Зміни в правилах перетину громадянами України державного кордону

Профспілка робітників морського транспорту України звертає вашу увагу на те, що 22.03.2021 року були внесені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року № 1236 щодо перетину громадянами України державного кордону.

Повний текст документу доступний за посиланням: https: //www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do -... IwAR1H_oB-hm-gr2bOZIDV0DI5SK4NYbY53CiHyceniuJVNY4pCwcoarfWZLw

В даній Постанові зазначено, що самоізоляції не підлягають громадяни України, які мають негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, який було проведено не більше, ніж за 48 годин до перетину державного кордону. У той же час в даній Постанові не передбачено обов'язкове проходження тестування при перетині кордону водіями і членами екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членами екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членами поїзних та локомотивних бригад.

Разом з тим, вважаємо за необхідне вказати, що цей виняток, з великою ймовірністю, буде стосуватися тільки моряків, які в момент перетину кордону продовжують виконувати свої обов'язки на борту судна або перетинають державний кордон, тільки залишивши борт судна (тобто в портах України).

Згідно з відомостями, наданими службою «Довіра» Державної прикордонної служби України, моряки зобов'язані проходити ПЛР тестування на COVID-19 при перетині кордону авіатранспортом. Як стверджують співробітники Державної прикордонної служби України, це обумовлено тим, що моряки при перетині кордону не належать до членів екіпажу, а тому на них будуть поширюватися ті ж вимоги, що і на інших громадян, які прибувають в аеропорти. У разі якщо тест не пройдений, а також в разі отримання позитивного результату тесту, моряк буде змушений піти на самоізоляцію.

При цьому співробітники Міжнародного аеропорту «Одеса» відзначають, що будь-яка особа після прибуття з іноземної держави може пройти відповідний тест в приміщенні аеропорту. На території аеропорту знаходиться лабораторія, яка забезпечує отримання результатів тесту протягом 24 годин з моменту його проходження. З метою отримання результатів про наявність чи відсутність коронавірусной хвороби необхідно на прикордонному контролі в присутності співробітника Державної прикордонної служби України встановити додаток «Дій вдома». Протягом доби у додатку з'явиться результат проходження тесту, який моряк може очікувати вдома. У разі отримання негативного результату самоізоляція скасовується.

Таким чином, повертаючись в Україну, моряк може скористатися одним з двох способів:

- прибути в зазначений аеропорт з результатом тесту, що був пройдений в іншій державі не більше ніж за 48 годин до перетину кордону;

- по прильоту встановити додаток «Дій вдома», пройти тест безпосередньо в лабораторії Міжнародного аеропорту «Одеса».

Більше новин з тегом #Моряки

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!