Жоден моряк не може бути заарештований лише за те, що він виконує свої професійні обов’язки

Проблематика безпідставних затримань моряків за підозрами у вчиненні злочинів під час роботи на суднах, на жаль, залишається надзвичайно гострою.

Так, в липні 2021 року в Туреччині було заарештовано капітана та трьох помічників судна MSC CAPUCINE R (IMO 9210086) за підозрою в контрабандних перевезеннях наркотичних речовин, які були знайдені в одному з опломбованих контейнерів. Українські моряки були затримані на тривалий час незважаючи на те, що вони не могли знати про характер вантажу в опломбованому контейнері. Стандартна процедура полягає в тому, що контейнери опломбовуються ще перед навантаженням на судно в порту відправлення, а розкриваються лише в місці призначення. З детальною інформацією про цей випадок можна ознайомитися за цим посиланням: https://mtwtu.org.ua/news/zatanuvseesa-pravosudie-ravnosilno-ego-otsutstviu.

Капітани суден першими зазнають необґрунтованих затримань правоохоронними органами, виключно на підставі своєї посади на судні, та незалежно від того, чи перебували вони на вахті під час події, що кваліфікується як злочин, або чи мали вони можливість вплинути на ситуацію. На жаль, показовою є справа українського моряка Геннадія Гаврилова, капітана судна AVANT GARDE (IMO 8107036), який майже шість років (!!!) не міг покинути територію Шрі-Ланки за злочин, якого не скоював. Детальніше з подробицями цією справи можна ознайомитися за посиланням https://mtwtu.org.ua/news/politiceskoe-srazenie-za-perevozivsiesa-morem-boepripasy-uze-3-goda-ne-daet-ukrainskomu-kapitanu-vernutsa-domoj

Голова ПРМТУ Олег Григорюк наголошує: «Жоден моряк не повинен зазнавати кримінального переслідування лише за те, що він виконує свою роботу. Жоден моряк не повинен опинятися в становищі, коли він не може точно сказати своїм сім'ям, коли він буде вдома наступного разу. Невизначеність, яку несе у собі ця ситуація – тяжкий вантаж як для самих моряків, так і для їхніх сімей».

ПРМТУ спільно з Посольством України в Великобританії підготовила та надала на розгляд Юридичного комітету Міжнародної морської організації (ІМО) документ щодо справедливого поводження з моряками, затриманими за підозрами у вчиненні злочинів.

Співавторами документу ПРМТУ стала Грузія, а також International Federation of Shipmaster' Associations (IFSMA), International Ship Managers' Association (InterManager), а також International Transport Workers' Federation (ITF).

ПРМТУ спільно з МЗС України наголошує на необхідності прискорити підготовку документів та керівництв, необхідних для гарантування прав моряків на справедливе поводження, а також сприяти підвищенню рівня обізнаності моряків щодо їх прав у разі затримання правоохоронними органами.

110 сесія Юридичного комітету ІМО проходитиме з 27 по 31 березня 2023 року в м. Лондон. Впевнені, що пропозиції ПРМТУ будуть підтримані всіма сторонами для цілей недопущення безпідставних арештів моряків у вчиненні злочинів до яких вони не можуть мати жодного відношення.

У разі якщо Вам відомі випадки про безпідставні арешти моряків за підозрами у вчиненні злочинів під час роботи на суднах, просимо надати відповідну інформацію на електронну адресу claim@mtwtu.org.ua

Більше новин з тегом #Моряки

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Дякуємо за звернення!