Хто і як може виїхати за кордон

Нові зміни стосовно громадян, що супроводжують осіб з інвалідністю

Нещодавно Кабмін прийняв Постанову № 1044 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», якою було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

РАНІШЕ:

1)Особа з інвалідністю I чи II групи могла виїхати за кордон у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/чоловіка, при цьому від супроводжуючих осіб вимагались лише документи, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність.

2)Для чоловіків віком від 18 до 60 років, які є супроводжуючими - обмежена кількість перетинів кордону на виїзд з України (лише 1 раз на час дії воєнного стану).

3)Чоловіки могли виїжджати лише разом з особами, які потребували супроводу.

ТЕПЕР:

По-перше, перелік документів для супроводжуючих осіб збільшився. Окрім документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність ДОДАТКОВО вимагаються:

1) при супроводі батьків (своїх або іншого з подружжя) , що є особами з інвалідністю I чи II групи:

-документи, що підтверджують спільне проживання;

АБО

-акт встановлення факту здійснення догляду (складається на підставі заяви до місцевих органів);

АБО

-документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

2) при супроводі осіб з інвалідністю I чи II групи:

-документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документи, що підтверджують інвалідність;

- акт встановлення факту здійснення догляду.

3) батьки (опікуни) при супроводі дитини з інвалідністю:

-свідоцтво про народження дитини;

АБО

-документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги;

АБО

-довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю;

АБО

-індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичний висновок про дитину з інвалідністю.

У випадку, якщо дитину супроводжують баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими – потрібен також документ, що підтверджує факт приналежності їх до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

4) при супроводі осіб, які потребують постійного догляду:

-документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;

АБО

-висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді;

-акт встановлення факту здійснення догляду.

5) при супроводі осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними:

- рішення про призначення опікуна над такою особою

6) при супроводі осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах:

- наказ директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України

По-друге, для чоловіків віком від 18 до 60 років, які є супроводжуючими, кількість перетинів кордону на виїзд з України, тепер НЕ обмежена.

По-третє, виїзд за межі України чоловіків віком від 18 до 60 років може здійснюватися самостійно без присутності осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, на підставі довідки про їх перебування на консульському обліку та раніше вказаних документів.

ВАЖЛИВО: чоловіки віком від 18 до 60 років, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, для виїзду за межі України, які підлягають призову під час мобілізації, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

More news with tag #In World

ПРМТУ представила Україну в Програмі розвитку портових працівників

За сприянням Профспілки робітників морського транспорту України, ПРМТУ та ДП «Адміністрація морських портів України» представили Україну в Програмі розвитку портових працівників (при обробці насипних вантажів) — Portworker Development Programme in Bulk Terminals (PDPII), запровадженій Міжнародною організацією праці. Навчання проходило на базі Корейського портового навчального інституту Бусану, який є найкращим експертним закладом з підготовки портових працівників в Кореї.

Порядок надання гарантій компенсації шкоди фрахтувальникам, операторам, власникам морських суден та суден внутрішнього плавання

Затверджено Порядок надання гарантій компенсації

шкоди фрахтувальникам, операторам та/або

власникам морських суден та суден внутрішнього плавання

Frequently asked questions about time limits for accepting new applications for consular services

Comment by the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine

Criminalisation: An International Issue

Find out more about how the International Transport Workers' Federation (ITF) is tackling the unfair treatment of seafarers following incidents and suspected maritime crimes

Thank you for contacting us!