Загибель BLYTHE STAR: жертовність моряків і важливість реформ у сфері безпеки

Через майже п'ятдесят років сім'ї та єдиний вцілілий член екіпажу BLYTHE STAR дізналися, де покоїться їхнє судно - на морському дні південної частини Тихого океану, біля південно-західного мису Тасманії.

Шокуюча знахідка BLYTHE STAR майже через 50 років після його таємничого зникнення є моторошним і гострим нагадуванням про один з найважливіших моментів в історії австралійського мореплавства, який призвів до значних і довготривалих реформ у сфері безпеки на суднах і вдосконалення процедур пошуку і порятунку, що з того часу врятувало життя багатьох тисяч моряків.

44-метрове BLYTHE STAR було каботажним вантажним судном, яке зникло біля берегів Тасманії. Судно прямувало з Хобарта до острова Кінг, коли 13 жовтня 1973 року раптово перевернулося і затонуло. Всі 10 членів екіпажу змогли врятуватися з потопаючого судна на надувному рятувальному плоту.

На жаль, троє членів екіпажу загинули до того, як решта вцілілих знайшли допомогу і були врятовані через 12 днів, 24 жовтня 1973 року.

Один з потерпілих, відважний 18-річний Мік Доулман, пережив це трагічне і болісне випробування, щоб пізніше очолити своїх товаришів-моряків на посаді представника філії Профспілки моряків Австралії, а потім Морської профспілки Австралії на посаді заступника національного секретаря протягом більше 30 років.

Трагедія BLYTHE STAR сталася через зневагу Тасманійською транспортною комісією питань безпеки та неналежне реагування на попередні критичні інциденти. Під час попереднього рейсу з порожніми танками судно ледь не перекинулося, але жодних змін не було впроваджено, жодних уроків не було винесено і жодної інформації не було надано майбутнім екіпажам, аби запобігти лиху.

Місцезнаходження BLYTHE STAR було підтверджено Державним об'єднанням наукових і прикладних досліджень (CSIRO) за участю дослідницького судна RV INVESTIGATOR 12 квітня 2023 року під час 38-денної дослідницької подорожі для вивчення підводного зсуву біля західного узбережжя Тасманії. Ця експедиція включала в себе додатковий проект з дослідження неідентифікованої корабельної аварії, яка була виявлена рибальськими суднами та попередніми дослідженнями морського дна в цьому регіоні.

Це включало систематичне картографування неідентифікованого затонулого судна за допомогою багатопроменевого ехолота, а потім візуальне обстеження за допомогою двох систем підводних камер. Дані картографування та відеозображення, зібрані CSIRO, дозволили підтвердити, що затонулий корабель є самеBLYTHE STAR.

За даними CSIRO, уламки судна знаходяться приблизно в 10,5 км на захід від Південно-Західного мису, Тасманія, і лежать на глибині 150 метрів у воді. Розслідування показало, що судно не пошкоджене і лежить на морському дні вертикально, носом на північний захід. Візуальний огляд за допомогою підводних камер дозволив виявити ключові ознаки, які підтвердили, що затонуле судно - BLYTHE STAR. Це включало ідентифікацію частини назви судна - "STAR" - на носі судна.

Затонуле судно було вкрите мінімальним шаром водоростей і морської рослинності, а деякі конструкції мали ознаки пошкодження, особливо в кормовій частині. Особливо помітно, що на судні більше немає штурманської рубки.

Національний секретар MUA Педді Крамлін сказав: «Виявлення BLYTHE STAR - це яскраве нагадування про важливість австралійського торгового судноплавства, а також про професіоналізм, командну роботу, характер і надзвичайну мужність перед обличчям великої небезпеки, на яких базується наша багата, а часом і трагічна морська спадщина. Це своєчасна і повчальна подія, оскільки Федеральний уряд Австралії прагне відновити і закріпити цю історію в теперішніх і майбутніх національних інтересах і сфері безпеки Австралії».

Це відкриття знаменує собою завершальну главу австралійської морської трагедії, яка мала довготривалий вплив на управління та регулювання австралійського судноплавства у другій половині 20-го століття.

Джерело: https://www.nationaltribune.com.au/discovery-of-the-blythe-star-wreck-reminds-us-of-seafarers-sacrifice-and-underlines-important-safety-reforms-for-maritime-workers-and-their-families/

Більше новин з тегом #В світі

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!