських профспілок транспортників від UNION SOLIDARITY FUND обговорили також на засіданні Виконавчого комітету Міжнародної федерації транспортників, який пройшов в жовтні в Мумбаї. Інтереси ПРМТУ на заході представив перший заступник Голови ПРМТУ Михайло Кірєєв, якій входить до складу керівного органу ITF. Міжнародні партнери вкотре підтвердили свою готовність продовжувати допомагати українському народу у його складному шляху через виклики та труднощі. А значить з їхньою непохитною підтримкою та солідарністю ми вистоїмо і неодмінно переможемо.

Окрім видачі благодійної допомоги, метою зустрічі було обговорення проблем, які постають сьогодні перед членами ПРМТУ. Обговорення проблем та можливих рішень – важлива частина роботи Профспілки. Це дозволяє не лише краще розуміти ті виклики, з якими стикаються члени ПРМТУ, а й знаходити нові, ефективніші шляхи їх вирішення. Саме такі моменти наголошують, наскільки важливо залишатися єдиною командою та продовжувати виконувати свою роботу, незважаючи на труднощі.

Так, портова галузь сьогодні, здебільшого, зазнає значних труднощів.

«Підтримуємо працівників ДП «Миколаївський морський торговельний порт» та Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» завдяки ПРМТУ: надаємо продуктові набори, набори гігієни, організовуємо різноманітні акції для дітей», – каже голова ППО працівників Адміністрації Миколаївського морського порту ПРМТУ Вікторія Кернос.

«Сьогодні наша головна проблема, - продовжила тему Марія Золотова-Яблонська, голова ППО ТОВ «ТІС-ЗЕРНО», - те, що не працює зерновий коридор, а отже, немає можливості в повному обсязі виконувати перед людьми свої зобов'язання за колективним договором. Проте наше керівництво разом із Профспілкою роблять усе можливе, щоб якось оминути гострі моменти та налагодити роботу на підприємстві».

Вона також наголосила на постійній підтримці з боку ПРМТУ: «Ми постійно відчуваємо, що Профспілка поряд. Це і психологічна підтримка, коли організували зустрічі із психологом, і надання для наших людей ліхтариків, портативних зарядних пристроїв тощо. Навіть пропонували організувати виїзд за кордон, якщо люди відчувають, що це необхідно для безпеки своїх сімей».

Значно кращі справи на Дунаї. Більшість транспортних потоків після початку масштабної російської агресії в Україні переорієнтувалася на морські порти Дунайського регіону. Але, на жаль, робота цих портів не дає спокою окупантам: останні півроку на Дунаї не припиняються перманентні атаки припортової інфраструктури, які зазнають значних руйнувань.

«Звичайно, на тлі інших портів Українське Дунайське пароплавство мешкає свої найкращі часи. Це якщо не брати до уваги обстріли з боку росії, – розповідає Анатолій Ніколаєв, голова ППО ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство». – Ми сьогодні виконуємо стратегічно важливі завдання щодо перевезення вантажів. У людей є робота, є гідна заробітна плата, при необхідності надається матеріальна допомога, компенсація санаторно-курортного лікування. Ми навіть відчуваємо дефіцит кадрів плавскладу. Розраховуємо на допомогу ПРМТУ в організації презентації нашого підприємства в Одесі серед морських навчальних закладів, щоб залучати людей на перспективу».

Що стосується інших первинних профспілкових організацій, серед проблем були також озвучені такі, як відтік висококваліфікованих та вузькоспрямованих фахівців за кордон, зниження фонду оплати праці, відсутність держзамовлень в середніх навчальних закладах.

Мабуть, найбільше випробувань серед навчальних закладів пережила Херсонська державна морська академія.

«Ми змушені були залишити своє місто, яке знаходилося під окупацією, а тепер під постійними обстрілами з боку Росії. Зараз ми перебуваємо в Одесі, і раді будь-якій допомозі. ПРМТУ нас із перших днів війни, втім, як і до війни, підтримує у всьому: морально, фізично, матеріально», – наголосив Вадим Поліщук, голова ППО Херсонської державної морської академії.

«У нашому регіоні, на Дунаї, теж дуже гаряче, але ми продовжуємо працювати, – розповідає Ірина Леонтьєва, голова ППО Дунайського центру профтехосвіти. – Зараз ми вчимося офлайн, бо це набагато продуктивніше для дітей. При оголошенні повітряної тривоги спускаємося в укриття, воно у нас обладнане. Дуже тут рятують отримані від ПРМТУ ліхтарики, портативні зарядні пристрої».

Усі озвучені на зустрічі питання та проблеми первинних профспілкових організацій були зафіксовані та будуть опрацьовані в індивідуальному порядку.

«Дякую всім за роботу, – сказав Олег Григорюк. – Тому що ви від імені нашої Профспілки щоденно спілкуєтеся з людьми, за потреби їм допомагаєте. А ми, Центральна Рада ПРМТУ, використовуючи всі свої сили та ресурси, будемо й надалі робити все можливе, щоб підтримати вас у важкі для країни та галузі часи».

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!