Документи моряків

Відповіді на ваші питання

1. Чи потрібно обмінювати кваліфікаційні документи, видані до 18 січня 2023 року (до дати набрання чинності постанови КМУ від 30.12.2022 р. № 1499)?

Кваліфікаційні документи обмінювати НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО, проте у разі наявності певних обставин обмін може бути здійснений за бажанням моряка.

Видані раніше Сертифікати компетентності та Свідоцтва фахівця залишаються чинними до закінчення строку їх дії або безстроково (якщо вони видані безстроково).

Приймаючи рішення про обмін документів, морякам слід зважати на такі фактори:

• наявність можливих «особливостей» кваліфікаційного документу залежно від дати його видачі;

• дотримання вимог з оформлення документу на бланках державного зразка;

• верифікація кваліфікаційного документу через офіційний сервіс vrf.marad.gov.ua;

• строк до запланованої дати початку наступного контракту (для моряків, які перебувають за кордоном необхідно враховувати час, необхідний для оформлення доручення, прийняття Державою кваліфікаційною комісію моряків рішення про повторне підтвердження кваліфікації на новий термін та оформлення нового кваліфікаційного документа, поштові пересилки документів в Україну/з України).


2. Чи видаються зараз дипломи з QR-кодом і що є оригіналом документу в такому разі?

Станом на 01 липня 2023 року видача кваліфікаційних документів з QR-кодом

НЕ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ.

Оригіналом кваліфікаційного документа є виключно ПАПЕРОВИЙ примірник, оформлений на бланках, які відповідають затвердженому Технічному опису (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1641-04#Text) бланків документів моряків, затвердженому Наказом Міністерства транспорту та зв'язку України 26.11.2004 року № 1046 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1641-04#Text).


3. Що робити моряку, який має кваліфікаційні документи з QR-кодом, видані після 18 січня 2023 року (після набрання чинності постанови КМУ № 1499)?

Кваліфікаційні документи, отримані в період з 18 січня 2023 року по 14 лютого 2023 року, а також документи, отримані після 14 лютого 2023 року, що містять QR-код, НЕ ЧИННІ та отримані у спосіб, не передбачений чинним законодавством України. Моряку необхідно звернутися до Адміністрації судноплавства України для присвоєння чергового звання або повторного підтвердження професійної компетентності у порядку, визначеному Положенням про звання осіб командного складу морських суден та порядку їх присвоєння (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1499-2022-%D0%BF#Text)


4. Якщо в дипломі моряка вказано «видано капітаном порту Одеса», а зараз нові дипломи видають з написом «видано Адміністрацією судноплавства», чи будуть проблеми при подачі на верифікацію?

Відповідно до пункту 19 Положення про звання осіб командного складу морських суден (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1499-2022-%D0%BF#Text) кваліфікаційні документи моряків готує Державна кваліфікаційна комісія моряків Адміністрації судноплавства України.


5. Скільки необхідно місяців стажу для подачі на поновлення документів за посадою?

Вимоги до наявності в моряку стажу роботи на суднах встановлені:

• розділом А-І/11 Кодексу ПДНВ, з поправками;

• статтею 51 Кодексу торговельного мореплавства України;

• підпунктом третім пункту 85 Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядку їх присвоєння (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1499-2022-%D0%BF#Text)

Для підтвердження збереження професійної компетентності на новий термін моряк повинен мати стаж роботи на судні з виконанням при цьому функцій, що відповідають його професійному диплому або сертифікату компетентності, протягом:

• загалом не менше 12 місяців із попередніх п’яти років; або

• загалом не менше трьох місяців із попередніх шести місяців безпосередньо перед підтвердженням дійсності диплома.


6. Чи можливо зараз отримати перший робочий диплом кадетам, що закінчили в цьому році НУ «ОМА» і знаходяться за кордоном, онлайн?

Присвоєння звань особам командного складу морських суден, у тому числі випускникам закладів морської освіти, здійснюється після успішного складання комп’ютерного іспиту із застосуванням системи комп’ютерного тестування Crew Evaluation System (CES) 6.0 (або її пізніша версія) компанії “Seagull Maritime AS” (далі - система комп’ютерного тестування).

На цей час комп’ютерне тестування проводиться ВИКЛЮЧНО в спеціально обладнаних приміщеннях державного підприємства «Сервісний центр морського та річкового транспорту» (ДП «Моррічсервіс») в присутності члена Державної кваліфікаційної комісії моряків Адміністрації судноплавства України.


7. Чи можливо буде поновити документи через Дію, знаходячись у рейсі та отримавши електронну версію, і забрати оригінал через представника?

Моряком може бути подана Заява про підтвердження збереження професійної компетентності після впровадження цієї послуги на порталі Дія. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Оригіналом кваліфікаційного документа є виключно ПАПЕРОВИЙ примірник, який повинен перебувати на судні.

Використання електронних кваліфікаційних документів моряків на цей час не передбачено Конвенцією ПДНВ, з поправками.


8. Чи потрібно проходити верифікацію документів в vrf.marad.gov.ua, якщо проходили їх верифікацію для отримання дозволу на перетин кордону у порядку, визначеному постановою КМУ від 02.09.2022 р. № 992?

Відповідно до пунктів 14 та 15 Правила I/2 Конвенції ПДНВ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/896_052#Text) з поправками, України як сторона цієї конвенції зобов’язана:

• вести реєстр усіх дипломів та підтверджень капітанів, осіб командного складу;

• надавати інформацію щодо статусу таких професійних дипломів, підтверджень та пільгових дозволів іншим Сторонам і компаніям, які надсилають запити про перевірку автентичності та дійсності дипломів.

Для виконання цих завдань використовується сервіс https://vrf.marad.gov.ua//

Сервіс seaman.marad.gov.ua використовується виключно для оформлення моряком Підтвердження про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів з метою отримання дозволу на перетин Державного кордону України відповідно до вимог Постанови № 992 від 02.09.2022 року.


9. Чи можливо для оформлення кваліфікаційних документів подавати Медичне свідоцтва моряка, видане іноземною медичною установою?

На цей час законодавство України не передбачає можливості подавати для оформлення кваліфікаційних документів моряка в Україні Медичне свідоцтво моряка, видане іноземною медичною установою.

Відповідно до статті 52 Кодексу торговельного мореплавства України, висновок про придатність особи для роботи на судні за станом здоров’я надається закладом центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, відповідно до правил, установлених цим органом.

Правила визначення придатності за станом здоров’я осіб для роботи на суднах затверджені застарілим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.11.1996 року № 347 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0108-97#Text), який не відповідає вимогам Конвенції ПДНВ, з поправками, а також Конвенції 2006 року про працю в морському судноплавстві.

Перелік закладів охорони здоров’я, що мають право проводити медичні огляди моряків, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.09.2021 року № 2029 (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v2096282-21#Text)


10. Чи може моряк проходити медичний огляд за кордоном для роботи на суднах? Якщо так, то в яких медичних закладах?

Вимоги до визначення придатності моряків до роботи на суднах визначені Правилом І/9 Конвенції ПДНВ, Розділом І/9-І Кодексу ПДНВ (з поправками), а також Правилом 1.2 Конвенції 2006 року про працю в морському судноплавстві.

До початку роботи на судні моряк повинен підтвердити свою придатність за станом здоров’я для роботи на суднах та отримати Медичне свідоцтво моряка, видане медичною установою або практикуючим лікарем, схваленим Адміністрацією прапору судна, на якому моряк буде працевлаштований.

Отже, українські моряки можуть проходити медичні огляди за кордоном у схвалених Адміністрацією прапору судна медичних закладах.


11. Чи потрібна особиста присутність моряка для оформлення та продовження дії посвідчення особи моряка (ПОМ) чи це можливо оформити через представника через довіреність?

Адміністрація судноплавства на цей час здійснює видачу посвідчень особи моряка відповідно до вимог Інструкції, затвердженої наказом Міністерства транспорту України від 27 вересня 1993 року № 322 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0148-93#Text)

Видача посвідчення особи моряка здійснюється виключно за особистої присутності моряка.


12. Якщо моряк отримав дозвіл на перетин кордону від ТЦК і планує виїзд, але дата початку контракту вже пройшла, чи пропустять через кордон з діючим контрактом?

Законодавство України не визначає, що дата виїзду моряка повинна бути обов’язково раніше дати початку строку дії трудового контракту моряка, проте у працівників прикордонної служби можуть виникнути питання щодо дійсності трудового контракту.


Відповіді підготовлені за результатами аналізу чинного законодавства та не є юридичними консультаціями індивідуального характеру.


У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся до нас у будь-який зручний для Вас спосіб:

• за телефоном (0482) 42 99 01

• на адресу електронної пошти claim@mtwtu.org.ua

• до офісу ПРМТУ за адресою: м. Одеса, Гагарінське плато, 5Б, ЖК «Шоста Перлина»

More news with tag #Seamen

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Thank you for contacting us!