Ментальне здоров'я моряків

Тема ментального здоров'я моряків під час рейсу знаходиться сьогодні в центрі уваги, оскільки галузь починає усвідомлювати, наскільки специфічними є умови, в яких доводиться працювати морякам: далеко від дому, часто в ізоляції і в обстановці підвищеного стресу.

Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ) спільно з Профспілкою морських офіцерів Сінгапуру (SMOU) і Морським інститутом Wavelink, який входить в структуру SMOU, організували для моряків вебінар, на якому обговорили ментальне здоров'я, стрес і пов'язані з ним ризики.

Нагадаємо, ПРМТУ і SMOU пов'язують роки співпраці в рамках Меморандуму про взаєморозуміння, який був підписаний ще в 2018 році між українською і сінгапурською профспілками і передбачає двостороннє співробітництво в наданні підтримки та допомоги морякам, які працюють під прапором Сінгапуру.

У вебінарі взяли участь Голова ПРМТУ Олег Григорюк, Генеральний секретар SMOU Мері Лью, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Сінгапур Катерина Зеленько, крюинг-директор ASP Ships Group Віталій Чайка. Спікерами виступили Пріті Дубей, засновник і директор Strive High, Сінгапур, магістр ділового адміністрування зі спеціалізацією в галузі фінансів університету Ліверпуля, магістр психології, бакалавр природничих наук, що отримала також диплом в галузі управління програмним забезпеченням, і Честер Квінтал, менеджер служби «телефон довіри» міжнародної мережі соціального забезпечення і допомоги морякам (ISWAN).

Учасники заходу дізналися більше про ментальне здоров'я, про проблеми, які викликає стрес, а також отримали поради про те, як розпізнавати ознаки психологічних проблем, що дозволить вчасно звернутися за допомогою і уникнути несприятливих ситуацій. Морякам також розповіли про роботу безкоштовної лінії підтримки емоційного благополуччя і підтримки для моряків.

В продовження заходу на питання моряків відповіла психолог Марина Волкова.

«Тема ментального здоров'я моряків виникає на стику бажання судновласників отримати максимальний прибуток з наявних ресурсів, людських в першу чергу, і спроби громадських організацій зберегти здоров'я і життя працівників морського транспорту, - каже психолог. - На зустрічі, організованій ПРМТУ, ми говорили про процеси не тільки психологічні, скільки про нейрофизичні. На жаль, стрес, з яким пов'язана робота моряків, не шкодує нікого, надаючи прямий вплив на людину. Ми докладно розглянули механізми впливу стресу на мозок людини. Поговорили про те, чому пропадає сон, погіршується настрій і здоров'я, підвищується тривожність, і як це переростає в конкретні діагнози: безсоння, депресію, панічні атаки. Розуміння процесу виникнення психологічних проблем виводить їх з рангу «ганебних» і мотивує стежити за своїм самопочуттям, піклуватися про нервову систему, вивчати себе».

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!