Здоров’я працівників морського транспорту України - у центрі уваги

7 листопада в Одесі за підтримки Професійної спілки робітників морського транспорту України в рамках спільного проєкту Координаційного центру допомоги морякам (КЦДМ) та Міжнародної організації праці (МОП), відбувся круглий стіл на тему «Охорона праці та здоров’я робітників морського транспорту України: запобігання розповсюдженню ВІЛ, мобінгу та дискримінації».

Місто Одеса було обрано не випадково, адже саме Одеса стала другим містом в Україні, яке підписало Паризьку декларацію в рамках глобальної стратегії ООН з подолання ВІЛ/СНІДу. До участі в заході були запрошені міжнародні та національні партнери, серед яких:

- Лариса Савчук, координатор програм МОП з ВІЛ та СНІД у сфері праці;

- Олена Шерстюк, радник ЮНЕЙДС в Україні з питань комунікації та глобальних ініціатив;

- Олег Григорюк, Голова Професійної спілки робітників морського транспорту України;

- Доктор Афсар Саєд Моххамад, спеціаліст з питань комунікації, Департамент МОП з питань гендеру, рівності, різноманіття та інклюзії, Женева;

- Доктор Азиф Альтаф, Координатор програм з добробуту та ВІЛ програм, Міжнародна федерація транспортників (ITF), Лондон;

- Юрій Сергєєв, співзасновник КЦДМ, адвокат, к.ю.н., доцент кафедри морського та митного права НУ «ОЮА»;

- Ганна Горбунова, Медичний директор КНП «Одеський міський центр профілактики та боротьби з ВІЛ-інф/СНІДом» ОМР;

- Алла Ходак, керівниця Благодійної Організації «100 відсотків життя. Одеса»;

- голови первинних профспілкових організацій ПРМТУ, члени ПРМТУ, керівники підприємств та організацій морського транспорту, зокрема «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України та інші.

«Я надзвичайно вдячна вам за організацію цього круглого столу, особливо у такий важкий для країни час, коли перед державою стоїть низка інших пріоритетів. Але я вважаю, що і в цьому напрямку працювати потрібно, оскільки ВІЛ насправді нікуди не дівся і щодня інфікуються люди працездатного віку. Ми з вами повинні дбати про те, щоб чоловіки та жінки, які працюють в різних сферах економіки, а особливо в такій ключовій галузі, як морська галузь, були здорові та почувалися безпечно на робочих місцях, вільних від стигми та дискримінації», - зазначила у своїй промові до учасників заходу Лариса Савчук.

«Для мене велике задоволення привітати вас від імені Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу. Про що б ми не говорили, ми будемо повертатися до питань війни, тому що це реальність, в якій ми живемо. До початку військових дій Україна досягла значного прогресу у досягненні цілей 95-95-95. Базові профілактичні програми та програми лікування на початок війни вже фінансувалися з державного бюджету. На жаль, цей прогрес загальмувався через війну, але на поміч прийшли наші міжнародні партнери. Уряд України зберіг свої зобов’язання повернутися до фінансування цих програм після перемоги», - зазначила Олена Шерстюк.

«Наша Профспілка працює у багатьох напрямках. Та до боротьби з розповсюдженням ВІЛ/СНІДу серед членів Профспілки ми ставимося дуже серйозно, порушуємо ці питання на міжнародному рівні. Ми пройшли великий шлях з нашими партнерами з проведення профілактичних заходів, з анонімного добровільного тестування на ВІЛ. Ми будемо й далі продовжувати цю роботу», - підкреслив Олег Григорюк.

Для ITF дуже важливо, щоб ВІЛ-позитивні працівники могли продовжувати працювати. Саме тому ITF відзначає, що велика кількість колективних угод, які Федерація укладає на глобальному рівні, мають посилання на те, що ВІЛ-статус не може стати перешкодою для працевлаштування або проводження роботи.

Ще одним важливим питанням, яке було порушено в рамках круглого столу, стало питання недопущення дискримінації та мобінгу у сфері праці.

ПРМТУ проводить активну роботу серед членів Профспілки щодо інформування про неприпустимість мобінгу, стигми та притискань на робочому місці. Так у 2022 році в рамках співпраці з данською профспілкою 3F ПРМТУ провела тренінг для членів Профспілки.

Юлія Пелих, адвокат, радник Голови ПРМТУ з юридичних питань зазначила, що Профспілка вже має практичний кейс з цього приводу: «Нещодавно мали засідання профкому ППО за зверненнями працівників щодо вчинення мобінгу по відношенню до них. За сприянням ПРМТУ було підготоване відповідне звернення до роботодавця задля припинення елементів мобінгу в колективі. Відзначається певна пасивність працівників у відстоюванні своїх прав. Втім, ситуація поступово змінюється на краще. ПРМТУ завжди підтримує та надає юридичну та консультаційну підтримку кожному нашому спілчанину, кожній нашій первинній профспілковій організації».

Починаючи з 1993 року ПРМТУ є стороною галузевих угод у сфері морського транспорту та одним з головних напрямків при укладенні галузевих угод є охорона праці. У 2001 році МОП ухвалила Практичний посібник із питань ВІЛ/СНІДу та сфери праці, який отримав широке визнання й активно застосовується в багатьох країнах. Це стало фундаментом для роботи ПРМТУ в даному напрямку.

За результатами заходу учасники круглого столу ухвалили резолюцію, за якою рекомендовано вживати заходи задля прискорення ратифікації Україною Конвенції МОП № 190, а також щодо включення сторонами соціального діалогу положень по протидії поширенню ВІЛ та недопущенню дискримінації серед працівників до Галузевої угоди у сфері морського транспорту та локальних колективних договорів.

More news with tag #Harbor

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Насичені шкільні канікули для дітей Ізмаїльських портовиків

Канікули не лише час відпочинку від шкільних навантажень, а й період захоплюючих пригод та культурного збагачення. Завдяки ініціативі Первинної профспілкової організації ПРМТУ Ізмаїльського порту, малюки портовиків мали змогу насолодитися яскравими заходами, спрямованими на їхній розвиток та веселе дозвілля.

The MTWTU took part in the SEKO Maritime Section Congress

The MTWTU took part in the Congress of the Maritime Section of the SEKO sister trade union (Sweden). The leaders of this trade union were among the first to support the MTWTU since the beginning of Russia's aggression.

Thank you for contacting us!