АМКУ перевіряє діяльність Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків і Морської адміністрації України

25 червня 2019 року в Антимонопольному комітеті України відбулася зустріч в рамках проведення перевірки Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, а також Морської адміністрації України.

Перевірка Інспекції стосується дотримання нею законодавства про захист економічної конкуренції при внесенні до єдиного Державного реєстру документів моряків інформації про всі видані дипломи, кваліфікаційні свідоцтва та інші документи, що засвідчують кваліфікацію моряків, і про підтвердження дійсності документів моряків, що засвідчують їх кваліфікацію.

Перевірка ж Морської адміністрації торкнеться дотримання нею законодавства про захист економічної конкуренції при здійсненні оглядів підприємств, установ, організацій, що проводять підготовку членів екіпажів морських, річкових і маломірних суден.

На зустрічі були присутні представники Морської адміністрації України, Інспекції, навчально-тренажерних центрів, а також представник Профспілки робітників морського транспорту України. Були запрошені і представники Міністерства інфраструктури України, проте, з невідомих причин, на зустріч вони не прибули.

Зустріч почалася з невдалої спроби представників Інспекції зірвати її проведення. Вони хотіли внести клопотання про проведення закритої зустрічі між Антимонопольним комітетом, Інспекцією та Морською адміністрацією. Тобто без участі запрошених представників НТЦ і ПРМТУ.

В ході роботи представники сторін обговорили необґрунтоване підвищення Інспекцією розміру плати за внесення до Реєстру інформації про видані морякам сертифікати, створення Інспекцією штучних обмежень щодо укладення угод з НТЦ або обмеження терміну дії цих угод. Також обговорили наявність у діях Морської адміністрації штучного затягування термінів узгодження програм підготовки моряків у НТЦ, несвоєчасного оновлення списку НТЦ, наявності одночасно трьох різних переліків НТЦ. При тому, що розміщені вони на офіційних сайтах Міністерства, Морської адміністрації та інспекції.

Представник ПРМТУ підкреслив, що кінцевими споживачами послуг як Інспекції, так і НТЦ, є моряки - громадяни України. Саме тому озвучені питання слід вивчати в першу чергу для захисту прав та інтересів моряків. Головна мета - це реалізація заходів щодо максимального спрощення процедур отримання послуг, вартість яких повинна бути економічно обгрунтованою і прогнозованою.

Антимонопольний комітет України буде продовжувати перевірку Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків і Морської адміністрації України. А ПРМТУ буде продовжувати інформувати про її результати.

Профспілка дякує Комітету за принципову позицію щодо забезпечення прозорості проведення перевірки.

Крім того, ПРМТУ в черговий раз запрошує Міністерство інфраструктури України, Морську адміністрацію України, Інспекцію з питань підготовки та дипломування моряків до відкритого обговорення кризової ситуації в системі підготовки та дипломування моряків. Також закликає до пошуку і реалізації рішень, які дозволять знизити наявні корупційні прояви та підвищити якість надання послуг морякам.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!