ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про відмову у погодженні проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про затвердження Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння»

ПРМТУ не може підтримати проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння» з огляду на такі зауваження:

1. Проект Положення не визначає, яка саме інформаційна-телекомунікаційна система буде використовуватися для надання послуг у сфері підготовки, оцінки компетентності моряків та видачі їм кваліфікаційних документів. Не визначені вимоги до захисту інформації, власників та розпорядників інформації, технічного адміністратора ІТС, порядок та умови взаємодії з іншими державними реєстрами.

2. Державні кваліфікаційні комісії (ДКК) отримують нові повноваження (ще до початку проведення засідання ДКК) з метою присвоєння звання, що не відповідає позиції щодо зменшення впливу можливого людського фактору у процесах оцінки компетентності моряків.

3. Проект Положення про звання не регулює питання формування складу ДКК. Єдиним нормативно-правовим актом, яким регулюється це питання, залишається Порядок роботи ДКК, затверджений наказом Мінтрансзв’язку від 07.05.2007 № 377, в редакції станом на 09.12.2011 року, згідно з якою ДКК є незалежними колегіальними органами, які утворюються Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків.

4. Проект Положення про звання визначає неналежний орган оскарження рішення ДКК про відмову у підтвердженні кваліфікації моряка за результатами іспиту.

5. Проект Положення про звання не визначає порядок оскарження рішення ДКК про відмову у допуску до проходження іспиту, а також не визначає терміну розгляду такої скарги.

6. Проект Положення про звання не визначає порядок дій у разі задоволення заяви моряка про оскарження рішення ДКК, а саме: чи буде рішення про оскарження результатів ДКК підставою для допуску до проходження іспиту або підставою для видачі моряку відповідного кваліфікаційного документа.

7. Проект Положення про звання визначає різний порядок та різних суб’єктів, які будуть виконувати завдання із схвалення стажу роботи на суднах для присвоєння звання та для повторного підтвердження звання.

8. Вимоги щодо недопущення відмови у схваленні стажу роботи на суднах через помилки у заповненні послужної книжки моряка визначаються виключно для процедури повторного підтвердження кваліфікації, хоча такі ж вимоги мають застосовуватися і для процедур схвалення стажу роботи на суднах з метою присвоєння чергового звання.

9. Необхідним є встановлення єдиної системи комп’ютерного тестування, що використовується для оцінки компетентності моряків, а також єдиних стандартів, процедур під час складання іспитів із застосуванням обраної системи комп’ютерного тестування.

10. Проект Положення про звання не відповідає вимогам Закону України «Про освіту», у тому числі в частині встановлення особливостей підтвердження професійної кваліфікації випускниками закладів професійно-технічної та вищої морської освіти.

11. Законодавством України не визначені процедури схвалення закладів фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку за морськими спеціальностями. Не визначений перелік спеціальностей, за якими можуть присвоюватися звання осіб командного складу морських суден.

12. Не визначені процедури схвалення курсів підвищення кваліфікації моряків та процедури схвалення програм обов’язкової підготовки моряків навчально-тренажерними закладами.

Міністерством інфраструктури України порушено вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» в частині підготовки аналізу регуляторного впливу та оприлюднення Проектів регуляторних актів з метою одержання зауважень і пропозицій, внаслідок чого створені ризики для оскарження процедури підготовки та прийняття Проекту Положення про звання

Законодавством України не визначені процедури схвалення закладів фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку за морськими спеціальностями. Не визначений перелік спеціальностей, за якими можуть присвоюватися звання осіб командного складу морських суден.

Не визначені процедури схвалення курсів підвищення кваліфікації моряків та процедури схвалення програм обов’язкової підготовки моряків навчально-тренажерними закладами.

Детальні зауваження ПРМТУ до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння», а також пропозиції ПРМТУ щодо невідкладних заходів з комплексного (системного) напрацювання взаємоузгоджених проектів нормативно-правових актів розміщено на офіційному веб-сайті ПРМТУ за посиланням https://mtwtu.org.ua/ru/news/prmtu-ne-pidtrimue-proekt-polozenna-pro-zvanna-u-zaproponovanij-redakcii

.

Більше новин з тегом #Моряки

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!