«Якщо ми зможемо вистояти у ці важкі часи, ми переможемо»: в Лондоні пройшов Український морський форум

14 червня 2024 року у Лондоні відбувся Український морський форум, організований Профспілкою робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського та річкового транспорту України.

Захід зібрав близько ста учасників з глобальної морської індустрії, включаючи посадовців ITF, Міжнародної морської організації (IMO) та постійних представників кількох держав при IMO, Міжнародної організації праці (ILO), представників провідних судновласників та їхніх асоціацій, морських навчальних закладів, профспілок моряків та благодійних організацій.

Основна тема заходу – «Українські моряки – ваші професійні партнери для безпечного судноплавства».

Мета Форуму – надати всім учасникам морської галузі бачення майбутнього сталого розвитку України як ключового постачальника висококваліфікованих, мотивованих і талановитих морських професіоналів, а також орієнтованої на майбутнє морської економіки, відкритої для інвестицій в морську освіту, дослідження і розробки, морські цифрові технології та інші сектори судноплавства.

Генеральний секретар ІМО Арсеніо Домінгес висловив рішучу підтримку всім морякам, зокрема українським, та ПРМТУ. «Мене продовжує надихати відданість і стійкість моряків. Їхня робота має вирішальне значення для світової економіки, і вкрай важливо, щоб ми продовжували просувати їхні права та добробут, — заявив Домінгес. — Без моряків немає судноплавства, немає торгівлі. Я закликаю всіх приєднатися до нашої кампанії підтримки моряків і визначити їхню незамінну роль у нашому повсякденному житті».

Із щирим зверненням до учасників аходу звернувся Генеральний директор Міжнародної організації праці Гілберт Ф. Хонгбо. Він закликав до міжнародної солідарності та підтримки України, наголосивши на важливості об’єднання в ці складні часи, висловив глибоку стурбованість працівниками та громадами, які постраждали від триваючого конфлікту.

Стівен Коттон, Генеральний секретар ITF, зазначив: «На цьому Форумі відбулася важлива дискусія про те, як ми можемо захищати нашу промисловість та забезпечити майбутнє України після цього жахливого конфлікту. Наша підтримка йде до всіх наших друзів в Україні, які виявили неймовірну хоробрість. Внесок українських моряків заслуговує на нашу повагу та визнання».

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, висловив вдячність міжнародним партнерам за солідарність та невичерпну підтримку, надану українським морякам та членам ПРМТУ під час війни. Він наголосив на значенні цієї солідарності для забезпечення стабільності і стійкості в морському секторі України. «Я відчуваю глибоку вдячність за кожен жест підтримки, кожне добре слово і кожну дію, спрямовану на допомогу нашим морякам і працівникам морського транспорту. Ваша солідарність надає нам сил і віри в майбутнє. Я вірю, що якщо ми зможемо вистояти у ці важкі часи, ми переможемо. Допоможіть нам, підтримайте нас, і разом ми досягнемо ще більших успіхів».

Під час звернення до представників міжнародних організацій та судновласників Голова Державної служби морського і внутрішнього транспорту та судноплавства України Євгеній Ігнатенко наголосив на важливості підтримки партнерами українських фахівців та забезпечення безпеки судноплавства в Чорному та Азовському морях. Він підкреслив: «Українці щодня ризикують своїм життям, працюючи задля забезпечення продовольчої безпеки світової спільноти. Вважаю, що кваліфіковані українські моряки - це стратегія «win-win» для всіх. У такий спосіб ресурси та потенціал морських держав використовуватиметься ефективно. Українські спеціалісти роблять свій внесок у розвиток судноплавства кожного дня з усіх точок нашої планети в той час, як російські моряки продовжують порушувати основний принцип ІМО «Безпека понад усе».

У рамках Українського морського форуму Профспілка робітників морського транспорту України та Державна служба морського і внутрішнього транспорту та судноплавства України підписали Меморандум про взаємодію. Цей документ засвідчує об'єднання зусиль та взаємодію сторін з метою створення умов для захисту трудових та соціальних прав робітників морського транспорту України. У межах Меморандуму сторони зобов'язуються розвивати можливості для набуття професійних компетенцій, які відповідають сучасним та перспективним вимогам міжнародних конвенцій у сфері торговельного мореплавства.

Також особлива увага приділяється наданню допомоги українським морякам, які можуть опинитися у кризових ситуаціях під час роботи на морських торговельних суднах. Ця співпраця сприятиме не лише захисту прав моряків, але й забезпеченню їхньої безпеки та професійного розвитку.

«Меморандум є важливим кроком вперед для всієї морської галузі України, підкреслюючи готовність державних установ та профспілкових організацій працювати разом задля досягнення спільних цілей та забезпечення гідних умов праці для кожного моряка», - зазначив Олег Григорюк, Голова ПРМТУ.

Під час Форуму відбулися кілька важливих панельних дискусій. Так, обговорили можливості в морській Україні, вплив війни в Україні на судноплавство та міжнародна й національна реакція, добробут українських моряків та їхніх родин.

На заході також було презентовано новий веб-сайт: інформаційний ресурс, що демонструє виняткові переваги українських моряків у морській галузі. Ретельно підібрана та представлена інформація надає детальне уявлення про їхню кваліфікацію, досвід і неоціненний внесок у світове судноплавство (https://ukrseafarers.pro/).

Форум підкреслив значну роль України у глобальній морській індустрії та продемонстрував потенціал для зростання через цифрову трансформацію та інвестиції. Обговорення висвітлили стійкість і професіоналізм українських моряків, важливість впровадження нових технологій у морську освіту та переваги інвестування у морську галузь України. Також було акцентовано на необхідності продовження підтримки українських моряків та їхніх родин у непростих умовах.

Більше новин з тегом #ITF

12 років рабства на судні — Абдул Нассер Салех нарешті вдома

Дванадцять років тому Абдул Нассер Салех приступив до своїх обов'язків механіка на судні Al Maha. Після цього він застряг на борту цього судна на шокуючий термін - 4 000 днів.

В Одесі проходить ЄТС-2024

В рамках Міжнародного форуму «Освіта, підготовка та працевлаштування моряків» (ЄТС-2024) та на честь 80-річчя Національного університету «Одеська морська академія» відбулася конференція.

Підтримка ITF Seafarers' Trust не припиняється

ITF Seafarers' Trust продовжив проєкт для курсантів Херсонської державної морської академії, які за підтримки ПРМТУ успішно закінчили перший рік навчання в Литовській морській академії.

ITF розширила список «зручних прапорів», додавши дві нові країни

Два суднових реєстри, тісно пов'язані з «тіньовим флотом» — Габон та Есватіні — стали останніми доповненнями до списку прапорів зручності (FOC) ITF. Разом з цим, Тонга була виключена зі списку, що існує вже 76 років, і тепер загальна кількість FOC складає 43.

Дякуємо за звернення!