Австралія дозволила зміни екіпажів, за винятком круїзних суден

Уряд Австралії дозволив зміну екіпажів морських суден торгового (виключаючи круїзний) флоту в портах своєї країни з метою пом'якшення наслідків кризи, з яким зіткнулися моряки в умовах дії заходів щодо стримування поширення COVID-19.

Минулого тижня, оголошуючи про це рішення, прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що уряд Австралії, всі штати і території негайно нададуть екіпажам не круїзних торгових суден звільнення від карантинних заходів для забезпечення можливості екіпажів подорожувати на судно і з нього.

Штатам і територіям, у співпраці з галуззю, було дано дозвіл на прийняття додаткових протоколів, які забезпечать захист екіпажів на борту суден. Крім того, будуть введені штрафні санкції для підприємств та фізичних осіб, які порушують вимоги даного виключення, яке має бути переглянуто 1 червня 2020 року.

Морська профспілка Австралії (MUA) досить критично оцінила дії уряду по боротьбі з пандемією і їх вплив на моряків і портових працівників. Зокрема, MUA звернулася до влади від імені понад 15 тис. членів міжнародних екіпажів понад 50 національностей, задіяних у круїзному судноплавстві в австралійських водах. На заклик Профспілки допомогти екіпажам, які перебувають в австралійських водах, країна відповіла наказом всім іноземним круїзним суднам якомога швидше покинути австралійські води. Повідомляється, що дане рішення було обумовлено зростаючим числом заражень COVID-19 серед пасажирів круїзних суден.

Тим часом, подолавши позначку у 13 тисяч репатрійованих моряків, 13 квітня 2020 року Міністерство закордонних справ Філіппін вітало повернення додому ще сімох моряків з судна MSC Sinfonia, 47 моряків з Norwegian Jewel і шістьох трудових мігрантів, які прибули з Дохи, Катар. Станом на 13 квітня 2020 року у зв'язку з пандемією COVID-19 за підтримки Посольства Філіппін в Досі, з Катару на Філіппіни повернувся в цілому 81 трудовий мігрант.

Посольство Філіппін у Вашингтоні відповідало за репатріацію моряків, що застрягли в Майамі (США) і на Барбадосі, спільно з місцевим крюїнговим агентством CF Sharp і круїзними компаніями Norwegian Cruise Lines (NCL), Spirit Cruises і Oceania Cruises.

Країна також докладає зусиль для забезпечення репатріації своїх моряків з країн Європи, Близького Сходу і Азії.

Хвиля репатріації відбувається на тлі зростаючих закликів до країн і портових властей сприяти змінам екіпажів і забезпечити репатріацію морякам, які вимушено перебувають на борту суден.

Нагадаємо, що 10 квітня Профспілка робітників морського транспорту України направила Президенту України, Прем'єр-міністру, Міністру інфраструктури, Міністру закордонних справ, Голові Державної прикордонної служби лист з проханням вжити всіх можливих заходів, щоб забезпечити належне виконання рекомендацій, наданих міжнародними організаціями щодо сприяння переміщенню моряків і морського персоналу. Це:

- можливість проводити заміни екіпажів у звичайному режимі,

- розробка виняткових правил переміщення через державний кордон України,

- відкриття нерегулярних перевезень для членів екіпажів морських суден в період обмежень, пов'язаних з подоланням пандемії, не ставлячи під загрозу зусилля щодо запобігання поширенню гострого респіраторного захворювання COVID 19. (https://mtwtu.org.ua/n.../obrasenie-prmtu- k-rukovodstvu-strany)

Крім того, в цей же день ПРМТУ направила на адресу Президента і Прем'єр-міністра України лист, в якому наполегливо просить уважно розглянути спільне звернення Міжнародної федерації транспортників (ITF) і Міжнародної палати судноплавства (ICS) до лідерів і міністрів Великої двадцятки зі сприяння переміщенню моряків і морського персоналу і вжити заходів, на яких наполягають ITF і ICS з метою подальшого збереження лідерських позицій України на морському ринку праці. (Https://mtwtu.org.ua/.../prmtu-obratilsa-k-prezidentu-i-preme...)

У свою чергу, ПРМТУ готова надати всебічну експертну підтримку і взяти участь у будь-яких ініціативах з питань організації безпечного переміщення моряків і морського персоналу, включаючи можливість здійснювати заміни членів екіпажів морських суден в Україні.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!