Надати морякам погодження на перетин державного кордону: що зроблено ПРМТУ на сьогодні

Професійна спілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ) продовжує вживати всіх можливих заходів для найскорішого надання українським морякам права на перетин державного кордону України для роботи на суднах.

Так, ПРМТУ було підготовлено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону України», затверджених постановою КМУ від 27 січня 1995 року № 57.


Головна мета запропонованого ПРМТУ проєкту постанови – визначити порядок надання морякам погодження на перетин державного кордону.


ПРМТУ наголошує, що морякам погодження на перетин державного кордону України мають видаватися обласними військовими адміністраціями за максимально спрощеною, швидкою та прозорою процедурою без додаткового узгодження з Мінінфраструктури, Адміністрацією судноплавства або іншими органами влади та без застосування будь-яких мобільних застосунків чи інших електронних сервісів.


17 червня 2022 року підготовлений ПРМТУ проєкт постанови був направлений на розгляд Уряду, Міністерства економіки України та Мінінфраструктури.


У кінці червня 2022 року Мінінфраструктури поінформувало одного з заявників, що вже Мінекономіки підготовлено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57», яким саме й передбачається врегулювати питання перетину державного кордону моряками.


Отже, рішення Мінекономіки є аналогічним пропозиціям ПРМТУ.


Однак, на жаль, залишається не відомим, який саме порядок отримання моряками погодження пропонується встановити.


Мінінфраструктури у своїй відповіді також зазначило, що у Верховній Раді України опрацьовується проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо тимчасового виїзду за кордон українських моряків під час воєнного стану в Україні)» (проєкт Закону № 7461).


05 липня 2022 року пропозиції та зауваження до цього проєкту надало у своєму висновку Головне науково-експертне управління Верховної Ради України. Головне управління погодилось, що дійсно існує проблема з обмеженим виїздом військовозобов’язаних під час воєнного стану, яка потребує розв’язання. Ця проблема стосується не тільки моряків, а й інших категорій осіб, які є військовозобов’язаними та постійно або періодично працюють за кордоном.


Головне управління зазначило, що питання перетину державного кордону під час воєнного стану врегульовано підзаконним нормативно-правовим актом, а саме постановою КМУ від 27 січня 1995 року № 57.


Тому, більш логічним вирішенням проблеми було б не звільнення моряків від призову, а надання можливості тимчасового виїзду окремих категорій осіб (у тому числі, й моряків) у разі наявності у цих осіб:

  • трудових договорів (контрактів) та
  • письмового зобов’язання повернення протягом визначеного часу за умови відсутності плану у Збройних Силах України щодо їхнього призову.

  • Тепер вже експерти-правники Верховної Ради України пропонують той самий, що й ПРМТУ, спосіб розв’язання проблеми.


    Головне управління також звернуло увагу на те, що зі змісту проєкту Закону № 7461 залишається незрозумілим, на який період повинні бути діючими Свідоцтва фахівця та трудові договори. Крім того, у якості документів, що підтверджують кваліфікацію моряків помилково визначені лише Свідоцтва фахівця, тоді як такими документами також є професійні дипломи (сертифікати компетентності).


    Отже, все ще залишається не врегульованим саме порядок надання морякам погодження на перетин державного кордону, на чому наголошує ПРМТУ.


    30 червня 2022 року в Верховній Раді України зареєстровано ще один проєкт Закону (реєстраційний № 7484-1), яким, серед іншого, також пропонується врегулювати питання надання морякам дозволу на перетин державного кордону України, але вже без надання морякам права на відстрочку від мобілізації. На жаль, проєкт Закону № 7484-1 має ті ж недоліки, що і проєкт Закону № 7461.


    Слід зазначити, що окремими засобами масової інформації та «експертами» було поширено помилкове твердження, що морякам нібито відмовлено у наданні погодження на перетин державного кордону України за результатами розгляду петиції, створеної паном Могильним А.О. Однак, це не відповідає дійсності. Відповідаючи на петицію, Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвитку Верховної Ради України поінформував, що:

    - питання надання окремим категоріям громадян права виїзду за межі держави повинно вирішуватися виключно виходячи з потреб забезпечення оборони і функціонування економіки України та критичної інфраструктури;

    - питання регулюється постановою Уряду і не потребує додаткового законодавчого врегулювання.


    Також у засобах масової інформації та соціальних мережах поширюється інформація, що Президентом України Володимиром Зеленським нібито відмовлено у наданні морякам погодження на перетин кордону. Проте, ці повідомлення є також недостовірними. У відповідь на петицію, Офіс Президента України письмово зазначив, що правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Урядом України, зокрема й на період дії правового режиму воєнного стану.


    Все вищевикладене свідчить, що вирішення питання надання морякам дозволу на перетин державного кордону України перебуває у компетенції Уряду України та не потребує додаткового регулювання шляхом прийняття законів України.


    Більше того, ініціативи окремих громадських діячів щодо розробки та прийняття окремого Закону України можуть мати критичні наслідки у вигляді затримки вирішення цього надтермінового для моряків питання.


    Користуючись нагодою, ПРМТУ повторно звертається до Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та Міністерства інфраструктури України з пропозицією у максимально короткі терміни узгодити порядок надання морякам погодження на перетин державного кордону України. При цьому ПРМТУ пропонує не розглядати моряків як окрему професійну категорію, якій буде надаватися перевага, порівняно з іншими професійними категоріями, а виходити з функцій, які виконують моряки, а саме: забезпечення критично важливих для економіки України перевезень вантажів. Іншими словами, ПРМТУ пропонує застосовувати у відношенні до моряків процедури, аналогічні тим, які вже встановлені для інших категорій транспортних робітників (водіїв вантажних автомобілів та працівників залізничного транспорту).

    More news with tag #Seamen

    Криміналізація моряків: міжнародна проблема

    Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

    Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

    Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

    ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

    Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


    Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

    Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

    підтримку України, організованому

    Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

    Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

    представників різних профспілок Європи.

    Thank you for contacting us!