Соціальний діалог як ключовий інструмент впровадження трудових реформ та сприяння відновленню України

25-27 квітня у штаб-квартирі Міжнародної організації праці (ILO) у Женеві відбувся навчальний візит української тристоронньої делегації.

Метою заходу стало ознайомлення делегації з рекомендаціями МОП щодо покращення соціального діалогу, трудового законодавства, а також впровадження міжнародних трудових стандартів в Україні. Захід проводився у рамках проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні».

Українську сторону представляли представники держави, об’єднань роботодавців та профспілок, а саме: перший заступник Міністра соціальної політики Дарія Марчак, заступник голови Федерації професійних спілок України Олександр Шубін, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, заступник Голови Чорноморської первинної профспілкової організації моряків Профспілки робітників морського транспорту України Еліна Караван, заступник голови Ради Федерації роботодавців України Сергій Біленький, президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, заступник голови Об’єднання організацій роботодавців України Василь Костриця, Голова Національної служби посередництва та примирення Дмитро Кухнюк, а також взяли участь Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, старший технічний радник проєкту Джемал Ходжіч, Національний координатор проєкту Тетяна Міненко.

У межах програми візиту були обговорені такі важливі питання:

- роль МОП у підтримці та допомозі Україні;

- умови праці та рівність;

- міжнародні трудові стандарти і зв’язок із законодавством ЄС;

- управління та трипартизм;

- політика зайнятості і створення робочих місць;

- універсальний соціальний захист та свобода асоціацій.

Дискутували учасники візиту щодо питання забезпечення гідних умов праці в Україні у період повоєнного відновлення, але червоною лінією весь час проходило питання ратифікації Україной конвенції МОП Про працю в морському судноплавстві (MLC, 2006), що охоплює, наскільки це можливо, всі сучасні норми існуючих міжнародних конвенцій та рекомендацій про працю в морському судноплавстві, а також основні принципи, що містяться в інших міжнародних конвенціях про працю. Нагадаємо, що MLC, 2006 ратифікована вже 102 країнами, зокрема тими, які займають значну частину світового морського ринку праці: Китай, Індія, Філіппіни. ПРМТУ понад десятиріччя лобіює ратифікацію Україною цієї фундаментальної Конвенції, але нажаль, позитивний результат ще не досягнутий.

Члени української делегації отримали можливість зустрітися із швейцарськими партнерами, а саме представниками Конфедерації роботодавців і профспілок та отримати досвід проведення соціального діалогу у розвинених країнах.

Ще однією цікавою та продуктивною зустріччю в рамках візиту стала зустріч з постійною представницею України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Євгенією Філіпенко.

Робочий візит української делегації до Штаб-квартири МОП став важливим комунікаційним заходом у контексті обміну досвідом і запозичення кращих міжнародних практик, у тому числі у розрізі повоєнного відновлення ринку праці, поза як проведення таких фахових консультацій має важливе значення для України як країни-кандидата у члени Європейського Союзу.

Більше новин з тегом #В світі

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!