Ще 8 українських моряків затримані за кордоном

ПРМТУ стало відомо, що 30 січня 2019 року в результаті проведення міжнародної операції по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, в 300 км від мису святого Вікентія (провінція Алгарве, Португалія), в нейтральних водах було затримано судно SEA SCAN 1 (IMO 8417352), на борту якого було виявлено 2,5 тонни наркотичної речовини (кокаїну).

Екіпаж судна складається з 8 громадян України і по одному громадянинові Грузії, Нідерландів і Франції.

Члени екіпажу судна були затримані компетентними органами Португалії. На час проведення досудового розслідування слідчим суддею всім підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 3 місяці. Відповідно до вимог законодавства Португалії всі затримані моряки забезпечені послугами адвоката і перекладача. Консул відвідає громадян України в місці тримання під вартою після отримання відповідного дозволу від португальської сторони.

Вищезазначена інформація стала доступною завдяки тісній співпраці ПРМТУ і Департаменту консульської служби МЗС України в рамках боротьби із залученням українських моряків у злочини на морі.

В свою чергу, зарубіжні ЗМІ повідомляють про спецоперацію британської, іспанської та колумбійської поліцій. Вони виявили 60 мішків наркотиків у вантажному контейнері в порту Генуї, Італі на загальну сумму 500 млн. євро.

Контейнеровоз вийшов з Колумбії і прибув до Генуї на минулому тижні, а потім був спрямований в Барселону, Іспанія. Щоб затримати торговців наркотиками, правоохоронні органи замінили кокаїн на сіль, дозволивши вантажу продовжити свій шлях. У Каталонії іспанська поліція заарештувала ймовірного одержувача вантажу, 59-річного іспанця.

Очевидно, що ситуація, в якій опинилися українські моряки, в черговий раз підкреслює актуальність проблеми криміналізації дій моряків і необхідність якнайшвидшої реалізації спільного проекту ПРМТУ і МЗС України, спрямованого на попередження залучення моряків до злочинних дій на морі, а також на забезпечення захисту їх прав на справедливе поводження під час кримінальних проваджень, в місцях досудового утримання і в установах відбування покарань.

Нагадаємо, проект був презентований у жовтні 2018 року в Києві і був підтриманий 4 установами Організації об'єднаних націй — Міжнародною морською організацією, Міжнародною організацією праці, Міжнародною організацією міграції та Управлінням ООН з наркотиків і злочинності. Також проект був повністю підтриманий Міжнародною федерацією транспортників (ITF) і профспілковими організаціями багатьох країн світу. Після чого, у листопаді 2018 року проект був презентований в Лондоні на засіданні Комітету з безпеки на морському транспорті ITF, який одноголосно схвалив його.

Проект спрямований на реалізацію комплексу заходів, мета яких — поліпшення рівня двосторонньої взаємодії уповноважених органів України з відповідними органами країн, де були затримані моряки. Важливою частиною проекту є інформаційна активність, спрямована на попередження криміналізації дій моряків.

Більше новин з тегом #Моряки

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Дякуємо за звернення!