Офіційна заява ПРМТУ

Професійна спілка робітників морського транспорту України не розглядала і не розглядай Facebook або інші соціальні мережі як місце експертних обговорень або систему документообігу між громадськими об’єднаннями та органами влади.

Однак, на жаль, останніми днями окремими особами, які за їх власних переконанням претендують на статус авторитетних осіб в галузі морського транспорту України, поширюються повідомлення про, начебто, бездіяльність ПРМТУ.


Наголошуємо, що ПРМТУ постійно звітує про свою діяльність перед СВОЇМИ ЧЛЕНАМИ. Крім того, будь-яка особа, у разі бажання, може знайти детальну інформацію про діяльність ПРМТУ на нашому офіційному сайті.


Наведемо короткий про діяльність ПРМТУ у 2020 році.


- Розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу суден» (реєстр. № 3944) в частині скасування для моряків обов’язкового підтвердження компетентності в ДКК при повторному підтверджені диплому;

Результат: проєкт готується до розгляду Верховної Ради України


- В серпні 2019 року подано судовий позов про визнання бездіяльності Міністерства інфраструктури та Морської адміністрації в частині незабезпечення імплементації в національне законодавство України поправок до Конвенції ПДНВ-78, з поправками, та зобов’язання вжити дії. На цей час проведено понад 10 судових засідань.


- В серпні 2019 року подано судовий позов про визнання бездіяльності Міністерства інфраструктури та Морської адміністрації в частині незабезпечення розробки та затвердження Плану діяльності Морської адміністрації. Провадженняу справі проводиться за спрощеною процедурою без виклику сторін.


- Надано відмову у погодженні проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із ратифікацію Конвенцію 2006 року про працю в морському судноплавстві» через критичні порушення трудових та соціальних прав моряків. Упродовж січня-травня 2020 року проведено 4 робочі зустрічі з посадовими особами Мінінфраструктури та Морської адміністрації.

Результат: всі зауваження, надані ПРМТУ враховано в поточній редакції проєкту Закону, який готується Офісом Президента України для внесення до ВРУ.


- Надано відмову у погодженні проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із ратифікацією Конвенції 2003 року (переглянутої) про посвідчення особи моряків (№ 185)» через критичні порушення трудових та соціальних прав моряків. Підготовлено детальні пропозиції до проєкту Закону.

Результат: всі зауваження, надані ПРМТУ враховано в поточній редакції проєкту Закону, який готується Офісом Президента України для внесення до ВРУ.


- У взаємодії з МЗС України та Мініфраструктури забезпечено аналіз експертами Міжнародної організації праці бланку посвідчення особи моряка з безконтактним електронним носієм. За результатами аналізу отримано зауваження експертів МОП до бланку посвідчення.

Результат: підготовлено проєкт нового бланку ПОМ у вигляді картки, що містить безконтактний електронний носій.

Початок видачі такого ПОМ дозволить почати видачу ПОМ через мережу ЦНАП та назавжди вирішить проблему відсутності бланків.


- У взаємодії з Херсонським морським спеціалізованим тренажерним центром проведено аналіз проєкту нової редакції Порядку проведення оглядів навчально-тренажерних центрів в редакції Мінінфраструктури. Підготовлено детальну порівняльну таблицю з описом критичних зауважень та досвідом провідних держав щодо контролю діяльності НТЗ.

Результат:підготовлено оновлену редакцію Порядку проведення оглядів, яку погоджено з системним ними крюінговими компаніями та навчально-тренажерними центрами. Проєкт в серпні надано до Мінінфраструктури, Державної регуляторної служби України та Антимонопольного комітету України.


- Надано відмови у погодженні проєктів наказів Мініінфраструктури про внесення змін до наказів Міністерства інфраструктури щодо Порядку присвоєння звань та Порядку роботу ДКК через наявність критичних зауважень та порушення прав моряків.

Підготовлено детальні пропозиції до проектів наказу та порівняльні таблиці з новою редакцією.

Підготовлено відмову у погодженні проекту наказу Міністерства інфраструктури про затвердження оновленої редакції Положення про порядок припинення термінів дії підтвердження до дипломів через те, що положення наказу грубо порушують права моряків, не надають можливості морякам належним чином захисти свої права.


- З метою захисту прав та законних інтересів моряків – громадян України спільно з МЗС України та Посольством України у Великобританії підготовлено та внесено на розгляд Юридичного комітету ІМО документи:

1)щодо принципів справедливого поводження з моряками у разі їх затримання за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень;

2) щодо фінансової відповідальності за залишення моряків без допомоги судновласника та у разі отримання моряками травми чи загибелі під час роботи на морських суднах.

Документи буде розглянуто на он-лайн засідання 107-ої сесії Юридичного комітету ІМО.


- Спільно з рядом міжнародних партнерів готується проєкт з навчання моряків методам протидії корупційним правопорушенням проти них.


ПРМТУ звертається до представників всіх громадських об’єднань та організацій із закликом про необхідність об’єднання зусиль для українських моряків.

Більше новин з тегом #Моряки

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!