Преференції для громадян України в Чехії

У Чеській Республіці наданню захисту передує сувора і часто тривала процедура, протягом якої заявник залишається в центрі прийому, створеному Міністерством внутрішніх справ, зазвичай протягом одного місяця.

Під час цього процесу з’ясовують особу заявника, стан його здоров’я, а згодом його переводять до житлового приміщення, яке він може залишити за згодою відповідного Міністерства.


У заявників на міжнародний захист дуже обмежений спектр прав, зокрема, останні позбавлені можливості працювати в перші місяці і не наділені в повному обсязі свободою пересування та проживання. В обов’язки заявників входить декларування коштів, які є у їхньому розпорядженні, перебування в приймальному пункті, виїзд на проживання за межі прописки виключно за згодою Міністерства внутрішніх справ.


Якщо відповідній особі надано захист, вона отримує такі ж права, як і іноземець з постійним місцем проживання в Чеській Республіці, тобто свободу пересування та проживання, право на працю, на державне медичне страхування.


Окрім цього, відмітимо, що користувачі мобільних операторів T-Mobile і Vodafone CZ у Чеській Республіці можуть безкоштовно телефонувати з Чехії на всі номери українських операторів.


Також всі власники закордонного паспорту України мають право на безплатний проїзд у всіх потягах «Чеської залізниці».


Корисні джерела інформації:

Гаряча лінія для пошуку житла та вирішення проблем з документами: +420 974 801 802 (електронна пошта: ukrajina@mvcr.cz).

Медична допомога: +420 226 20 1221

Доступні пропозиції поселення: https://bit.ly/3pleKfn.

Більше новин з тегом #Моряки

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Дякуємо за звернення!