Будьте пильні, моряки!

Ми вже неодноразово писали про різного роду шахрайські схеми, що підстерігають моряків під час пошуку роботи, а також про те, яким чином моряку розпізнати шахраїв. Слід зазначити, що наші моряки все більш відповідально ставляться до пропозицій про роботу, що надходять з-за кордону, перевіряючи потенційного роботодавця і місце роботи - судно.

Останній випадок, про який нам хотілося б розповісти, в черговий раз демонструє, що вимагачі вже не обмежуються примітивними схемами, а створюють цілком правдоподібні сайти і профілі в різних сервісах з пошуку моряків.

У Профспілку за консультацією звернулася група моряків, яким запропонувала працевлаштування компанія під назвою Seacross Maritime, що знаходиться, судячи з відомостями з офіційного сайту, в Естонії. Сторінка компанії також розміщена на сайті Укркрюїнг.

Спочатку пропозиція про роботу не виглядала підозрілою, оскільки листування з моряками вів старший крюинг-менеджер Adam Murawski з корпоративної електронної адреси компанії. Відомості про цей крюинг-менеджер також можна знайти на сайті Seacross.

У моряків запросили рекомендації з попереднього місця роботи, і була призначена дата співбесіди з суперінтендантом, проте пізніше крюинг-менеджер повідомив (до речі, досить поганою англійською), що суперінтендант захворів, співбесіда скасовується, а морякам потрібно в терміновому порядку подаватися на візу в Тайвань, при цьому не забувши сплатити внески в розмірі 290 доларів США з людини. Гроші за візу їм було запропоновано перевести на карту Альфа-Банку якогось Сергія з Російської Федерації (цю інформацію нескладно отримати в інтернеті, ввівши на спеціальних ресурсах перші шість цифр номера карти шахрая).

В ході перевірки сайту компанії за допомогою ресурсу who.is з'ясувалося, що сайт був створений 4 січня 2021 року. Результати Google-пошуку по зображенню Adam Murawski з сайту компанії видає кілька сторінок сайтів, де також використовувалася ця ж фотографія, найімовірніше взята з якогось фото-хостингу.

Ми в черговий раз нагадуємо, що попереджений - значить, озброєний, і настійно рекомендуємо морякам ретельно перевіряти всі пропозиції про роботу, особливо що надходять з невідомих джерел.

Пам'ятайте, що ви завжди можете звернутися до Профспілки і перевірити те чи інше судно, на якому вам пропонують роботу.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!