Ментальне здоров'я моряків

Тема ментального здоров'я моряків під час рейсу знаходиться сьогодні в центрі уваги, оскільки галузь починає усвідомлювати, наскільки специфічними є умови, в яких доводиться працювати морякам: далеко від дому, часто в ізоляції і в обстановці підвищеного стресу.

Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ) спільно з Профспілкою морських офіцерів Сінгапуру (SMOU) і Морським інститутом Wavelink, який входить в структуру SMOU, організували для моряків вебінар, на якому обговорили ментальне здоров'я, стрес і пов'язані з ним ризики.

Нагадаємо, ПРМТУ і SMOU пов'язують роки співпраці в рамках Меморандуму про взаєморозуміння, який був підписаний ще в 2018 році між українською і сінгапурською профспілками і передбачає двостороннє співробітництво в наданні підтримки та допомоги морякам, які працюють під прапором Сінгапуру.

У вебінарі взяли участь Голова ПРМТУ Олег Григорюк, Генеральний секретар SMOU Мері Лью, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Сінгапур Катерина Зеленько, крюинг-директор ASP Ships Group Віталій Чайка. Спікерами виступили Пріті Дубей, засновник і директор Strive High, Сінгапур, магістр ділового адміністрування зі спеціалізацією в галузі фінансів університету Ліверпуля, магістр психології, бакалавр природничих наук, що отримала також диплом в галузі управління програмним забезпеченням, і Честер Квінтал, менеджер служби «телефон довіри» міжнародної мережі соціального забезпечення і допомоги морякам (ISWAN).

Учасники заходу дізналися більше про ментальне здоров'я, про проблеми, які викликає стрес, а також отримали поради про те, як розпізнавати ознаки психологічних проблем, що дозволить вчасно звернутися за допомогою і уникнути несприятливих ситуацій. Морякам також розповіли про роботу безкоштовної лінії підтримки емоційного благополуччя і підтримки для моряків.

В продовження заходу на питання моряків відповіла психолог Марина Волкова.

«Тема ментального здоров'я моряків виникає на стику бажання судновласників отримати максимальний прибуток з наявних ресурсів, людських в першу чергу, і спроби громадських організацій зберегти здоров'я і життя працівників морського транспорту, - каже психолог. - На зустрічі, організованій ПРМТУ, ми говорили про процеси не тільки психологічні, скільки про нейрофизичні. На жаль, стрес, з яким пов'язана робота моряків, не шкодує нікого, надаючи прямий вплив на людину. Ми докладно розглянули механізми впливу стресу на мозок людини. Поговорили про те, чому пропадає сон, погіршується настрій і здоров'я, підвищується тривожність, і як це переростає в конкретні діагнози: безсоння, депресію, панічні атаки. Розуміння процесу виникнення психологічних проблем виводить їх з рангу «ганебних» і мотивує стежити за своїм самопочуттям, піклуватися про нервову систему, вивчати себе».

Більше новин з тегом #Моряки

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!