Курсантам розповіли про попередження залучення моряків до злочинів на морі

Сьогодні, 18 лютого, з ініціативи Профспілки робітників морського транспорту України та Міністерства закордонних справ України відбулася зустріч з курсантами Національного університету «Одеська морська академія» та Морехідного коледжу технічного флоту НУ «ОМА».

Темою заходу, який зібрав близько 150 майбутніх моряків, стали питання щодо попередження залучення українських моряків до злочинів на морі. Спікерами на зустрічі виступили заступник директора Консульської служби - начальник Управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич, Голова ПРМТУ Михайло Кірєєв і його Перший заступник Олег Григорюк, радник Голови ПРМТУ Сергій Казанцев, юрист ПРМТУ Анна Денисова, ректор НУ «ОМА» Михайло Міюсов, директор латвійського офісу компанії Hanza Marine Management капітан Олександр Горидько.

У своєму виступі Михайло Кірєєв розповів про діяльність Профспілки, основні завдання та пріоритети роботи, про те, яким чином сьогодні ПРМТУ відстоює трудові права українських моряків. «Справи з кримінальними елементами виходять за межі повноважень Профспілки, - підкреслив Михайло Кірєєв. - На жаль, за останні роки почастішали випадки арешту українських моряків за звинуваченням у перевезенні нелегальних пасажирів і вантажів, контрабанді наркотиків або сигарет. Як правило, це члени екіпажів яхт, риболовецьких або краболовних суден».

Михайло Кірєєв розповів також, що для того, щоб допомогти українським морякам, які потрапили в такі кризові ситуації, ПРМТУ спільно з МЗС відкрили в Одесі, Херсоні та Ізмаїлі Морський інформаційний центр, куди можуть звернутися моряки та їх родичі.

У свою чергу, Олег Григорюк докладніше зупинився на досвіді ПРМТУ щодо питань криміналізації дій українських моряків, розповів, яким чином можна уникнути подібних ситуацій, що потрібно робити, щоб захистити себе, якщо все-таки потрапили в халепу.

Профспілка підготувала для кожного курсанта чек-листи, в яких ПРМТУ розробила алгоритм, дотримуючись якого, вони зможуть уберегти себе від багатьох проблем, пов'язаних як з працевлаштуванням на судна іноземних судновласників, так і з порушенням трудових прав.

Продовжив зустріч виступ Василя Кирилича, який ознайомив курсантів з роллю Департаменту Консульської служби в системі захисту прав громадян України, в тому числі моряків, які опинилися в кризовій ситуації за кордоном.

Крім того, на заході було презентовано розпочатий в 2018 році спільний проект ПРМТУ і МЗС України, спрямований на попередження залучення моряків до злочинних дій на морі, а також на забезпечення захисту їх прав на справедливе поводження під час кримінальних проваджень в місцях досудового утримання і в установах відбування покарань.

Окрему увагу було приділено виступу капітана Олександра Горидько. Він розповів про діяльність компанії Hansa Marine Management, особливо зупинившись на діях компанії, коли її моряки потрапляють в неприємності. Він підкреслив, що компанія жодного разу не кинула моряка в біді, не залишила його один на один з проблемою. Так сталося і зовсім недавно з екіпажем судна ANUKET AMBER, яке піддалося нападу піратів із захопленням частини команди в полон. Олександр Горидько розповів, як відбувалися події, і привітав двох українських моряків, які перебували в залі. Це другий помічник капітана Михайло Миронюк, який дві доби вів судно на базу, фактично врятував його і вантаж на ньому, і старший помічник капітана Дмитро Стоєв, який, на жаль, два місяці перебував у полоні у піратів і був звільнений завдяки компанії.

Василь Кирилич вручив Олександру Горидько, Михайлу Миронюку і Дмитру Стоєву листи подяки за підписом держсекретаря МЗС України.

Також у заході взяв участь капітан Володимир Шемонаєв, якого бездоказово звинуватили в причетності до наркоторгівлі. Капітан розповів свою історію і подякував усім, хто був причетний до його звільнення та репатріації. Сьогодні завдяки спільним зусиллям дипломатичної місії України, морської Академії, чиїм співробітником він є в період між рейсами, Профспілці робітників морського транспорту України і, звичайно ж, сім'ї та роботі адвокатів, з Володимира Шемонаєва були зняті абсолютно всі звинувачення.

Завершила захід екскурсія, де гості ознайомилися з повномасштабним тренажером машинного відділення для факультету автоматики, який був встановлений в рамках спільного інвестиційного проекту IMEC і ПРМТУ.

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!