Програма тимчасового захисту без отримання статусу біженця

Відповідно до Рішення Ради ЄС 2022/382 від 04.03.2022 року, громадяни України, які перетнули кордон держав-членів ЄС після 24.02.2022 року внаслідок військової агресії Росії, можуть отримати тимчасовий захист на території ЄС.

Порівняно з процедурою отримання статусу біженця, громадяни України можуть самостійно обирати державу, в якій вони хочуть отримати права, передбачені програмою тимчасового захисту.

В рамках програми тимчасового захисту громадяни України отримують наступні права:

- право на працю (найм, чи самостійна праця), застосовуються всі правила щодо заробітної плати, доступу до систем соціального страхування та інші трудові права

- доступ до проживання або грошових коштів на проживання

- доступ до медицини (як мінімум, невідкладна допомога та необхідне лікування) та доступ до необхідної соціальної допомоги

- дітям до 18 років надається доступ до освіти на тих умовах, що й місцевим громадянам; також, може надаватись доступ до освіти дорослим особам

- особи, які отримують тимчасовий захист, мають право подати заявку на отримання статусу біженця у будь-який час. Але законодавство держави-члена ЄС може передбачати неможливість об'єднання цих двох статусів.

Після того, як держава-член ЄС надала дозвіл на тимчасове проживання, усі права, передбачені програмою тимчасового захисту, застосовуються лише у державі, яка видала такий дозвіл.

При цьому, у громадян України зберігається право відвідувати інші держави-члени ЄС у рамках безвізового режиму 90 днів протягом 180-денного періоду.

Добровільне повернення додому можливе, але умови повернення залежать від законодавства відповідної держави-члена ЄС.

До терміну закінчення тимчасового захисту, держави-члени ЄС повинні, виходячи з обставин, що склалися в країні походження (Україна), прихильно розглядати прохання про повернення назад в країну ЄС від тих осіб, які користувалися тимчасовим захистом та реалізували своє право на добровільне повернення.

Після закінчення періоду тимчасового захисту держави-члени ЄС можуть дозволити сім'ям, де неповнолітні діти відвідують школу в державі-члені ЄС, проживати в цій країні до моменту завершення поточного навчального періоду.

Тривалість програми тимчасового захисту – 1 рік. Тривалість може бути подовжено автоматично на шестимісячні періоди максимум на один рік.

У випадку, якщо обставини військової агресії продовжаться, Рада ЄС може ухвалити рішення про продовження програми тимчасового захисту ще на рік чи інший термін.

Тимчасовий захист припиняється у разі досягнення ліміту перебування або за рішенням Ради ЄС (наприклад, у разі закінчення військової агресії та обставин, через які громадяни України покинули країну).

Держава-член ЄС може самостійно продовжити тимчасовий захист додатковим категоріям переміщених осіб.

Більше новин з тегом #В світі

Данська модель ринку праці – принципи повної поваги

Данія – це розвинена країна, де поєднуються традиційні скандинавські цінності та сучасні інновації. Вона відома своєю високою продуктивністю, інвестиційною активністю та впровадженням зелених технологій.

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!