Законопроект № 5371 має бути ветований

Профспілка робітників морського транспорту України закликає Президента України як гаранта додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина, – накласти вето на прийнятий Парламентом проект Закону #5371.

Ще з 2021 року українські профспілки протистоять прийняттю антитрудового та антисоціального законопроекту #5371, яким запроваджуються дискримінаційні норми по відношенню до працівників підприємств зі штатною чисельністю до 250 трудящих, обмежуються їх права на профспілковий захист, знижується захисна роль трудового законодавства. Зокрема, передбачається можливість укладання окремих договорів з працівниками, якими встановлювати додаткові підстави для звільнення, залучення до надурочних робіт — без отримання згоди на те від профспілки, обмежувати строк дії трудового договору тощо.

Прийняття таких норм суперечить положенням Конституції України, конвенціям МОП та праву ЄС. Що є недопустимим зважаючи на євроінтеграційний курс України та її прагнення до вступу в ЄС.

Означений законопроект отримав негативні оцінки також й від міжнародної спільноти, включаючи ILO, ITUC, ETUC тощо – ще до початку військового вторгнення в Україну. І вкрай негативним є його прийняття саме в поточний час, знехтувавши висновками та позиціями сторін соціального діалогу, коли трудові права працівників вже й так обмежені Законом України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Законопроект #5371 має бути ветований!

Ні трудовому рабству!

#stop5371

Повний текст листа за посиланням

https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/wDHiWjxUZTnyerNevyEk-KbGwwwzo1la.pdf

Більше новин з тегом #В світі

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

«Ракета вибухнула у 500 метрах від нашого судна»

Розповів член екіпажу судна PINOCCHIO, атакованого хуситами

Залишення моряків – ганебне явище сучасної морської індустрії

Судновласники дедалі частіше залишають моряків напризволяще на борту суден, іноді на місяці, а то й роки.

Данська модель ринку праці – принципи повної поваги

Данія – це розвинена країна, де поєднуються традиційні скандинавські цінності та сучасні інновації. Вона відома своєю високою продуктивністю, інвестиційною активністю та впровадженням зелених технологій.

Дякуємо за звернення!