Електронна Петиція - Створіть, Будь Ласка!

Шановні моряки!

Безумовно, найгострішою проблемою українських моряків в умовах діючого воєнного стану є неможливість доєднатися до своїх суден, замінивши інших українських моряків та забезпечивши можливість утримувати свої родини.

Українськими моряками, громадськими організаціями та бізнес-об’єднаннями вже направлені десятки листів Президенту України Володимиру Зеленському, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, а також створено кілька електронних петицій з цього питання.

В цих умовах вважаємо за доцільне звернути увагу на наступне.


Що таке електронна петиція?

Електронна петиція є особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 231 Закону України «Про звернення громадян».

Електронна петиція, адресована Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

Після цього петиція НЕ СТАЄ автоматично документом, який визначає нові права та обов’язки громадян України або порядок дій органів державної влади, а лише є обов’язковою для розгляду суб’єктом державної влади, якому вона адресована.

Отже, електронна петиція дозволяє лише ініціювати обов’язковий розгляд органами державної влади окремого питання шляхом тривалої процедури збору підписів, однак, при цьому вимагає багато часу. Так, збір підписів до петиції, ініційованої паном Могільним А.О., тривав з 22.03.2022 року по 20.05.2022 року.

Водночас, електронна петиція не є інструментом для розробки кінцевих рішень– проєктів нормативно-правових актів.

Разом із тим, Законом України «Про звернення громадян» визначені інші форми звернень, які також є обов’язковими для розгляду, проте у значно коротший термін – не більше одного місяця з моменту їх подання.

Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» визначає право профспілок та їх об’єднань здійснювати представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в державних органах та органах місцевого самоврядування.

Враховуючи вищевикладене, діяльність ПРМТУ спрямована саме на розробку пропозицій кінцевих рішень у вигляді проєктів нормативно-правових актів.

Так, матеріали ПРМТУ майже повністю використані Міністерством інфраструктури України при підготовці Пояснювальної записки до проєкту постанови Кабінету Міністрів України, яким пропонується визначити порядок надання морякам погодження на перетин державного кордону України.


Які дії вживаються ПРМТУ для надання морякам права на перетин кордону?

ПРМТУ на міжнародному та національному рівні постійно та послідовно вживає заходів, необхідних для надання українським морякам права на перетин кордону України для початку роботи на суднах.

На міжнародному рівні:

  • направленолиста до Генерального директора Міжнародної організації праці Гая Райдера;
  • ініційоване звернення Генерального Секретаря ITF Стівена Коттона до Президента України Володимира Зеленського;
  • ініційоване звернення найбільших світових об’єднань судновласників: International Chamber of Shipping (ICS), InterManager, InterTanko, International Maritime Employment Council (IMEC), International Marine Contractors Association (IMCA), а такожInternational Federation of Shipmaster’ Association (IFSMA);
  • щотижнево проводяться онлайн-наради з представниками Міжнародної морської організації, Міжнародної організації праці, ICS, а також з найбільшими благодійними організаціями, які надають підтримку морякам (ITF Seafarers Trust, ISWAN).

На національному рівні:

  • направлені звернення Президенту України, Прем’єр-Міністру України, Міністру інфраструктури України;
  • спільно з системними крюінговими компаніями та найбільшими закладами морської освіти підготовлені детальні пропозиції, які були передані Міністерству інфраструктури України для визначення порядку надання морякам дозволу на перетин державного кордону України для початку роботи на суднах;
  • проводяться постійні робочі консультації з посадовими особами Мінінфраструктури, Міністерства оборони України та Збройних Сил України.


Чому важливо чітко формулювати питання та забезпечувати їх правильне обґрунтування?

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», будь-яке звернення, у тому числі, електронна петиція мають чітко визначати суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Звернення або електронна петиція мають бути чітко аргументованими, містити конкретні пропозиції, які можливо реалізувати, а їх обґрунтування має базуватися на реальних показниках.

Противники прийняття рішення про надання морякам права на перетин кордону для виїзду з України для роботи на суднах зазначають, що таке рішення нібито призведе до одночасного виїзду 150 000 громадян України призовного віку.Проте ПРМТУ наголошує, що такізаяви не відповідають дійсності.

Так, ще до початку військової агресії росії проти України середньомісячний показник моряків – громадян України, які направлялися для заміни інших моряків ВСІМА крюінговими компаніями України, не перевищував 8 000 осіб на місяць.

В умовах значних логістичних обмежень об’єктивним є зниження кількості моряків, що будуть направлятися українськими крюінговими компаніями для заміни інших моряків, які повертаються на Батьківщину.

Таким чином, прийняття рішення про надання морякам права на перетин державного кордону України не означитиме, що одночасно з України виїдуть 150 тисяч громадян України призовного віку.

ПРМТУ також підкреслює, що у переважній більшості випадків, українські моряки замінюють на суднах інших громадян України-моряків, які будуть повертатися в Україну.

Таким чином, кількість громадян України, які повертатимуться в Україну, буде дорівнювати кількості моряків, які перетинатимуть державний кордон України для початку роботи на суднах.

More news with tag #Seamen

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Thank you for contacting us!