ДКС МЗС України та ПРМТУ: семінар для консульських працівників

Департамент консульської служби (ДКС) Міністерства закордонних справ України спільно з Профспілкою робітників морського транспорту України (ПРМТУ) продовжують активну реалізацію проекту з попередження залучення моряків до злочинів на морі, гарантування захисту їх прав на справедливе поводження.

Зокрема, для розгляду на Юридичному комітеті ІМО, який проходитиме в 27-29 березня, Україною за підтримки Морської адміністрації Грузії та Міжнародної федерації транспортників (ITF) внесено документ щодо забезпечення принципів справедливого поводження з моряками, які затримані за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень. Цим документом пропонується утворити спільну робочу групу експертів з ІМО, МОП та ITF щодо розробки керівництв та рекомендацій для моряків та адміністрацій щодо оцінки ризиків залучення моряків до вчинення злочинів на морі та дій, які сторони повинні вживати для їх зменшення.

У цей час в штаб-квартирі МОП в м. Женева, проходить секторальна зустріч з питань працевлаштування моряків та утворення нових можливостей для жінок-моряків.

Оцінюючи ризики працевлаштування у світовому торгівельному судноплавстві, одним з питань, що розглядається сторонами, стала проблема криміналізації. Приємно відзначити, що спільний проект ПРМТУ та ДКС МЗС України оцінюється учасниками зустрічі як дуже актуальний та необхідний.

21 лютого 2019 року в Дипломатичній академії України проведено семінар для працівників ДКС, які вже найближчим часом будуть направлені для роботи у консульських установах України.

Відкриваючи семінар-тренінг, заступник Директора Департаменту консульської служби – начальник Управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич зазначив: «Консул – це є місія, а не звичайна робота. Тому консул потребує фундаментальних підготовки та навичок для надання ефективної допомоги громадянам України у будь-якій ситуації та у надскладних обставинах».

Під час семінару-тренінгу майбутні консули ознайомилися з роботою ITF, завданнями морських інспекторів ІТF, обговорили питання взаємодії між консульськими установами – ДКС, ПРМТУ та інспекторами ITF.

Кваліфіковані тренери від Профспілки робітників морського транспорту України поінформувати присутніх про положення Конвенції 2006 року про працю моряків, активним лобістом ратифікації якої в Україні є ПРМТУ. На прикладі ряду практичних кейсів були розглянуті питання надання допомоги морякам, які опинилися у кризових ситуаціях за кордоном, надані рекомендації щодо застосування положень Конвенції у практичній роботі.

ПРМТУ та ДКС і надалі будуть проводити спільні заходи, направлені на забезпечення захисту прав моряків - громадян України.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!