З капітана і членів екіпажу судна MEKONG SPIRIT зняті звинувачення

23 вересня 2020 року суд міста Родос прийняв рішення про відсутність складу злочину і визнав невинними капітана і екіпаж судна MEKONG SPIRIT, яких звинувачували в перевезенні зброї до Південного Судану.

Нагадаємо, що судно MEKONG SPIRIT у травні 2017 року вийшло з Сарагоси (Іспанія), завантажене 52 контейнерами з промисловою вибухівкою, які мали послідовно вивантажити в портах Джібуті, Індонезії і Австралії, проте було заарештовано біля берегів Греції.

Екіпаж судна складався з 17 українських моряків. 28 липня 2018 року вдалося досягти повернення 12 членів екіпажу завдяки скоординованим зусиллям Міністерства закордонних справ України та його дипломатичних місій, Профспілки робітників морського транспорту України та членської організації ITF в Греції Pan-Hellenic Seamen's Federation (PNO), адвокатів і родичів моряків. 9 листопада 2018 року ще три члени екіпажу прилетіли в Україну.

2 вересня апеляційний суд Родосу схвалив знищення великої партії вибухових речовин з метою уникнення аварії, аналогічній тій, яка потрясла Бейрут 4 серпня.

Буквально через три тижні відбувся суд, який капітан чекав цілих 40 місяців, перебуваючи в Греції під підпискою про невиїзд. Зараз звільнений капітан має намір вимагати відшкодування збитків у зв'язку з тривалим терміном перебування без роботи.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!