ЄС продовжує військово-морську операцію боротьби з піратством біля берегів Сомалі

Європейський союз ухвалив рішення продовжити на два роки операцію військово-морських сил «Аталанта» біля берегів Африки, незважаючи на відміну визначення зони високого ризику піратства для Сомалі та регіону Індійського океану. Військово-морська операція ЄС триватиме до 31 грудня 2024 року.

«Піратство, що зародилося в західній частині Індійського океану, було припинено завдяки постійній присутності та зусиллям військово-морських сил, а також діям приватного сектору та твердій прихильності судноплавних та рибальських компаній для здійснення заходів щодо забезпечення безпеки судів», — EUNAVFOR.

Оскільки піратство біля берегів Сомалі скоротилося, деякі країни виступають за припинення іноземних військово-морських операцій. Натомість лідери закликали до розвитку міжнародних зусиль, щоб більше зосередитися на зміцненні берегової охорони Сомалі та національного флоту.

«Використовуючи успіхи у боротьбі з піратством біля берегів Африканського Рогу та Сомалі, загальний мандат операції «Аталанта» було закріплено. З цим мандатом операція «Аталанта» тепер має більше можливостей для сприяння здійсненню ембарго ООН на постачання зброї в Сомалі, скорочення обігу наркотиків, підтримки боротьби з «Аль-Шабааб» та її потоку фінансування, а також прогресу уряду Сомалі», — йдеться у заяві Європейської ради.

Розширення також включає інші ініціативи ЄС на Африканському Розі та в Сомалі, у тому числі EUCAP Somalia, місію ЄС з нарощування потенціалу, та EUTM Somalia, військову місію ЄС з навчання. Спільно ці ініціативи закріплені в рамках Загальної безпекової та оборонної політики ЄС.

Більше новин з тегом #В світі

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!