Все про отримання кваліфікаційних документів представником

Тепер моряки можуть подавати заяви для отримання та отримувати кваліфікаційні документи дистанційно через представника

Подання заяви та отримання кваліфікаційних документів через представника.

09 червня 2023 року набрали чинності чергові зміни до Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1499 від 30.12.2022 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1499-2022-%D0%BF#n21).


Тепер моряки можуть подавати заяви для отримання та отримувати кваліфікаційні документи дистанційно через представника.

29 червня 2023 року Адміністрація судноплавства на своєму сайті розмістила Новий алгоритм подачі заяви для отримання кваліфікаційних документів (https://marad.gov.ua/ua/news/novij-algoritm-podachi-zayavi-dlya-otrimannya-kvalifikacijnih-dokumentiv ) та Новий алгоритм отримання кваліфікаційних документів (https://marad.gov.ua/ua/news/novij-algoritm-otrimannya-kvalifikacijnih-dokumentiv )


Способи подання заяв на отримання кваліфікаційних документів

Відповідно до Нового алгоритму, подавати заяви на отримання кваліфікаційних документів моряк може наступним чином:


1) ПОШТОЮ рекомендованим листом на адресу Адміністрації судноплавства або відповідного сервісного центру ДП «Моррічсервіс» (бажано, з повідомленням про вручення).

У листі відправляється:

- заповнена без помилок та виправлень заява на отримання відповідної послуги (завантажити зразок потрібної заяви) та отримання виготовленого документу особисто в СЦ або через представника.

- необхідний пакет документів. Всі копії документів мають бути завірені (підписані) моряком від руки (за зразком – «Згідно з оригіналом. Підпис. Ім’я Прізвище – повністю. Дата.»). До документів додаються фотокартки моряка.

- документ, який підтверджує оплату.

Якщо заяву надсилає представник, то він до заяви та необхідних документів також додає нотаріально завірену копію довіреності.

Реквізити для відправки:

-до Адміністрації судноплавства: Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України, просп. Берестейський (Перемоги), 14, м. Київ, 01135);

- до сервісних центрів ДП «Моррічсервіс» за посиланням:https://morrichservice.marad.gov.ua/ua/kontakti/se...


2) ОСОБИСТО. Моряк приходить особисто до Адміністрації судноплавства або сервісних центрів ДП «Моррічсервіс» та подає заяву у паперовій формі додаючи до неї необхідний пакет документів. З собою потрібно мати паспорт.


3) ЧЕРЕЗ ПРЕДСТАВНИКА. Представник моряка приходить особисто до Адміністрації судноплавства або сервісних центрів ДП «Моррічсервіс».

З собою необхідно мати НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧЕНУ ДОВІРЕНІСТЬ, НОТАРІАЛЬНО ЗАВІРЕНУ КОПІЮ ДОВІРЕНОСТІ та ОРИГІНАЛИ ДОКУМЕНТІВ МОРЯКА, необхідних для подачі. Оригінал довіреності та документів моряка залишається при подачі у представника. Також представнику необхідно мати документ, що підтверджує його особу.

Через портал Дія подача заяви для отримання кваліфікаційних поки що не запущена. Але вже розпочалось бета-тестування цієї послуги. Моряки, які хочуть взяти участь у бета-тестуванні послуги, можуть подати заяву за посиланням: https://t.me/diia_beta_bot?start=home. Взяти участь у бета-тестуванні можуть випускники морських вузів,капітани чи командний склад морських та змішаного плавання суден, які мають відповідну освіту, звання та кваліфікацію.


Способи отримання кваліфікаційних документів

Отримати видані після позитивного рішення ДКК кваліфікаційні документи можна наступним чином:

1) ОСОБИСТО. Моряк приходить особисто до Адміністрації судноплавства або до сервісних центрів ДП «Моррічсервіс» та отримує кваліфікаційні документи у паперовій формі. При отриманні оригінали попередніх документів повертаються до Адміністрації судноплавства, тому їх необхідно мати з собою при отриманні нових кваліфікаційних документів. З собою необхідно мати документ, що підтверджує особу (паспорт).

2) ЧЕРЕЗ ПРЕДСТАВНИКА. Представник моряка приходить особисто до Адміністрації судноплавства або до сервісних центрів ДП «Моррічсервіс». При собі потрібно мати НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧЕНУ ДОВІРЕНІСТЬ, НОТАРІАЛЬНО ЗАВІРЕНУ КОПІЮ ДОВІРЕНОСТІ та ОРИГІНАЛИ ДОКУМЕНТІВ, які повертаються до Адміністрації судноплавства, тому їх необхідно мати з собою при отриманні нових кваліфікаційних документів).

До документів додаються фотокартки моряка.

Поштою отримати кваліфікаційні документи не можна, оскільки потрібно повернути оригінали тих документів, що є у моряка.


Адреси отримання кваліфікаційних документів у паперовій формі моряком або його представником:

1) Адміністрація судноплавствав м. Київ (просп. Берестейський (Перемоги), 14) або в м. Одеса (вул. Успенська, 4);

2) сервісні центри ДП «Моррічсервіс» (м. Одеса, вул. М. Грушевського, 39-є, м. Київ, вул. Преображенська, 23, м. Ізмаїл. вул. Свято-Нікольська, 50). Контакти та графік роботи сервісних центрів ДП «Моррічсервіс» за посиланням: https://morrichservice.marad.gov.ua/ua/kontakti/servisni-centri

Як повідомляє на своєму сайті ДП «Моррічсервіс» https://morrichservice.marad.gov.ua/ua/news/oformlennya-dokumentiv-moryaka-cherez-predstavnika-za-postanovoyu-kmu-1499


Через представника за довіреністю можна отримати наступні послуги:

- отримання робочого Диплому особам командного складу;

- отримання Підтвердження до робочого Диплому особам командного складу;

- отримання Свідоцтва фахівця про підготовку проведення вантажних операцій(початкову/розширену) на нафтових танкерах і танкерах-хімовозах, танкерах-газовозах;

- оформлення послужної книжки моряка (ПКМ);

- подача заявки на проходження CES-тесту


Представникпри подачі документів до сервісних центрів ДП «Моррічсервіс»:

  • має надати довіреність від моряка-заявника за зразком, який ДП «Моррічсервіс» розмістило на своєму сайті: завантажити зразок довіреності, або генеральну довіреність на Представника із зазначенням представництва в центральних органахвиконавчої влади та державних підприємствах;
  • обов’язково з собою мати оригінал довіреності посвідченої нотаріально та копію довіреності, що завірена нотаріально. Оригінал – для підтвердження представництва (не вилучається), копія завірена нотаріально – вилучається та долучається до справи. На кожну окрему послугу додається окрема копія завірена нотаріально;
  • мати з собою документ, що посвідчує особу Представника, на підставі якого видано довіреність;
  • мати з собою оригінали всіх необхідних документів моряка, які передбачено Постановою КМУ від 30.12.2022 року №1499 для надання відповідної послуги. В такому випадку співробітник сервісного центру робить копії документів моряка, які завіряє Представник. Всі оригінали документів одразу повертаються Представнику.
  • АБО мати з собою копії всіх необхідних за процедурою документів, завірені від руки моряком (за зразком – «Згідно з оригіналом. Підпис. Ім’я Прізвище – повністю. Дата.») та оригінали документів моряка, які підлягають обміну.
  • копію сторінок громадянського паспорта моряка, завірену від руки моряком (за зразком – «Згідно з оригіналом. Підпис. Ім’я Прізвище – повністю. Дата.»)
  • знайтинотаріуса, який зможе оформити довіреність, записатись на прийом, уточнити порядок проставлення апостилю (якщо він необхідний);
  • перекласти текст довіреності на іноземну мову - офіційну мову країни перебування. У деяких країнах нотаріуси можуть вимагати перекладкваліфікованимперекладачем;
  • оформити довіреність;
  • проставити апостиль;
  • передати довіреність в Україну представнику;
  • якщо довіреність оформлена тільки іноземною мовою, представник має звернутись до бюро перекладів в Україні, яке може здійснити переклад з нотаріальним посвідченням підпису перекладача. Надати перекладачу початковий текст довіреності, який надавався для перекладу на іноземну мову. Одразу замовити необхідну кількість нотаріально посвідчених копій.
    • якщо апостиль не потрібний і довіреність оформлена іноземною мовою, то перелік дій такий, як в попередньому пункті, крім проставлення апостилю.


Як оформлювати довіреність за кордоном?

Щодо довіреності інформацію в своєму Телеграм-каналі надав Голова Адміністрації судноплавства Є.Ігнатенко https://t.me/ihnatenko_yevhenii/223

Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин (частина перша статті 245 Цивільного кодексу України). Довіреність повинна відповідати вимогам українського законодавства на представництво певних дій і вчинків у центральних органах виконавчої влади та державних підприємствах.


Орієнтовний алгоритм оформлення довіреності моряком виглядатиме так:

1. визначити особу, яка буде представником;

2. отримати всі необхідні дані від представника;

3. завантажити зразок довіреності та визначити обсяг повноважень. Можна оформити довіреність тільки для отримання кваліфікаційних документів або, у разі необхідності, оформити «генеральну» довіреність та включити повноваження із зразка щодо отримання кваліфікаційних документів;

4. визначити спосіб оформлення: в Консульстві або у іноземного нотаріуса.

4.1. у разі оформлення в Консульстві: знайти контакти Консульства, записатись на прийом телефоном або в електронній черзі, уточнити в телефонному режимі або листом на електронну пошту вимоги для оформлення довіреності та необхідні документи, які потрібно надати, розмір консульського збору, особливості його оплати, оформити довіреність і нотаріально посвідчені копії, передати довіреність і копії в Україну представнику.

4.2. у разі оформлення у іноземного нотаріуса, визначити виходячи зі списку країн,потрібний апостиль чи ні.

4.3. якщо апостиль потрібний:

- знайти нотаріуса, який зможе оформити довіреність, записатись на прийом, уточнити порядок проставлення апостилю (якщо він необхідний);

- перекласти текст довіреності на іноземну мову - офіційну мову країни перебування. У деяких країнах нотаріуси можуть вимагати перекладкваліфікованимперекладачем;

- оформити довіреність;

- проставити апостиль;

- передати довіреність в Україну представнику;

- якщо довіреність оформлена тільки іноземною мовою, представник має звернутись до бюро перекладів в Україні, яке може здійснити переклад з нотаріальним посвідченням підпису перекладача. Надати перекладачу початковий текст довіреності, який надавався для перекладу на іноземну мову. Одразу замовити необхідну кількість нотаріально посвідчених копій.

4.4. якщо апостиль не потрібний і довіреність оформлена іноземною мовою, то перелік дій такий, як в попередньому пункті, крім проставлення апостилю.

4.5. якщо апостиль не потрібний та довіреність оформлена одразу іноземною та українською мовою, то переклад в Україні робити не потрібно (за виключенням посвідчувального напису іноземного нотаріуса).


Форма та текст довіреності

На сайті ДП «Моррічсервіс» можна завантажити зразок довіреності.

В довіреності обов’язково має бути зазначено:

1) місце і дата її складання (підписання). Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, є нікчемною.

2) прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання, ідентифікуючі дані, це можуть бути: паспортні дані, РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків) представника і особи, яку представляють (представників може бути декілька);

3) чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.

Наприклад, «Для чого представник має право: подавати, отримувати, підписувати заяви та інші необхідні для цього документи; сплачувати відповідні платежі (збори) та вчиняти інші дії з метою виконання покладених на них повноважень; подавати звернення і заяви до відповідних органів, підприємств, установ та організацій; підписувати документи та вчиняти інші дії, необхідні для виконання повноважень за цією довіреністю; подавати чи отримувати довідки, рішення, розпорядження, накази, документи та їх дублікати, листи, запити, інші документи, оформлені в результаті вчинених дій за цією довіреністю та розписуватись в їх отриманні, а також виконувати всі інші дії, пов’язані з цією довіреністю».

4) установу, в якій представник буде вчиняти дії від імені свого довірителя;

«бути представником в усіх державних органах, органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, в усіх організаціях, підприємствах та установах незалежно від форм власності та підпорядкування, зокрема в Державній службі морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства Украі‌ни (Адміністрації судноплавства) та державному підприємстві «Сервісний центр морського та річкового транспорту» (ДП «Моррічсервіс»), з можливістю подання заяв, засвідченням копій документів, отриманням кваліфікаційних документів, з усіма правами наданими законом моряку (заявнику), з правом одержання відповідних рішень суб’єкта владних повноважень».

5) строк дії довіреності.

Строк дії довіреності зазначається словами та визначається роками, місяцями, тижнями, днями і не може бути визначений настанням будь-якої події. Чинне законодавство України не встановлює обмежень щодо максимального строку дії довіреності.


Способи оформлення довіреності

Довіреність може бути оформлена моряком на підставі наступних документів: паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Якщо моряк перебуває в Україні, довіреність необхідно оформити у будь-якого нотаріуса України. В такому випадку довіреність оформлюється одразу українською мовою, пред’явлення довіреностів подальшому не потребує додаткових дій.

Якщо моряк перебуває за кордоном, то довіреність можна оформити або в Консульстві України за кордоном, абоу іноземного нотаріуса.

1. Оформлення довіреності в Консульстві за кордоном.

Це, мабуть, найпростіший варіант оформлення, але може виявитись найдовший за часом.

Довіреність оформлюється одразу українською мовою, не потребує проставляння апостилю, перекладу на українську мову та нотаріального засвідчення перекладу.

Оформити довіреність в Консульстві можна лише за попереднім записом, найчастіше – заелектронною чергою. Запис на оформлення документів може бути на 2-3 місяці наперед, в деяких консульствах- навіть на півроку.

За оформлення довіреності справляється консульський збір. Розмір консульського збору залежить від того, яка саме довіреність буде оформлена (генеральна чи лише на отримання документів), та на кого саме (на родичів чи представників). Детальніше про розмір консульського збору залежно від країни оформлення довіреності можна дізнатись у консульствах або на сайтах консульств.

Консульський збір, наприклад, в Польщі, складає за посвідчення немайнових довіреностей (представлення інтересів, тощо) 125 PLN.Кожна довіреність оформлена в Консульствах повинна бути внесена до Єдиного реєстру довіреностей. У зв'язку з цим, до кожної виданої довіреності видається заява про реєстрацію довіреності та дубліката довіреності у Єдиному реєстрі довіреностей вартістю 83 PLN..У Німеччині консульський збір складає від 28 до 55 Євро, додатково оплачується заява про реєстрацію довіреності (https://hamburg.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/2776... ).


Перелік та контакти консульств, посольств та дипломатичних установ України за кордоном можна знайти на сайті Міністерства закордонних справ за посиланням: https://mfa.gov.ua/diplomatichni-ustanovi/inozemni-diplomatichni-ustanovi-v-ukrayini . Наприклад,

- в Польщі, окрім Посольства України в Варшаві, відкриті також Генеральні консульства в Гданську, Вроцлаві, Любліні та Кракові(https://mfa.gov.ua/embassies/polshcha). Проводяться виїзні консульські обслуговування в інших містах Польщі, про що повідомляється на сайтах консульств.

- в РумуніїдієПосольство України в Бухаресті (https://romania.mfa.gov.ua/ );

- в Молдовідіють Посольство України в Кишиневі та Консульство в м. Бельці(https://mfa.gov.ua/embassies/moldova );

- в Німеччині діють Посольство України в Берліні, Генеральні консульства в Гамбурзі, Дюссельдорфі, Мюнхені та Франкфурті-на-Майні (https://mfa.gov.ua/embassies/nimechchina ).

Перед оформленням довіреності в Консульстві рекомендуємо ознайомитись з вимогами на сайтах Консульств щодо документів, які потрібні для оформлення довіреності, або уточнити телефоном.

Деякі Консульства вимагають надання даних в електронній формі на флеш-накопичувачі або шляхом направлення на електронну пошту, попереднє заповнення заяви із відомостями щодо повіреної особи, на яку оформлюється довіреність (прізвище, ім’я та по-батькові; дату народження; адресу проживання, згідно з реєстрацією у паспорті; паспортні дані (номер і серія паспорта, дата і орган видачі паспорта); номер ідентифікаційного коду платника податків (РНОКПП), є особливості щодо сплати консульського збору (наприклад,в Німеччині https://duesseldorf.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/notarialni-diyi/inshi-nemajnovi-dovirenosti).


2. Оформлення довіреності нотаріусом іншої країни

Довіреність, що видана моряку іноземною державою потребує перекладу на українську мову.

Особливості оформлення довіреності визначаються залежно від країни оформлення: потрібно чи не потрібно проставляти апостиль, може вимагатись дипломатична або консульська легалізація.

Апостиль проставляти НЕ ПОТРІБНО, якщо моряк оформлює довіреність у іноземного нотаріуса (не в Консульстві) втаких країнах, як:Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Естонія, Казахстан, Киргизстан, Латвія, Литва, Молдова, Північна Македонія, Монголія, Польща, Румунія, Сербія, Таджикистан, Угорщина, Узбекистан, Чехія та Грузія (крім Автономної Республіки Абхазії та колишньоїАвтономної області Південної Осетії). Такі довіреностіпідлягають перекладу на українську мову.

У деяких країнах, наприклад, в Польщі, нотаріуси погоджуються оформлювати довіреність одразу двома мовами: українською та польською. В такому разі апостильта переклад на українську мову не потрібні. В Молдові можна оформити довіреність молдавською та російською мовами, проте така довіреність все одно підлягатиме перекладу на українську мову.

Апостиль проставляти ПОТРІБНО, якщо довіреності видані в країнах зі списку за посиланням (https://bit.ly/3rgY0tK ) (ЗА ВИНЯТКОМ Азербайджану, Болгарії, Вірменії, Естонії, Казахстану, Киргизстану, Латвії, Литви, Молдови, Північної Македонії, Монголії, Польщі, Румунії, Сербії, Таджикистану, Угорщини, Узбекистану, Чехії та Грузії*). Довіреностіпідлягають перекладу на українську мову.

За посиланням (https://bit.ly/3rgY0tK ) можна знайти перелік країн-учасниць Гаазької конвенції 1961 року, яка скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів.Конвенція не застосовується у відносинах між Україною та Косово, апостиль на документах для використання на території Косово не проставляється.

Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах, що надходять від держав-учасниць Гаазької Конвенції. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ.

Довіреності, що видані в країнах, які відсутні в списку за посиланням (https://bit.ly/3rgY0tK), мають бути ЛЕГАЛІЗОВАНІ відповідно до законодавства країни, в якій видані з подальшим перекладом на українську мову та нотаріальним засвідченням перекладу.


Переклад на українську мову

Нотаріальний переклад документа – це переклад з одночасним засвідченням справжності підпису дипломованого перекладача нотаріусом. У процесі засвідчення нотаріусом перекладу повинен бути присутнім перекладач.

Довіреність, яка видана моряку іноземною державою потребує перекладу на українську мову:

- нотаріус засвідчує вірність перекладу документа з однієї мови на іншу, якщо він знає відповідні мови. Якщо нотаріус не знає відповідних мов, переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус;

- перекладач ставить свій підпис під перекладом в присутності нотаріуса, який попередньо перевірив особу, дієздатність та документально підтверджену кваліфікацію перекладача. Таким чином, перекладач бере на себе відповідальність за вірність перекладу.


Апостиль

Порядок та органи проставлення апостилю залежить від країни оформлення. За оформлення апостилю справляється збір. Детальніше щодо органів, які проставляють апостиль за посиланням: https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/authorities1/?cid=41 Порядок та строки проставлення апостилю у відповідній країні необхідно уточнювати заздалегідь.


Інформація підготовлена станом на 05.07.2023 року за результатами аналізу чинного законодавства та не є юридичноюконсультацією індивідуального характеру.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся до нас у будь-який зручний для Вас спосіб:

  • за телефоном (0482) 42 99 01
  • на адресу електронної пошти claim@mtwtu.org.ua
  • до офісу ПРМТУ за адресою: м. Одеса, Гагарінське плато, 5Б, ЖК «Шоста Перлина»

More news with tag #Seamen

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Thank you for contacting us!