ITF допоміг викупити паспорта українських моряків у турецького готелю

Сьогодні рано вранці 6 моряків, кинутих недобросовісним посередником в місті Карасу (Туреччина), благополучно повернулися додому.

Це стало можливим завдяки коштам, виділеним Міжнародною федерацією транспортників (ITF) на вимогу Профспілки працівників морського транспорту України, незважаючи на те, що моряки не були членами Профспілки.

Нагадаємо, на початку липня 20 українських моряків були направлені засновником компанії «Харатян Крю Менеджмент» Артуром Харатяном в Карасу для роботи на суднах ARIF CAPTAIN (IMO 7721897, прапор Туреччини) і RACHEL BORCHARD (IMO 9212010, прапор Маршаллови острови) і кинуті там без обіцяного працевлаштування. Моряки перебували в готелі, де утворився значний борг за харчування та проживання, і власник готелю забрав у них паспорти. Після моряків переселили в більш бюджетний готель, в якому також утворився борг.

Тим часом, недобросовісний посередник перестав виходити на зв'язок з екіпажем. Його місцезнаходження до цих пір є невідомим.

На початку серпня 13 моряків змогли повернутися додому за власні кошти. Ще один моряк також дістався додому самостійно, а решта 6 моряків продовжували перебувати в Туреччині, бо коштів на оплату боргів і трансферу у них не було, а паспорта перебували в заставі в готелі.

3 серпня в Морському інформаційному центрі ПРМТУ за підтримки МЗС відбулася зустріч з потерпілими від шахрайських дій моряками і родичами тих, хто застряг в Туреччині, де Перший заступник Голови ПРМТУ Олег Григорюк повідомив, що Міжнародна федерація транспортників має намір виділити кошти на погашення боргів за харчування, проживання і на переліт українських моряків додому в Одесу. Варто зазначити, що внесок у вирішення питання вніс і консул Генерального консульства України в Стамбулі Олександр Дімчев, який вступив в переговори з господарем готелю, що дозволило істотно знизити розмір боргу.

Тим часом, поки залагоджувалися деталі, морякам на допомогу прийшов проект EdMarin, який зібрав і перерахував кошти в розмірі 10 888,17 грн на поточні витрати.

Тепер моряки мають намір приєднатися до всіх потерпілих, яких зібралося вже більше 60 чоловік і звернутися до відповідних органів.

Раніше Профспілка вже надавала юридичну консультацію потерпілим.

Відзначимо, що крім ARIF CAPTAIN і RACHEL BORCHARD посередник пропонував морякам роботу на судах UMUT (IMO 8518156, прапор Панама) і ACT (IMO 820679, прапор Туреччини).

Ми сподіваємося, що ця історія, яка набула значного розголосу в ЗМІ, змусить наших моряків уважніше ставитися до працевлаштування, задуматися про свою безпеку і приєднатися до Профспілки.

Більше новин з тегом #Благодійність

Об'єднані у підтримці моряків

У складні часи нам важливо залишатись разом та допомагати один одному.

Відправка сімей моряків до кордону

Сьогодні ПРМТУ та БФ «МОРТРАНС» організовували відправку сімей моряків до кордону

Дякуємо усім, хто залучається

До допомоги нашим військовим приєднуються наші партнери, членські організації ПРМТУ та просто фізичні особи.

Шановні члени Профспілки та їхні близькі!

Сьогодні як ніколи наш слоган «Разом ми – сила» означає всю важливість солідарної підтримки. Ми пишаємося тим, що вся світова морська громадськість висловлює підтримку українському народу, українським морякам та докерам по всьому світу та нашій Профспілці.

Дякуємо за звернення!