Тимчасовий захист на території Республіки Болгарія

У зв’язку з надзвичайною ситуацією в’їзд на територію Болгарії для людей, що тікають від війни в Україні, дозволено тим, хто:

  • має паспорт старого формату без біометричних даних;
  • має ID-картку;
  • має водійське посвідчення;
  • має свідоцтво про народження – для дітей до 14 років;
  • не має жодного з цих документів, але має інші офіційні документи, що підтверджують особу – наприклад: посвідчення, перепустки, дипломи, членські квитки, банківські картки, трудові книжки, документи на майно тощо;
  • не має абсолютно жодних документів – у винятку і після перевірки співробітниками прикордонної поліції.

В'їзд в Болгарію на автомобілі дозволяється незалежно від того,чи є міжнародна страховка чи ні. Більше інформації про автострахування після в'їзду в Болгарію: http://guaranteefund.org/bg/.

Також дозволено виїжджати у Болгарію з домашніми тваринами, незалежно від того, чи є у них чіп, що супроводжує паспорти чи довідки про щеплення. Відповідні болгарські органи запровадили спрощену процедуру для цих випадків. Більше інформації з цього питання – див.: https://www.bfsa.bg або пишіть на e-mail: ukraine@bfsa.bg

Уряд Болгарії ухвалив закон, який визначає, де і як люди, які втекли від війни в Україні, можуть зареєструватися у Болгарії та отримати документи на проживання в Болгарії під тимчасовим захистом.

Цей документ називається «Реєстраційна картка іноземця, якому надано тимчасовий захист».

Після закінчення 1 року термін тимчасової охорони може бути продовжений.

Цей період може бути закінчений раніше, якщо війна закінчиться і в Україні буде відновлено мир і незалежність.

Детальніше про тимчасову охорону та про місця, де можна оформити документ на тимчасову охорону, дізнайтеся тут: https://ukraine.gov.bg/issuance-of-temporary-protection/

Після реєстрації в Болгарії та отримання реєстраційної картки іноземця, якому надано тимчасовий захист за законом, виникає ряд важливих прав, без необхідності отримувати інші реєстрації чи дозволи. Ці права діють протягом строку наданої їм тимчасової охорони.

  • залишатися на території Республіки Болгарія;
  • право на працю та професійне навчання;
  • відповідне житло або засоби розміщення, якщо це необхідно;

Слід зазначити, що з 1 червня 2022 року, Уряд змінив програму проживання, відповідно до якої всі, хто отримав тимчасовий захист і не мають іншої можливості проживання в країні, були переведені з курортних готелів в державні або муніципальні бази в різних місцях Болгарії на розсуд уряду.

  • соціальна допомога;
  • медична допомога в екстрених випадках;

Прийнятою постановою Ради міністрів від 5 травня 2022 року було прийнято рішення, що громадяни України з тимчасовим захистом матимуть рівні права на охорону здоров’я з громадянами Болгарії. Ті, хто перебуває на обліку для тимчасового захисту, які в'їхали на територію Болгарії до 26.04.2022, зараховуються до медичних застрахованих з 26.04.2022. Для всіх громадян України, які в'їхали на територію країни після 26.04.2022б страхування починається з дня надання тимчасової охорони.

Медичне страхування громадян України віком від 18 років і віком до 63 років для жінок і до 65 років для чоловіків покриватиметься державою протягом 3 місяців з дати тимчасового захисту. Для осіб до 18 років і старше 63 років для жінок і старше 65 років для чоловіків внесок на медичне страхування буде здійснюватися за рахунок держави на період тимчасового захисту.

  • вільне повернення до країни свого походження.
  • безкоштовна освіта для дітей до 18 років: для отримання додаткової інформації про те, куди та як подати заявку на зарахування до школи – читайте тут: https://mon.bg/bg/news/4708
  • безкоштовний дитячий садок для дітей до 6 років: Докладніше про те, куди та як подати заяву для зарахування до дитячого садочка – читайте тут: https://mon.bg/bg/news/4708

Додаткові права:

банківські рахунки та дебетові/кредитні картки – законодавство країни дозволяє громадянам України відкривати банківський рахунок для основних операцій. Цей рахунок відкритий в левах і через нього можна здійснювати багато платіжних операцій – внесення, зняття грошей в касі чи банкоматі, перекази, в тому числі онлайн. Згідно із законодавством, банки пропонують платіжні послуги за цим рахунком безкоштовно або за розумну плату, незалежно від кількості послуг, що надаються через рахунок. Громадяни України можуть використовувати свої дебетові та кредитні картки Visa або MasterCard в межах денного ліміту, встановленого українськими банками, і до гарантійного ліміту для конкретної картки.

З 6 червня 2022 року, Агентство зайнятості розпочало реалізацію проекту «Солідарність», який фінансується Оперативною програмою «Розвиток людських ресурсів» на 2014-2020 роки. Це забезпечить своєчасну підтримку для швидкої трудової інтеграції переміщених осіб з України з гарантованим доступом до ринку праці, які прибули до Болгарії після 24.02.2022 р. Грант у рамках проекту становить 46 594 860 левів.

Приєднавшись до проекту, громадяни України матимуть можливість:

  • отримання психологічної підтримки, профорієнтації, консультування з працевлаштування та мотивації до початку роботи;
  • залучення до субсидованої повної або неповної зайнятості на основі мінімальної заробітної плати на строк до 3 місяців;
  • отримання підтримки на робочому місці через наставника, наданого роботодавцем;
  • отримання надбавки за інтеграцію, включаючи витрати на оренду, накладні витрати та інтернет у розмірі 356,00 лв. на місяць терміном до 3 місяців.

Щоб скористатися цими послугами, громадяни України повинні зареєструватися в управліннях бюро з працевлаштування, що розташовані по всій країні, та подати заяву на місце.

У період субсидованої зайнятості роботодавці отримують кошти на оплату праці працевлаштованих українців у розмірі мінімальної заробітної плати (710,00 лв.) та належного страхування за рахунок коштів роботодавців, а також пільги, що покривають витрати на всі належні внески за рахунок роботодавця відповідно до вимог Трудового кодексу і Кодексу соціального забезпечення - для найманих працівників, що залишилися, після періоду субсидованої зайнятості, що обчислюється з встановленого для країни мінімального розміру оплати праці.

Детальну інформацію про умови проекту можна дізнатись на офіційному сайті Агентства з працевлаштування – тут https://rb.gy/uk1neq, а також у всіх Дирекціях Бюро з працевлаштування у країні.

За інформацією Посольства України в Республіці Болгарії, виїзд із Болгарії на будь-який термін не є підставою для втрати тимчасового захисту.

Грошові виплати українцям, які отримали реєстраційну картку з тимчасового захисту

Громадяни України отримують 40 левів на день на харчування та проживання якщо вони вже мають реєстраційну картку з тимчасового захисту та стали на облік у Бюро праці, тобто подали заявку в агентство зайнятості на пошук ним роботи. Ці гроші вони отримують у межах одного місяця.

Також якщо вони звертаються до Соцзахисту за місцем проживання в БГ, їм можуть виплатити 375 левів як разову допомогу.

Інша допомога не виплачується конкретно людям, а призначена для бізнесу, який надає безпосередню допомогу, наприклад, готельєрам.

Статус податкового резидента

20.11.1995 року було підписано Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Болгарія про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень Конвенція між Урядом України і Урядом ... | від 20.11.1995 (rada.gov.ua)

Відповідно до ст. 4 (1, а) для цілей цієї Конвенції вираз "резидент однієї Договірної Держави" означає у разі України будь-яку особу, яка за законодавством України підлягає оподаткуванню в ній на підставі місця проживання, постійного місця перебування, місцезнаходження керівного органу, місця реєстрації або іншого аналогічного критерію. Цей термін, разом з тим не включає особу, яка підлягає оподаткуванню в Україні, тільки якщо ця особа одержує доходи з джерел в Україні або стосовно майна, що в ній міститься.

В свою чергу, керуючись ст. 14.1.213 Податкового кодексу України, резидентом України є фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

Проживання на території Республіки Болгарії більш ніж 183 дня з момента отримання тимчасового захисту є підставою для прирівняння громадянина України до податкового резидента Болгарії, проте, відповідно до ст. 4 (2б с) Конвенції, у разі, коли відповідно до положень пункту 1 цієї статті фізична особа є резидентом обох Договірних Держав, її становище
визначається відповідно до наступного правилу: якщо вона звичайно проживає в обох Договірних Державах або коли вона звичайно не проживає в жодній з них, вона вважається резидентом тієї Держави, громадянином якої вона є, тобто України.

More news with tag #In World

Ukrainian Maritime Forum

The Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine, with the support of the International Transport Workers’ Federation (ITF) and the State Service for maritime, inland waterway transport and shipping of Ukraine, has the honor to announce the Ukrainian Maritime Forum.

Мобілізація по-новому. Що зміниться з травня

Зібрали найбільш актуальні запитання, що надходили від членів Профспілки, та підготували для вас відповіді на них.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Why is the Dali ship crew still stuck on board in the Baltimore Harbor?

Two weeks after the Dali cargo ship crashed into the Francis Scott Key Bridge in Baltimore. The Key Bridge collapsed early morning on March 26, killing six people who had been working on the bridge.

Thank you for contacting us!