Криміналізація загрожує підвищенню зайнятості моряків

Профспілка робітників морського транспорту України спільно з Департаментом консульської служби Міністерства закордонних справ України продовжує активну реалізацію Проекту щодо запобігання залучення моряків до злочинів на морі, гарантування захисту прав моряків на справедливе поводження.

Сьогодні після того, як ПРМТУ виступила ініціатором боротьби з криміналізацією українських моряків, до обговорення цього питання підключилися багато представників влади, громадські організації, різні активісти. Профспілка вважає, що найголовніше, щоб всі ці зусилля були спрямовані на благо наших моряків.

Точкою відліку стало Установче засідання Проекту 9 жовтня 2018 року, яке відбулося в Дипломатичній академії України. На засіданні були присутні представники Міжнародної організації праці, Міжнародної організації міграції, Управління ООН з наркотиків і злочинності, Європейської делегації в Україні, працівники українських міністерств і відомств, представники посольств і консульських установ Німеччини, Греції, Італії, Туреччини, Великобританії і США.

Сторони Установчого засідання одноголосного підтримали необхідність реалізації Проекту, його важливість, своєчасність і актуальність не тільки для українських моряків, а й щодо забезпечення стабільності міжнародного морського судноплавства в цілому.

29 листопада 2018 року Перший заступник Голови ПРМТУ Олег Григорюк презентував Проект на засіданні Комітету з безпеки морського транспорту Міжнародної федерації транспортників (ITF Maritime Safety Committee).

Статистична інформація про арешти моряків виявилася шокуючою для учасників засідання. Було встановлено, що проблема криміналізації є спільною для профспілок різних країн, що обробляють аналогічні заяви і справи, в яких беруть участь моряки.

Для вирішення питання про справедливе поводження з моряками, затриманими за підозрою в скоєнні морських злочинів, Україна, Грузія і ITF розробили документ «Fair treatment of seafarers detained on suspicion of committing maritime crimes», який представлений на розгляд в Секретаріат Міжнародної морської організації (IMO) на 106-й сесії Юридичного комітету IMO.

Запропонованим МЗС України і ПРМТУ документом передбачається створення спільної робочої групи IMO / ILO / ITF з розробки керівництв і практичних рекомендацій для моряків, перш за все, для цілей запобігання залучення моряків до злочинів на морі.

У своїх коментарях до даного документу Міжнародна організація праці зазначила: «Несправедливе поводження з моряками, будь то в разі морської аварії або в інших обставинах, створює загрозу майбутньої стійкості торгового судноплавства, в першу чергу через руйнівний вплив на імідж судноплавної галузі».

18 лютого 2018 року в Національному університеті «Одеська морська академія» була проведена зустріч з курсантами Академії і кадетами Морехідного коледжу технічного флоту НУ «ОМА». У ній взяли участь представники компанії Hanza Maritime Management, а також заступник Директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

Молодим морякам були надані практичні поради та рекомендації від МЗС України, ПРМТУ і судновласника, як своєчасно ідентифікувати ризики бути залученим до злочинів на морі, а також які дії необхідно зробити, якщо моряк був втягнутий у протиправні дії на морі проти своєї волі.

21 лютого 2018 року в Дипломатичній академії України ПРМТУ провела перший семінар для працівників МЗС України, які найближчим часом будуть направлені для роботи в консульські установи України по всьому світу. Під час семінару сторони обговорили практичні питання надання допомоги морякам - громадянам України, які опинилися в кризових ситуаціях за кордоном.

Нагадаємо, між ПРМТУ і МЗС України укладено Меморандум про взаємодію в наданні допомоги громадянам України - морякам, в рамках якого Профспілкою створений Морський інформаційний центр ПРМТУ в Одесі, Херсоні та Ізмаїлі.

В період з 25 лютого по 1 березня в офісі Міжнародної організації праці проходив Секторальний комітет з працевлаштування, підтримки зайнятості моряків і розширенню можливостей для жінок - моряків. У ньому брали участь представники держав, організацій судновласників і, звичайно, профспілок, що представляють інтереси моряків.

Однією з тем, що обговорювалися на зустрічі, стала проблематика залучення моряків до участі у злочинах на морі.

На пленарному засіданні Олег Григорюк презентував спільний проект ПРМТУ і МЗС України, спрямований на попередження залучення моряків до злочинних дій на морі, а також на забезпечення захисту їх прав на справедливе поводження під час кримінальних проваджень, в місцях досудового утримання і в установах відбування покарань.

Учасники засідання підтримали позицію ПРМТУ, що знайшло своє відображення у документах, прийнятих сторонами в якості результатів спільної роботи. Сторони відзначили: «Деякі моряки затримуються за підозрою в причетності до морських злочинів незважаючи на те, що вони не знали про таку незаконну діяльність на борту. В результаті морякам загрожує затримання на тривалі періоди часу без будь-якої компенсації в подальшому. Ризик криміналізації посилюється різними факторами, включаючи мовні і культурні бар'єри, різні правові системи і недостатнє знання кримінального судочинства і правового захисту. Ця ситуація негативно впливає на моряків і їх сім'ї, а також на привабливість і, отже, стійкість судноплавної галузі».

Наступним важливим кроком у реалізації Проекту стане засідання Юридичного комітету IMO, яке відбудеться 27-29 березня 2019 року в Лондоні.

ПРМТУ висловлює подяку Міністерству закордонних справ України, Національному координатору ILO в Україні Сергію Савчуку, ITF, Seafarers Rights International за активну підтримку реалізації Проекту.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!