ПРМТУ захистила права моряка

ПРМТУ захистила права моряка у спорі проти Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків

Захист та представництво інтересів українських моряків залишаються основним пріоритетом роботи ПРМТУ, навіть в умовах військової агресії росії проти нашої Батьківщини.

Так, ПРМТУ успішно захистила інтереси українського моряка в а адміністративному суді за апеляційною скаргою, яку подала Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків.

Нагадаємо, що ще в січні 2021 року (!!!) старший помічник капітана на танкерах і хімовозах звернувся до Інспекції з метою підтвердження своєї кваліфікації для отримання свідоцтва спеціаліста для роботи на цих типах суден, а також для підтвердження кваліфікації з метою отримання Свідоцтва радіооператора ГМЗЛБ.

ДКК проходили у форматі усної співбесіди по відеоконференції.

Під час засідань глави та члени ДКК виявили відверто упереджене ставлення до моряка, в тому числі дозволивши собі грубість та оціночні судження на його адресу, що було зафіксовано на аудіозаписі. Більше того, члени ДКК вказували, що моряк, на їхню думку, неправильно відповідає на питання, та давали свої пояснення, які при цьому виявлялися хибними.

Не погодившись із рішеннями ДКК, моряк за юридичного супроводу ПРМТУ в квітні 2021 року звернувся до суду з позовом проти Інспекції та Морської адміністрації.

У жовтні 2021 року Одеським окружним адміністративним судом позов моряка був загалом задоволений:

  • рішення ДКК були визнані протиправними та скасовані;
  • визнана протиправною бездіяльність ІПДМ в частині незабезпечення належного ведення діловодства, оформлення протоколів засідань ДКК, формування особової справи та належної організації засідань ДКК;
  • визнана протиправною бездіяльність Інспекції щодо ненадання моряку інформації за його заявами в порядку, передбаченому Законом України
    «Про звернення громадян»;
  • визнане протиправним та скасоване рішення інспекції щодо відмови у задоволенні скарги моряка.

Слід зазначити, що упродовж усього часу розгляду справи представники Інспекції намагались максимально затягнути розгляд справи, а також не надавали підтверджуючі документи навіть на запит суду. .

Відеозапис засідань ДКК так і не був вчасно наданий моряку, незважаючи на протокольне доручення колишнього Міністра інфраструктури Владислава Криклія.

У листопаді 2021 року замість добровільного виконання рішення суду Інспекціяподала апеляційну скаргу. Зрозуміло, що єдиною метою подання цієї скарги було знову затягнути остаточний розгляд цієї справи.

Особливо показовим було те, що представник Інспекції не з’явився на засідання вже апеляційного суду, навіть не зважаючи, що засідання проходило у режимі відеоконференції.

За результатами розгляду справи апеляційний суд залишив судове рішення без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

З бюджетних асигнувань Інспекції на користь моряка стягнутий судовий збір в розмірі 5448 грн.

Постанова апеляційного суду набирає чинності негайно, але може бути оскаржена у касаційному порядку.

ПРМТУ закликає Інспекцію забезпечити належне виконання судових рішень.

Слід зазначити, що ця справа підкреслює необхідність терміново змінити процедуру оскарження моряками рішень, винесених уповноваженими посадовими особами під час надання морякам послуг з підтвердження кваліфікації.

Абсолютно неприпустимими є терміни розгляду таких справ.

Рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій на цей час встановлено, що права моряка були порушені ще в січні 2021 року. Моряку безпідставно було відмовлено у повторному підтвердженні кваліфікації, чим фактично йому було обмежено доступ до професії, порушено гарантоване Конституцією України право на вільний вибір праці.

Оскарження рішень безпосередньо до Інспекції, звернення до Міністерства інфраструктури також є неефективними, тривалими за часом та не забезпечують належний рівень захисту прав моряків.

Всі виявлені цією справою прогалини підлягають врегулюванню у новому Положенні про звання осіб командного складу морських суден та порядку їх присвоєння.

Однак, як встановлено ПРМТУ проєкт Положення, на жаль, визначає незрозумілу та неефективну процедуру розгляду скарг моряків.

ПРМТУ в черговий раз наголошує на необхідності утворення незалежної комісії, уповноваженої на розгляд скарг моряків. До складу такої комісії мають входити експерти, номіновані для участі представниками громадських організацій та бізнес – асоціацій, які не є штатними робітникамиАдміністрації судноплавства.

ПРМТУ запрошує Мінінфраструктури до відкритого обговорення оптимального механізму оскарження рішень посадових осіб, винесених на будь-якому етапі присвоєння звання або його повторного підтвердження.

More news with tag #Seamen

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Meeting in the Norwegian Parliament

Oleg Grygoriuk,Chairman of the Marine Transport Workers' Trade Union (MTWTU), met with Ine Marie Eriksen Søreide, the Head of the Committee on International Relations in the Norwegian Parliament. Eriksen Søreide has played significant roles in the Norwegian government, notably as the Foreign Minister from 2017 to 2021, becoming the first woman to hold this position. Previously, she served as the Minister of Defence from 2013 to 2017. As a member of the Conservative Party, she was elected to the Parliament from Oslo in 2005.

Thank you for contacting us!