Загроза для торгівлі: зменшення пропускної здатності Панамського каналу

Кліматичні зміни, що розгортаються на Панамському каналі, можуть вплинути на один з найважливіших судноплавних маршрутів у світі. Адміністрація Панамського каналу (АПК) заявила, що в регіоні зберігаються засушливі умови, які впливають на наявність води для проходження через шлюзи і підвищують ймовірність подальших обмежень.

Адміністрація Панамського каналу повідомляє, що травень 2023 року став найсухішим з 1950 року. Кліматологи прогнозують погіршення ситуації у зв'язку з приходом явища Ель-Ніньо, яке пов'язане з підвищенням температури повітря в усьому регіоні Центральної Америки. У цьому випадку заходи з водозбереження залишатимуться пріоритетом.

Панамський канал не вперше стикається з подібними проблемами. У 2015-2016 роках екстремальні погодні умови та зусилля зі скорочення споживання води, як повідомляється, коштували АПК приблизно 40 мільйонів доларів. Три роки по тому, у квітні 2019 року, АПК повідомила клієнтів, що вводить обмеження осадки до 44 футів, знизивши її на цілий фут всього за один місяць.

Хоча посушливі умови послабились і обмеження були зняті, заходи з економії води були відновлені і тривають з січня. Наразі АПК оголосила про шість коректив рівня осадки, що змусило судна зменшити обсяги вантажів, які вони перевозять. Починаючи з квітня, АПК знизила максимальну осадку з 50 футів спочатку до 47,5 футів, а з середини травня - до 46 футів.

Ці регулювання в основному стосуються суден типу «неопанамакс». Відкрита в 2016 році нова шлюзова система дозволила Панамському каналу приймати вдвічі більше суден, ніж раніше.

Згідно останніх обмежень, судна «неопанамакс» тепер мають осадку 44,5 футів (13,56 м), що менше від звичайної максимальної осадки в 50 футів (15,24 м). Очікується, що подальше обмеження осадки до 43,5 футів (13,26 м) набуде чинності з 25 червня. Таке значне зменшення осадки становить величезну загрозу для міжрегіональних перевезень, зокрема, вантажів з Азії на східне узбережжя США, з Європи на західне узбережжя Південної Америки і з узбережжя Мексиканської затоки на Далекий Схід.

Вплив обмежень вже відчувається в деяких частинах судноплавної галузі. Hapag-Lloyd, перший найбільший у світі оператор контейнерних перевезень, нещодавно запровадив збір за проходження Панамського каналу (Panama Canal Charge) у розмірі $500 за контейнер. Надбавка набула чинності 1 червня і стягується з усіх вантажів, що перевозяться з Азії на східне узбережжя США через канал.

Аналітики також підкреслюють, що Панамський канал стає все більш важливим маршрутом для перевезення ЗПГ. США продовжують нарощувати експорт енергоносіїв з узбережжя Мексиканської затоки, а канал забезпечує життєво важливий маршрут для експорту газу покупцям в Азії.

Більше новин з тегом #Моряки

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!