ПРМТУ підготовлений проєкт Заяви Верховної Ради України про заходи з підтримки моряків, які працюють на суднах в міжнародному морському судноплавстві

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт постанови про Заяву Верховної Ради України про заходи з підтримки моряків, які працюють на суднах в міжнародному морському судноплавстві

1 грудня 2020 року Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй прийнята Резолюція 75/17 «Про міжнародне співробітництво для вирішення проблем, з якими стикаються моряки через пандемію COVID-19 з метою підтримки глобальних ланцюгів поставок».

Цією резолюцією Генеральна Асамблея ООН настійно закликає:

- все держави-члени ООН визнати моряків і інший морський персонал в якості ключових працівників,

- міжнародні організації та інші сторони надавати підтримку урядам у розробці та реалізації заходів щодо забезпечення гідних умов праці, життя і захисту прав моряків.

В даний час 55 держав визнали моряків ключовими працівниками. Україна є одним зі світових лідерів за кількістю моряків. У світовому торговельному мореплаванні працює більше 100 000 громадян України - моряків, 40 000 з яких в даний час знаходяться на суднах.

Пандемія COVID-19 створила безпрецедентну кризу заміни екіпажів, який призвів до того, що сотні тисяч моряків постійно знаходяться під психологічним тиском невизначеності дати і часу, коли вони зможуть безпечно повернутися до своїх рідних і близьких, або навпаки виїхати для початку роботи на судна, забезпечуючи добробут своїх сімей на березі.

У той же час пандемія COVID-19 загострила інші проблеми, з якими постійно стикаються українські моряки, які працюють на суднах в міжнародному морському судноплавстві.

З огляду на вищевикладене, за участю ПРМТУ підготовлений проєкт Заяви Верховної Ради України про заходи з підтримки моряків, які працюють на суднах в міжнародному морському судноплавстві.

Як зазначається в проєкті Заяви, Верховна Рада України:

1) заявляє про повагу до медичних працівників і працівників інших служб життєзабезпечення в умовах пандемії COVID-19;

2) визначає особливу роль моряків та іншого морського персоналу в забезпеченні міжнародних перевезень вантажів, в тому числі медичного обладнання;

3) визначає основні кризові ситуації, з якими стикаються українські моряки: залишення моряків без допомоги судновласників, психологічне здоров'я моряків, зникнення моряків безвісти;

4) наголошує на необхідності прийняття скоординованих заходів для забезпечення безпечної заміни екіпажів суден;

5) звертає увагу на значну кількість аварій з суднами в Чорному морі, в яких загинули або зникли безвісти громадяни України - моряки;

6) з занепокоєнням відзначає значне зростання кількості піратських нападів на судна;

7) запрошує міжнародні організації та інші зацікавлені сторони до прийняття скоординованих заходів щодо зменшення ризиків потрапляння моряків у кризові ситуації.

Ухвалення Заяви продемонструє повагу України до норм і принципів міжнародного права, резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй від 1 грудня 2020 року № 75/17, сприятиме формуванню іміджу держави як одного зі світових лідерів із захисту трудових і соціальних прав моряків.

ПРМТУ висловлює подяку народному депутату України Андрію Шараскіну, Голові підкомітету з питань міжнародної морської політики і безпеки Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва за підтримку громадян України - моряків.

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!