Моряки, які застрягли в Туреччині, скоро повернуться додому

Тільки вчора відбулася зустріч з родичами моряків, які були обдурені посередніком в працевлаштуванні і залишені в Туреччині, а вже сьогодні, 4 серпня, Профспілка робітників морського транспорту України отримала з головного офісу Міжнародної федерації транспортників (ITF) в Лондоні підтвердження того, що кошти на репатріацію моряків і оплату заборгованості за готель і харчування будуть виділені з надзвичайного фонду ITF.

Нагадаємо, що 20 українських моряків були знаходились в місті Карасу, Туреччина, майже місяць, після того, як несумлінний посередник «Харатян Крю Менеджмент» направив їх нібито на роботу на суднах ARIF CAPTAIN (IMO 7721897, прапор Туреччини) і RACHEL BORCHARD (IMO 9212010, прапор Маршаллови острови). Не дочекавшись обіцяного рейсу, 13 моряків днями повернулися додому, ще 7 людей залишилися в Туреччині, бо їх сім'ї не знайшли кошти для оплати боргу за проживання в готелі та переліт. «Незважаючи на те, що моряки не є членами ПРМТУ або іншої профспілки, аффилированного ITF, ми не могли залишитися байдужими до цієї проблеми, розуміючи, що в ситуації, що склалася в світі на допомогу нашим громадянам сподіватися, на жаль, не від кого», -зазначив Олег Григорюк, Перший заступник Голови ПРМТУ.

За словами рідних, засобів для вирішення питання у них немає, адже гроші на «комісійні» за працевлаштування багатьом з них довелося взяти в борг, природно, не від хорошого життя.

«Як тільки ми дізналися про проблему, ми негайно зв'язалися з Координатором інспекторів ITF Стівеном Троусдейлом, який не раз відвідував Україну в рамках семінарів UNION WEEK, які були організовані ПРМТУ протягом останніх 4-х років, а також з іншими робочими візитами і особисто бачив зусилля, які вживає ПРМТУ для допомоги українським морякам», - зазначив Олег Григорюк.

Саме добрі відносини і багаторічний досвід роботи стали причиною, по якій Профспілці вдалося в найкоротші терміни отримати схвалення на виділення коштів.

Свій внесок у вирішення питання вніс і консул Генерального консульства України в Стамбулі Олександр Дімчев, який вступив у перемовини з господарем одного з готелів, що дозволило істотно знизити розмір боргу за проживання та харчування.

Тим часом, моряки, які вже встигли повернутися, прийняли рішення звертатися до відповідних органів із заявою. Їм Профспілка надала юриста, який буде їх консультувати.

Більше новин з тегом #Моряки

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Дякуємо за звернення!