Кримінальне провадження замість рейсу

«Мене підозрюють у підробці паспорта моряка», - з такою проблемою до Профспілки робітників морського транспорту України (ПРМТУ) звернувся курсант Національного університету «Одеська морська академія» Іван (ім’я змінене в інтересах моряка), член ПРМТУ.

Курсант розповів, що успішно отримав всі необхідні документи та підписав контракт на свій перший рейс кадетом. Однак, при виїзді йому несподівано відмовили у дозволі на перетин державного кордону України. Причиною відмови стала підозра прикордонників про те, що посвідчення особи моряка (ПОМ) Івана містить нібито ознаки підробки. Прикордонники викликали поліцію, ПОМ було вилучено. Загалом Іван провів на прикордонному пункті більше 8 годин. Було відкрито кримінальне провадження зач. 4 ст.358 Кримінального Кодексу України. Курсанту загрожувало покарання у вигляді штрафу або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років.

Сам Іван був шокований, адже він особисто пройшов процедуру отримання посвідчення особи моряка та мав усі необхідні докази. Іван відвідував ознайомчі семінари, які ПРМТУ проводить для курсантів морських навчальних закладів, тож він невідкладно звернувся за допомогою до Профспілки.

Юристи ПРМТУ проконсультували Івана та запропонували план подальших дій. Невідкладно був підготовлений запит до Адміністрації судноплавства про підтвердження факту видачі ПОМ. Як і очікувалося, Адміністрація судноплавства підтвердила оформлення та видачу документу.

Тепер основною метою стало закриття кримінального провадження та повернення ПОМ кадету. Для цього юристами ПРМТУ було підготовлено клопотання до суду про скасування арешту, накладеного на посвідчення особи моряка, а також надані юридичні консультації щодо підстав закриття провадження. У підсумку, вже через тиждень кримінальне провадження було закрите, арешт скасований, ПОМ повернули моряку.

Не зважаючи на те, що Іван втратив попередній контракт, компанія знайшла для нього нове місце. Іван успішно перетнув кордон та вже перебуває у своєму першому рейсі.

«Якби не ваші заходи для курсантів з інформацією про Профспілку та допомога,я не знаю, що робив би досі», - подякував Профспілці курсант.

ПРМТУ, аналізуючи цей кейс, підкреслює абсолютну правильність дій Івана тазвертає увагу на важливі аспекти, що дозволили швидко та успішно вирішити проблему.

Морякам можуть бути надані такі рекомендації:

  • Оформлюйте всі необхідні документи безпосередньо в уповноваженому підрозділі Адміністрації судноплавства або у філіях ДП «Моррічсервіс». На цей час Адміністрація судноплавства забезпечує оперативну обробку заяв моряків та видачу всіх типів документів моряка.
  • НЕ звертайтеся до будь-яких сторонніх «посередників», які за «винагороду» обіцяють виготовити Вам кваліфікаційні документи або посвідчення особи моряка.
  • Зберігайте докази надання Вам адміністративних послуг (копії заяв про видачу документів, поданих в паперовому вигляді, квитанції про сплату зборів та платежів за видачу документів тощо).
  • Невідкладно звертайтеся за консультаціями до ПРМТУ у разі виникнення критичної ситуації. Час завжди має вирішальне значення.
  • Доєднуйтесь до ПРМТУ та беріть участь у заходах Профспілки, адже членство в ПРМТУ – запорука захисту Ваших прав!

ПРМТУ також відзначає сприяння Адміністрації судноплавства у вирішенні цього кейсу. Зокрема, відповідь на запит щодо підтвердження факту видачі посвідчення особи моряка була надана Адміністрацією судноплавства упродовж доби з моменту отримання запиту.

Разом із тим, ПРМТУ підготовлено звернення до Адміністрації Державної прикордонної служби України та Адміністрації судноплавства України з переліком пропозицій тазаходів для уникнення аналогічних ситуацій у майбутньому.

More news with tag #Seamen

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Thank you for contacting us!