Криміналізація моряків в центрі уваги Юридичного комітету ІМО

Безпідставні затримання моряків за підозрами у вчиненні злочинів створюють значну загрозу престижу професії моряка. Морська індустрія має вжити термінових заходів та гарантувати морякам їх права на справедливе поводження з боку правоохоронних органів у разі затримання моряків підозрами у вчиненні кримінальних правопорушень в іноземних портах.

Проблематика криміналізації моряків перебувала в центрі уваги110-ої сесії Юридичного комітету Міжнародної морської організації (ІМО), який проходив з 27 по 31 березня 2023 року в м. Лондон.

ПРМТУ спільно з МЗС України та Посольством України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії було підготовлено та подано на розгляд Комітету документ з пропозиціями для найскорішого вирішення проблематики криміналізації. Співавторами документу ПРМТУ стали Грузія, International Federation of Shipmaster' Associations (IFSMA), International Ship Managers' Association (InterManager) та International Transport Workers' Federation (ITF).

Голова ПРМТУ Олег Григорюк наголошує:«Жоден моряк не повинен зазнавати кримінального переслідування лише за те, що він виконує свою роботу». Моряків арештовували ще до з'ясування всіх фактів, у тому числі у разі виявлення в опломбованих контейнерах протиправних вантажів, наприклад наркотичних речовин. Першими жертвами необґрунтованих арештів є капітани суден, що затримуються виключно через свою найвищу посаду на судні, незалежно від того, чи мали можливість впливати на ситуацію. Затримання моряків, які самостійно поінформували правоохоронні органи про ознаки використання їх суден для протиправних перевезень, значно обмежує моряків у можливостях захисту їх прав.

Українською стороною було запропоновано прискорити розробку Керівництва з справедливого поводження з моряками, затриманими за підозрами у вчиненні злочинів на морі з метою завершити його підготовку до кінця 2023 року. Також було запропоновано впровадити Базу даних суден та моряків, затриманих за підозрами у вчинення злочинів на морі.

Пропозиції ПРМТУ та МЗС України підтримані виступами делегатів з 35 держав – членів ІМО, а також представниками неурядових організацій, які мають статус консультаційних організацій в ІМО.

Юридичним комітетом ІМО було утворено окрему робочу групу, завданнями якої визначено опрацювання проєкта Керівництва з справедливого поводження з моряками, затриманими за підозрами у вчинення злочинів на морі, а також визначення відомостей для внесення до нової Бази даних затриманих суден та моряків, а також порядку її ведення.

У Робочій групі ПРМТУ було підкреслено, що запропонований проєкт Керівництва не містить рекомендації для моряків з метою попередження втягнення у протиправні перевезення, а також опису прав та порядку дій моряків у разі їх затримання.

За результатами розгляду наданих пропозицій Юридичним комітетом ІМО утворено Кореспондентську групу, яка продовжить роботу з розробки та погодження Керівництва, проєкт якого повинен бути поданий на розгляд та затвердження 111-ої сесії Юридичного комітету.

Користуючись нагодою, ПРМТУ висловлює вдячність Посольству України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії за активну роботу, спрямовану для забезпечення захисту прав моряків.

Якщо Вам відомі випадки про затримання або арешти моряків за підозрами у вчиненні злочинів під час роботи на суднах, просимо надати відповідну інформацію на електронну адресу claim@mtwtu.org.ua

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!