Ставтеся до моряків з «гідністю і повагою» під час кризи COVID-19

Моряки, судновласники і уряди закликають держави-члени МОП забезпечити потік основних товарів, енергії, продуктів харчування та ліків під час пандемії COVID-19.

Моряки повинні розглядатися як «ключові працівники» і повинні бути звільнені від обмежень на переміщення під час пандемії COVID-19, повідомляють представники Спеціального тристороннього морського комітету Міжнародної організації праці (МОП), що представляє моряків, судновласників і уряди.

У спільній заяві, випущеній представниками Спеціального тристороннього комітету Конвенції про працю в морському судноплавстві (MLC, 2006), також міститься заклик до держав-членів МОП «зробити все можливе для полегшення поставок основних предметів медичного призначення, палива, води, запасних частин і постачання на судна».

Дана заява випливає з повідомлень про те, що в деяких частинах світу постачальникам було заборонено підніматися на судна для доставки масок (https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_740307/lang-- en / index.htm), захисних костюмів та інших засобів індивідуального захисту для членів екіпажів.

У відповідність із заявою (https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_norm/---normes/documents/statement/wcms_740130.pdf), порти в деяких частинах світу також відмовили в заході деяким суднам (https://www.ilo.org/global/standards/maritime-labour-convention/lang--en/index.htm), оскільки раніше ці судна відвідували затронуті COVID-19 райони, що перешкоджало отриманню суднами необхідних предметів постачання.

«Моряки настільки ж цінні, як і будь-які інші люди, і до них слід ставитися з гідністю і повагою, щоб вони могли продовжувати виконувати життєво важливу для світу роботу», - йдеться в заяві.

Комітет також підкреслив важливість забезпечення того, щоб потік основних товарів, енергії, продуктів харчування, ліків і багатьох інших продуктів по всьому світу не порушувався «заходами, які перешкоджають безпечному та ефективному руху суден і моряків, які ними керують».

Генеральний директор МОП Гай Райдер звернувся до урядів з проханням «забезпечити, щоб у ці складні часи моряки були належним чином захищені від пандемії COVID-19, мали доступ до медичної допомоги і могли при необхідності подорожувати на судна і назад, щоб продовжувати виконувати свою ключову роль».

Він привітав «скоординовані зусилля, що вживаються соціальними партнерами [організаціями роботодавців і працівників] і міжнародним співтовариством як реакцію на кризу, викликану в морському секторі пандемією COVID-19».

Епідемія COVID-19 чинить серйозний вплив на глобальне судноплавство, на яке припадає 90 відсотків світової торгівлі, і на умови праці майже двох мільйонів моряків.

Права моряків викладені у конвенції MLC, 2006, яка встановлює мінімальні вимоги майже до всіх аспектів умов праці моряків, включаючи умови найму, години роботи і відпочинку, репатріацію, звільнення на берег, проживання, місця для відпочинку, харчування, охорону здоров'я, медичне обслуговування і соціальне забезпечення.

В даний час Конвенція ратифікована 96 державами-членами МОП (https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:11300:0::NO::P11300_INSTRUMENT_ID:312331), на які припадає понад 91 відсотки світового торгового флоту.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!