Дайджест-COVID-19 13-17.04.2020

Інформація на 13-17 квітня 2020 року

1. В Україні зафіксовано 4 662 випадки коронавирусной хвороби COVID-19.

За даними ЦГЗ, за станом на 9:00 17 квітня в Україні 4662 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 125 летальних, 246 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 501 новий випадок.

2. Уряд посилив заходи попередження поширення коронавирусной хвороби. Залишаються працювати 21 пункт пропуску на державному кордоні. Обов'язкова обсервация для всіх осіб, які перетинають державний кордон. Виняток - для працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних місій; водіїв, членів екіпажів, поїзних і локомотивних бригад.

Інтерактивна карта: https://dpsu.gov.ua/ua/map


3. До 24 квітня заборонено:

- з 6 квітня перебування у громадських місцях без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема, респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно;

- з 6 квітня переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності і супроводу осіб, які не досягли 14 років, батьками, усиновителями, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, іншими особами відповідно до закону або повнолітніми родичами дитини ;

- перебування у громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до закону або повнолітніх родичів дитини;

- відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою і в разі службової необхідності;

- відвідування спортивних і дитячих майданчиків;

- проведення всіх масових заходів (встановлені винятки)

- перебувати на вулицях без документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або її спеціальний статус;

- самовільно залишати місця обсервації (ізоляції).

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/211-2020-%D0%BF

Такі заходи є вимушеними, вони дозволять більш ефективно боротися з поширенням COVID-19 і посилити контроль за дотриманням усіх правил карантину.


4. Профспілка робітників морського транспорту України направила лист на адресу Президента і Прем'єр-міністра України.

З урахуванням рекомендацій Міжнародної морської організації (IMO), Європейської комісії для вирішення проблем, з якими сьогодні зіткнулися українські моряки, ПРМТУ пропонує невідкладно розглянути можливість впровадження комплексу заходів:

- Забезпечення можливостей для проведення дистанційної підготовки (перепідготовки) моряків схваленими навчально-тренажерними закладами.

- Забезпечення видачі морякам кваліфікаційних документів, посвідчень особи моряка.

- Організація «зелених транзитних коридорів» для переміщення громадян України - членів екіпажів морських суден територією Європейського Союзу та Турецької республіки.

- Сприяння заміні членів екіпажів суден в морських портах України.

- Відкриття нерегулярних авіаперевезень для членів екіпажів морських суден.

- Координація запропонованих заходів. З метою координації зусиль із впровадження вищевказаних заходів доцільно створення на базі Мінінфраструктури відповідного Координаційного центру із залученням представників інших центральних органів виконавчої влади.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/prmtu-napravil-pismo-prezidentu-i-premer-ministru-ukrainy


5. Інформаційний портал Всесвітньої програми з питань сталого розвитку портів: Порти світу в умовах пандемії COVID-19.

Функціонування портів має життєво важливе значення для подолання кризи коронавирусу (COVID-19). Порти забезпечують, щоб світові запаси медикаментів, продуктів харчування, паливно-енергетичної сировини, а також промислових товарів і комплектуючих, виключно важливих для збереження робочих місць, продовжували досягати запланованих пунктів призначення.

У дусі міжнародного співробітництва, яке є рушійною силою Всесвітньої програми з питань сталого розвитку портів, ця спеціальна веб-сторінка (https://sustainableworldports.org/world-ports-covid19-information-portal/) покликана допомогти портам у всьому світі впоратися з проблемою COVID-19. Тут представлені рекомендації із поточного передового досвіду, колективні рекомендації галузі для урядів, а також корисна інформація, яка регулярно оновлюється.

6. Уряд Австралії дозволив зміну екіпажів морських суден торгового (виключаючи круїзний) флоту в портах своєї країни з метою пом'якшення наслідків кризи, з яким зіткнулися моряки в умовах дії заходів щодо стримування поширення COVID-19.

Минулого тижня, оголошуючи про це рішення, прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що уряд Австралії, всі штати і території негайно нададуть екіпажу не круїзних торгових суден звільнення від карантинних заходів для забезпечення можливості екіпажів подорожувати на судно і з нього.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/avstralia-razresila-smeny-ekipazej-za-iskluceniem-kruiznyh-sudov


7. Подолавши позначку у 13 тисяч репатрійованих моряків, 13 квітня 2020 року Міністерство закордонних справ Філіппін вітало повернення додому ще сімох моряків з судна MSC Sinfonia, 47 моряків з Norwegian Jewel і шістьох трудових мігрантів, які прибули з Дохи, Катар. Станом на 13 квітня 2020 року у зв'язку з пандемією COVID-19 за підтримки Посольства Філіппін в Досі, з Катару на Філіппіни повернувся в цілому 81 трудовий мігрант.

Докладніше: https://mtwtu.org.ua/news/avstralia-razresila-smeny-ekipazej-za-iskluceniem-kruiznyh-sudov


8. Через стрімке поширення коронавирусной інфекції в Японії глава уряду країни Сіндзо Абе у четвер, 16 квітня, оголосив про введення режиму надзвичайного стану на території всієї країни. Кількість випадків зараження новим коронавирусом в Японії перевищило позначку в 10000.

Сіндзо Абе закликав всіх жителів Японії скоротити свої соціальні контакти. «Напередодні свят я прошу всі місцеві органи влади настійно закликати жителів уникати поїздок за всяку ціну, щоб запобігти поширенню вірусу», - сказав Абе.

Докладніше: http://surl.li/bxxr


9. Міжнародна група клубів взаємного страхування (P&I), що представляє 13 членських P&I клубів, запустила новий цифровий онлайн-інструмент, покликаний допомогти судновласникам, фрахтувальникам, операторам та іншим сторонам в морському секторі відслідковувати рекомендації та обмеження для країн і портів, що викликані пандемією COVID- 19.

Цей інтерактивний інструмент дозволяє галузі виявляти комерційні ризики і фізичні загрози для судноплавства по всьому світу, а також надає оперативні поновлення щодо кількості підтверджених випадків зараження.

Платформа збирає дані, що надаються 13-ма міжнародними клубами взаємного страхування, Міжнародною морською організацією (IMO), Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та іншими джерелами.

Цифрова платформа: https://www.igpandi.org/covid-19


10. З питань щодо карантину, допомоги людям під час карантину, алгоритму виявлення і лікування коронавирусной інфекції COVID-19 звертайтеся на телефони гарячих ліній: https://www.facebook.com/…/a.52537222749…/3145915778775128/…

Більше новин з тегом #В світі

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!