Виїзд моряків за кордон. Розбираємо ваші коментарі

Коли моряки отримають дозвіл на перетин кордону для початку роботи на суднах? Відповідь на це питання, безперечно, є найбажанішою для десятків тисяч моряків та їх родин. Будь-яка публікація з цього питання миттєво збирає десятки коментарів. Не стала виключенням і публікація ПРМТУ стосовно відповідні, отриманої від Міністерства економіки України. Ми завжди уважно вивчаємо всі коментарі, навіть критичні, адже для нас важлива думка кожного моряка. Пропонуємо спільно розібратися, чого ж більше в отриманій відповіді: чергової зради чи кроки вперед до нашої спільної мети – повернення морякам їх життя – роботи на морських суднах.

Лист не містить конкретики, вирішення питання вкотре затягують?


ПРМТУ уважно вивчає всі відповіді, матеріали, висновки, що надаються різними органами влади з цього питання. Так, на жаль, отримана від Мінекономіки відповідь не містить чітких строків коли моряки зможуть приєднатися до свої суден.

Однак, Мінекономіки наголосило, що вживає невідкладних заходів, націлених на забезпечення функціонування галузей економіки, а особлива увага звертається на визначення порядку та умов перетину державного кордону України, у тому числі моряками. Аналогічна позиція раніше була викладена Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради України у висновку до проєкту Закону України № 7461, яким також пропонувалося врегулювати питання перетину Державного кордону України морякам. Отже, можна впевнено стверджувати, що моряків почули!

Ще одним важливим висновком, який можна зробити з листа Мінекономіки, є те, що урядовці остаточно визначилися з юридичною формою вирішення питання – прийняття постанови Кабінету Міністрів України. Така ж позиція викладена у висновку Головного науково-експертного управління Верховної ради України. Офіс Президента України також зазначав, що питання надання дозволу на виїзд окремим категоріям громадян, яке повинно вирішуватися, виходячи виключно з потреб забезпечення оборони і функціонування економіки України та критичної інфраструктури, регулюється постановою Уряду і не потребує додаткового законодавчого врегулювання. Саме таку пропозицію також надала ПРМТУ.


Відповідаємо на заклики підписати петиції


Лобіювання певними громадськими організаціями необхідності прийняття Закону України для надання морякам дозволу на перетин кордону України може, навпаки, затримати вирішення цього питання. По-перше, вже фактично визначена єдина спільна позиція всіх гілок влади: вирішення питання не потребує прийняття Закону України. По-друге, якщо такий законопроєкт буде прийнято, то вже підготовлене до розгляду Урядом рішення буде відправлено на доопрацювання для його приведення у відповідність до прийнятого закону. Це в свою чергу стане можливим після підписання проєкту Закону Президентом України та його опублікування.

Уряд вже кілька разів розглядав це питання. Морякам знову відмовили, як раніше це зробили у Верховній Раді України та Офісі Президента України.

За наявною у ПРМТУ інформацією проєкт постанови щодо надання морякам дозволу на перетин кордону жодного разу (!) не виносився на голосування на засідання Уряду України. Більше того, Мінекономіки поінформувало, що узгоджений проєкт постанови був направлений Секретаріату Кабінету Міністрів України тільки 03 липня 2022 року. Жодних відмов у наданні морякам дозволу на виїзд для роботи на суднах не було і з боку Верховної Ради України або Офісу Президента України, про що ПРМТУ вже інформувала раніше (https://mtwtu.org.ua/ru/news/nadati-morakam-pogodzenna-na-peretin-derzavnogo-kordonu-so-zrobleno-prmtu-na-sogodni).

Отже, підтримуємо Збройні Сили України, віримо у найскорішу перемогу та спільно очікуємо на таке бажане рішення Уряду!


More news with tag #Seamen

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Thank you for contacting us!