ПРМТУ направила лист Президенту і Прем'єр-міністру України

Сьогодні Профспілка робітників морського транспорту України направила лист на адресу Президента і Прем'єр-міністра України.

«У світовому торговельному мореплаванні щорічно працює більше 100 000 українських моряків. В даний час на суднах знаходиться близько 35 - 40 тисяч моряків - громадян України, - йдеться в листі. - Національна система морської освіти, підготовки, дипломування і забезпечення зайнятості моряків є однією з кращих у світі, а її діяльність забезпечується десятками тисяч високопрофесійних берегових фахівців: працівників вищих і професійно-технічних закладів морської освіти, навчально-тренажерних центрів, крюїнгових компаній, морських агентів, логістичних компаній, що надають послуги з організації перевезення моряків.

Ефективна робота цієї системи забезпечує стабільне надходження в Україну валютних коштів у вигляді заробітної плати моряків, оплати послуг українських компаній, та є вкрай важливою в умовах очікуваної світової економічної кризи.

Разом з тим, лідерські позиції України вимагають від нашої держави бути активним суб'єктом захисту трудових прав моряків, своєчасно оцінювати наявні ризики, пропонувати шляхи їх вирішення і власним прикладом стимулювати інші держави до активної реалізації заходів, спрямованих на підтримку моряків і берегового персоналу суб'єктів морської діяльності».

ПРМТУ, з урахуванням рекомендацій Міжнародної морської організації (IMO), Європейської комісії, для вирішення наявних проблем і для зменшення очікуваного навантаження після зняття карантину, пропонує невідкладно розглянути можливість впровадження комплексу заходів:

1. Забезпечення можливостей для проведення дистанційної підготовки (перепідготовки) моряків схваленими навчально-тренажерними закладами.

2. Забезпечення видачі морякам кваліфікаційних документів, посвідчень особи моряка.

3. Організація «зелених транзитних коридорів» для переміщення громадян України - членів екіпажів морських суден територією Європейського Союзу та Турецької республіки.

4. Сприяння заміні членів екіпажів суден в морських портах України.

5. Відкриття нерегулярних авіаперевезень для членів екіпажів морських суден.

6. Координація запропонованих заходів. З метою координації зусиль з впровадження вищевказаних заходів доцільно створення на базі Мінінфраструктури відповідного Координаційного центру із залученням представників інших центральних органів виконавчої влади.

Користуючись нагодою, ПРМТУ додатково зазначає, що готова надати необхідну експертну, інформаційну та технічну допомогу, підтримку і сприятиме координації діяльності з крюїнговими компаніями України, іноземними судновласниками та їх об'єднаннями, Міжнародною федерацією транспортників (ITF) і морськими інспекторами ITF у різних портах світу.

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!